Thumbnail
Πότε χαλάνε και πως το καταλαβαίνουμε

Στα ντουλάπια μας βάζουμε τα τρόφιμα, τα οποία μένουν περισσότερο καιρό, μαζί με τα λάδια και τα μπαχαρικά, όμως πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν έχουν χαλάσει.

Μαγειρικά λάδια

Τα μαγειρικά λάδια όπως το ελαιόλαδο ή το αραβοσιτέλαιο δεν κρατάνε τόσο πολύ, όσο πιστεύουμε. Συνήθως διατηρούνται για τέσσερις περίπου μήνες όταν φυλάσσονται σφραγισμένα. Όταν εκτεθούν στο φως, στον αέρα και στη ζέστη, μπορεί να χαλάσουν ακόμη πιο γρήγορα. Για να καταλάβετε αν το λάδι σας είναι ακόμη καλό, το μυρίζετε. Αν αισθανθείτε κάποια μυρωδιά ταγγίσματος ή η οσμή του σας παραπέμπει σε κάτι χημικό, τότε είναι ώρα να πετάξετε αυτό το λάδι.

Βότανα και μυρωδικά

Τεχνικά, τα αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά δεν χαλάνε ποτέ, αλλά σίγουρα με την πάροδο του χρόνου χάνουν την ένταση του αρώματός τους. Τα τριμμένα μπαχαρικά διατηρούνται για περίπου δύο με τρία χρόνια, ενώ τα ολόκληρα έως και τέσσερα χρόνια. Αν, λοιπόν, έχετε προϊόντα που υπερβαίνουν αυτή τη χρονική περίοδο πετάξτε τα, δεν θα σας δώσουν το άρωμα που θέλετε.

Αλεύρια

Σε γενικές γραμμές, το αλεύρι διατηρείται φρέσκο για περίπου οκτώ μήνες, όταν αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου. Ωστόσο, κάποια άλευρα, όπως το ολικής άλεσης, το χωρίς γλουτένη και άλλα έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Αν, λοιπόν, έχετε αλεύρια από το ξεκίνημα της πανδημίας τότε θα πρέπει να τα πετάξετε. Αν πάλι, τα έχετε για λιγότερο από χρόνο, πάλι κάντε ένα τεστ μυρίζοντάς τα. Αν η μυρωδιά τους δεν είναι η συνηθισμένη, είναι ταγγισμένη, ή ξινή, τότε πετάξτε τα.

Ζυμαρικά και ρύζι

Το ρύζι και τα ζυμαρικά διατηρούνται για χρόνια, ωστόσο καλό είναι να τα αναδιατάξετε, με τη σειρά που τα ανοίξατε, ή ανά ημερομηνία λήξης. Έτσι, να καταναλώνετε πάντα πρώτα αυτό που μπήκε πρώτο στο ντουλάπι, και τελευταία το καινούριο. Και καθώς κάνετε αυτό το ξεσκαρτάρισμα απορρίψτε όσα δεν έχουν καλή όψη και οσμή.

Μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα και μαγιά

Το σφραγισμένο μπέικιν πάουντερ έχει ημερομηνία λήξης περίπου έξι μήνες, ενώ η μαγειρική σόδα μπορεί να κρατήσει για τουλάχιστον 18 μήνες. Ανοιγμένα, και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα σε έξι μήνες. Αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο καιρό είναι ανοιγμένα τα προϊόντα σας μπορείτε να κάνετε ένα τεστ.

Ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα σε καυτό νερό με ξίδι. Αν αρχίσει να αφρίζει, τότε είναι ακόμη καλή. Το ίδιο τεστ μπορείτε να κάνετε και με το μπέικιν πάουντερ, αλλά χωρίς το ξίδι. Όσο για τη μαγιά, τσεκάρετε τις ημερομηνίες λήξης και πετάξτε ότι έχει λήξει. Αν έχει μείνει μαγιά εκτός ψυγείου, τότε καλύτερα να την πετάξετε αφού η ξηρή μαγιά διατηρείται τουλάχιστον τέσσερις μήνες στο ψυγείο και μερικά χρόνια κατεψυγμένη.

Ξηροί καρποί

Σας έχει τύχει ποτέ να πάρετε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από τους ξηρούς καρπούς που χρειαζόσασταν για κάποια συνταγή και να μείνουν στο ντουλάπι σας για καιρό; Δυστυχώς, οι ξηροί καρποί ταγγίζουν γρήγορα εξαιτίας των λιπαρών που περιέχουν. Αν έχουν περάσει περισσότεροι από έξι μήνες που είναι ανοιγμένοι και δεν συντηρήθηκαν στο ψυγείο, τότε πιθανότατα έχουν χαλάσει. Και σε αυτή την περίπτωση θα κάνετε το τεστ της μυρωδιάς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Θέλω να πατήσω ένα κουμπί και να εξαφανίσω τους τουρίστες» – Η αίσθηση της έλλειψης χώρου στην Αθήνα

Προσοχή! Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα Κυριακή με διάρκεια και κινδύνους – Ποιες περιοχές θα «καούν»

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

texnikes anapnois
Tεχνικές αναπνοής: Ένα εναλλακτικό μονοπάτι για ψυχική ισορροπία
Oι τεχνικές αναπνοής έχουν αναδειχθεί ως μια φυσική, προσιτή και αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση του στρες και άλλων ψυχοσωματικών...
Tεχνικές αναπνοής: Ένα εναλλακτικό μονοπάτι για ψυχική ισορροπία
istoria
Όταν τα επίθετα μιλούν... τουρκικά: Πώς το όνομά σου φανερώνει επάγγελμα και παρελθόν
Όταν το επίθετο αποκαλύπτει το επάγγελμα των προγόνων: Μια γλωσσική διαδρομή από τα οθωμανικά χρόνια
Όταν τα επίθετα μιλούν... τουρκικά: Πώς το όνομά σου φανερώνει επάγγελμα και παρελθόν
pneumonia
Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα, ακόμα και σε μη καπνιστές
Σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, η ρύπανση του αέρα αποτελεί βασικό παράγοντα πρόκλησης καρκίνου στους...
Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα, ακόμα και σε μη καπνιστές
ypologistis
10 λόγοι που αποδεικνύουν ότι η ιστοσελίδα είναι απαραίτητη για κάθε σύγχρονη επιχείρηση
Παρότι ορισμένοι επαγγελματίες εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για τη χρησιμότητα μιας ιστοσελίδας, η αλήθεια είναι πως η απουσία της ισοδυναμεί με...
10 λόγοι που αποδεικνύουν ότι η ιστοσελίδα είναι απαραίτητη για κάθε σύγχρονη επιχείρηση