εγγραφο 2

Έγγραφο βόμβα από την Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με την υπόθεση αυτοκτονίας 26χρονου στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο Βόλου φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ThessToday.

H συγκριμένη επιτροπή που είναι αρμόδια για την προστασία των δικαιωμάτων ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές μέσα από κάποιες διαπιστώσεις παρουσιάζει μια σωρεία λαθών και παραλείψεων μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του νεαρού Τ.Κ. 

 

Η οικογένεια του θανόντα προχώρησε σε αναφόρα στην επιτροπή μέσω του νομικού της εκπροσώπου, Νικόλαου Διαλυνά στις 17-7-2017 καταγγέλλοντας τις συνθήκες θανάτου του νεαρού. Η επιτροπή επελήφθη της αναφοράς αυτής, ενεργοποιήθηκε και κατέληξε στις παρακάτω διαπιστώσεις τις οποίες με σχετικό έγγραφο στις 22-3-19 απέστειλε και προς τον τότε γενικό γραμματέα υπουργείου υγείας, προς το τότε σώμα επιθεωρητών υγείας, προς την Ε’ ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, προς το γενικό νοσοκομείου Βόλου Αχιλλιοπούλειο, προς τον τότε διοικητή του ιδρύματος αλλά και τον πατέρα του θανόντα.

Από το περιεχόμενο του εγγράφου το οποίο παρουσιάζει αποκλειστικά το ThessToday προκύπτουν τα εξής:

 

Η ειδική επιτροπή εκτός των επαφών και των συσκέψεων που είχε με υπηρεσίες σχετικά με τις συνθήκες θανάτου και αυτοκτονίας του 26χρονου, απευθύνθηκε (στις 12-1-18) και στον τότε διοικητή του νοσοκομείου Βόλου ζητώντας ενημέρωση για το αν έχει διενεργηθεί ΕΔΕ. Ο διοικητής του νοσοκομείου ανταπάντησε εγγράφως μετά από δύο εβδομάδες (26-1-18), ότι δεν κρίθηκε σκόπιμη η διενέργεια ΕΔΕ διότι από τα στοιχεία που εξέτασε κατά την προφορική ενημέρωση των θεραπόντων ιατρών που επελήφθησαν του περιστατικού, δεν προέκυψε καμία ευθύνη ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού. Επιπλέον αναφέρει πως ζήτησε έγγραφη ενημέρωση από τους συντονιστές και διευθυντές των τμημάτων και ενήργησε μια άτυπη συλλογή και καταγραφή στοιχείων δεσμευόμενος από τα όσα δέχθηκε η ποινική διαδικασία. Ο τότε εισαγγελέας πρωτοδικών Βόλου έθεσε την υπόθεση στο αρχείο με την απόφαση να επικυρώνεται από τον τότε εισαγγελέα εφετών Λάρισας.

Επιπλέον, από το έγγραφο προκύπτει πως η Α’ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, στο ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε στις 20-6-17 στον διοικητή του νοσοκομείου, αναφέρει ότι ο ασθενής ήρθε στο νοσοκομείο στο τμήμα επειγόντων της παθολογικής με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κατόπιν φαρμακευτικής δηλητηρίασης από λήψη ικανής ποσότητας δισκίων από την αγωγή που λάμβανε ήδη, λόγω επιληψίας και κατάθλιψης.

“Οι θεράποντες γιατροί δέχονται πως η φαρμακευτική δηλητηρίαση έγινε εσκεμμένα και πως πρόκειται για απόπειρα αυτοκτονίας. Επίσης δέχονται πως ο αυτόχειρας λάμβανε αγωγή λόγω επιληψίας και κατάθλιψης. Παρέλαβαν έναν 26χρονο που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει γνωρίζοντας πως πάσχει από επιληψία και κατάθλιψη. Δεν καλούν ψυχίατρο να επιληφθεί και περιμένουν η ψυχιατρική εκτίμηση να γίνει την επόμενη μέρα. Παρόλα αυτά κι ενώ έχουν στη διάθεσή του αυτά τα στοιχεία οδηγούν τον ασθενή σε θάλαμο στον 7ο όροφο του νοσοκομείου μόνο του χωρίς την παραμικρή επιτήρηση” επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ThessToday o δικηγόρος της οικογένειας, Νικόλαος Διαλυνάς.

