Ακρίβεια: Αυτά είναι τα νέα μέτρα - Τι αλλάζει για βρεφικό γάλα, είδη ατομικής υγιεινής, αγροτικά προϊόντα
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Αναλυτικά τα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται, σταδιακά, από σήμερα

Τέσσερα νέα μέτρα για να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μετά τη σύσκεψη που είχε την Τετάρτη 10/01 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, στόχος των μέτρων που έχει λάβει αλλά και συνεχίζει να λαμβάνει η κυβέρνηση, είναι να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας που οδηγούν σε φούσκωμα τιμών από επιτήδειους οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη διεθνή συγκυρία.

Τα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται, σταδιακά, από σήμερα και εκτιμάται ότι τα αποτελέσματά τους θα φανούν από το Μάρτιο είναι τα εξής:

- Μείωση κατά 30% των παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ, ώστε η μείωση αυτή να μεταφερθεί στην τελική τιμή καταναλωτή. Το μέτρο αφορά τις κατηγορίες απορρυπαντικά καθαριστικά, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου που θα νομοθετηθεί άμεσα θα γίνεται από τη ΔΙΜΕΑ και ως βάση των παροχών θα χρησιμοποιηθεί ο μέσος όρος των εκπτώσεων της τελευταίας κλεισμένης χρήσης των εταιρειών.

- Αποτρέπονται αδικαιολόγητες ανατιμήσεις σε προμηθευτές. Δεν θα μπορούν να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες όταν τα προϊόντα έχουν ανατιμηθεί εντός του προηγούμενου τριμήνου. Ως βάση θα χρησιμοποιηθεί η σημερινή τιμή.

- Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι (σε όλο το λιανεμπόριο) για οπωροκηπευτικά και κρέατα. Οι προμηθευτές θα πωλούν σε καθαρές τιμές και θα προβλέπεται πιστωτικό τιμολόγιο έως 3% για επιστροφή προϊόντων ή για φύρα προϊόντος. Σημειώνεται ότι το μέτρο είμαι μόνιμο.

- Επιβάλλεται πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για τα βρεφικά γάλατα. Το μεικτό περιθώριο αφορά στο άθροισμα του λειτουργικού κόστους και του εμπορικού κέρδους έως 7%. Σημειώνεται ότι έχουν ελεγχθεί ήδη δυο από τις τέσσερις εταιρείες που διακινούν βρεφικό γάλα στην Ελλάδα ενώ συνεχίζεται η έρευνα και στις άλλες δυο.

Από σήμερα ξεκινούν οι συσκέψεις στο υπουργείο με τους εκπροσώπους της αγοράς για να ενημερωθούν για τα νέα μέτρα.

Πρόκειται για δίκαια μέτρα, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, για να λήξουν οι συνθήκες που επέτρεπαν να θολώνει ο ανταγωνισμός και δυσκόλευαν το κριτήριο του καταναλωτή να επιλέξει.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα από τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ προκύπτει ότι η αγορά συμμορφώνεται, αλλά συνεχίζονται και εάν διαπιστωθεί ότι κάποιος είναι υπότροπος το πρόστιμο διπλασιάζεται.

Όπως δήλωσε ο υπουργός από το Σεπτέμβριο, οπότε και κοινοποιούν οι εταιρείες τους νέους τιμοκαταλόγους διαπιστώνεται μείωση τιμών.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελλαδικες
Πανελλήνιες 2026: 4 επιλογές από το 3ο Πεδίο με καλά επαγγελματικά δικαιώματα και λιγότερα μόρια
Πανελλήνιες 2026: Οι «έξυπνες» επιλογές του 3ου Πεδίου με χαμηλότερες βάσεις και ισχυρές επαγγελματικές προοπτικές
Πανελλήνιες 2026: 4 επιλογές από το 3ο Πεδίο με καλά επαγγελματικά δικαιώματα και λιγότερα μόρια
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέα Δημοκρατία: Η νέα Πολιτική Επιτροπή των 150 – Ισχυρό προεδρικό αποτύπωμα στις εσωκομματικές κάλπες
Η σύνθεση της νέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ως καθρέφτης των εσωτερικών ισορροπιών της παράταξης
Νέα Δημοκρατία: Η νέα Πολιτική Επιτροπή των 150 – Ισχυρό προεδρικό αποτύπωμα στις εσωκομματικές κάλπες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗ
Εκπαίδευση υπό πίεση: Γιατί οι εκπαιδευτικοί θεωρούνται πλέον επαγγελματική ομάδα υψηλού κινδύνου
Η γνωστή φράση περί «λίγων ωρών δουλειάς», «πολλών αργιών» και «μεγάλων διακοπών» ίσως να ήταν κάποτε μια εύκολη κοινωνική ατάκα, σήμερα όμως...
Εκπαίδευση υπό πίεση: Γιατί οι εκπαιδευτικοί θεωρούνται πλέον επαγγελματική ομάδα υψηλού κινδύνου