“Έλλειψη εγρήγορσης των θεσμικά καθιερωμένων οργάνων”

Το έγγραφο καταλήγει πως η αρχειοθέτηση της δικογραφίας από μέρους του αρμόδιου εισαγγελέα δεν δικαιολογεί την διαπιστούμενη εκ μέρους της επιτροπής “έλλειψη εγρήγορσης των θεσμικά καθιερωμένων οργάνων” για την ουσιαστική διερεύνηση του τραγικού γεγονότος.

“Η ολιγωρία των αρμόδιων υπαλλήλων δημιουργεί ζητήματα ως προς την δημόσια εικόνα του νοσηλευτικού ιδρύματος γιατί δε μεσολάβησε για τη διενέργεια πειθαρχικής διαδικασίας. Το γεγονός του θανάτου του ψυχικά ασθενούς έπρεπε και από μόνο του να κινητοποιήσει άμεσα την πειθαρχική διαδικασία ως αυτοτελή και ανεξάρτητη από κάθε άλλη διαδικασία. Αυτό το έγγραφο οδηγεί στο συμπέρασμα πως μιλάμε για παράβαση καθήκοντος” αναφέρει με έμφαση ο πολύπειρος νομικός.

Στην τελευταία σελίδα του εγγράφου γίνεται σαφές πως στις περιπτώσεις που υπάρχει ψυχικά ασθενής που πάσχει και από άλλη πάθηση, θα πρέπει να εξετάζεται ταυτόχρονα και από ψυχίατρο, να δίνονται σχετικές οδηγίες για την αντιμετώπισή του, να παρακολουθείται συστηματικά κατά την νοσηλεία του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ψυχιατρικό τμήμα στο νοσοκομείο θα πρέπει να διασφαλίζεται η παρουσία ψυχιάτρου.

“Το κράτος δικαίου να πράξει τα αυτονόητα”

“Σε αντίστοιχες περιπτώσεις θα έπρεπε να διατάσσεται από τη διοίκηση του νοσοκομείου ΕΔΕ για λόγους ασφαλείας δικαίου και διασφάλιση της αρχής της εμπιστοσύνης των ασθενών και των οικογενειών τους στις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Και μόνο από αυτό το έγγραφο η δικογραφία μπορούσε και έπρεπε να βγει από το αρχείο. Αν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επαναξιολογούσε τη δικογραφία κρίνοντας πως το αδίκημα δεν έχει τελεστεί σε βαθμό πλημμελήματος αλλά σε βαθμό κακουργήματος θα μπορούσαμε να πάμε σε μια νέα δίκη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και με πρωτοβουλία της οικογένειας, η οποία όμως πλέον κρατά στάση αναμονής περιμένοντας το κράτος δικαίου να πράξει τα αυτονόητα” υπογραμμίζει καταλήγοντας ο Νικόλαος Διαλυνάς.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά το έγγραφο βόμβα που εξασφάλισε και φέρνει στη δημοσιότητα το ThessToday:

eggrafo_aytoktonia

 

εγγραφο 2
eggrafo

 

eggrafo

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κολουμπια
Κολούμπια: Ακυρώνει την τελετή αποφοίτησης λόγω των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης
Το πανεπιστήμιο θα πραγματοποιεί πλέον πολλαπλές, μικρότερες τελετές αντί για μία μεγάλη.
Κολούμπια: Ακυρώνει την τελετή αποφοίτησης λόγω των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης
super-market
Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ
Πρόκειται για τρόφιμα που περιέχουν αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης συστατικά, ενώ είναι πλούσια σε νάτριο, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά
Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