Covid-19 rebound: Τι είναι και πώς σχετίζεται με την λήψη αντιικών φαρμάκων ως αγωγή κατά του κορωνοϊού
Η χρήση του molnupiravir για ασθενείς που έχουν αντένδειξη να λάβουν paxlovd, έχει επίσης δείξει θετικά αποτελέσματα. Η χρήση βέβαια των αντιικών χαπιών βρίσκεται σε μικρότερα ποσοστά από το αναμενόμενο, λόγω πιθανά της πεποίθησης ότι η λήψη τους συσχετίζεται με φαινόμενο rebound.

Το έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM, στο διαδικτυακό NEJM Journal Watch- Informing Practice), μόλις στις 3 Ιανουαρίου 2024 δημοσίευσε βραχύ άρθρο για την  επανεμφάνιση συμπτωμάτων COVID-19 μετά από λήψη αγωγής (πχ αντιιικών φαρμάκων) που έχει εγείρει την επιστημονική απορία αν η θεραπεία συσχετίζεται με την επανεμφάνιση συμπτωμάτων σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και ο Ιατρός Πάνος Μαλανδράκης, αναφέρουν ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις του CDC πάνω σε πολλές μελέτες, φαίνεται ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της λήψης αντιικών χαπιών και του φαινομένου “rebound” COVID-19. Η χρήση του nirmatrelvir/ritonavir (paxlovid) που είναι η συνιστώμενη αγωγή για ήπια-μέτριας βαρύτητας νόσο COVID-19, έχει μειώσει τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτου. Η χρήση του molnupiravir για ασθενείς που έχουν αντένδειξη να λάβουν paxlovid, έχει επίσης δείξει θετικά αποτελέσματα. Η χρήση βέβαια των αντιικών χαπιών βρίσκεται σε μικρότερα ποσοστά από το αναμενόμενο, λόγω πιθανά της πεποίθησης ότι η λήψη τους συσχετίζεται με φαινόμενο rebound.

Το CDC δημοσίευσε δύο μελέτες με το θέμα αυτό: μία μετανάλυση από δεδομένα 7 μελετών και μία αναδρομική ανάλυση δύο κλινικών μελετών.  Συνολικά οι μελέτες δεν έδειξαν στατιστικά σημαντική διαφορά στην επανεμφάνιση συμπτωμάτων μετά τη λήψη της αντιικής αγωγής, ενώ συνήθως όταν αυτό συνέβαινε αφορούσε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ή ασθενείς με σοβαρές συννοσηρότητες, αλλά δεν συσχετίστηκε με αυξημένη θνητότητα ή νοσηλεία.

Με βάση λοιπόν τα δημοσιευμένα αυτά δεδομένα, η χρήση των εγκεκριμένων φαρμάκων για αυτούς τους ασθενείς μειώνει σημαντικά την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου, χωρίς να επηρεάζει το φαινόμενο “rebound” που έχει περιγραφεί, δηλαδή την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου ή ένα νέο θετικό διαγνωστικό τεστ SARS-COV-2 μετά την ίαση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ρεβεγιόν με χιόνια στην Αττική - Προβλέψεις από Καλλιάνο και Κολυδά

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 31/12

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας
Πειραματικά Σχολεία: Πρόσκληση επιλογής Διευθυντών με μειωμένα κριτήρια
Καθώς οι θέσεις επαναπροκηρύσσονται, γίνονται δεκτοί υποψήφιοι Διευθυντές με μικρότερο χρόνο εκπαιδευτικής υπηρεσίας σε Πειραματικά Σχολεία
Πειραματικά Σχολεία: Πρόσκληση επιλογής Διευθυντών με μειωμένα κριτήρια
καρτα
Αλλάζει το ΤΕΒΑ: Προπληρωμένη κάρτα αντί για τρόφιμα – Ποιοι θα τη λάβουν
Τέλος στις φυσικές διανομές και τις ουρές – Μηνιαία πίστωση χρημάτων για αγορές τροφίμων από τους ίδιους τους δικαιούχους
Αλλάζει το ΤΕΒΑ: Προπληρωμένη κάρτα αντί για τρόφιμα – Ποιοι θα τη λάβουν
olme kinitopoiiseis
ΟΛΜΕ: «Να σταματήσει τώρα η πειθαρχική δίωξη του Δ/ντη του 1ου ΓΕΛ Παπάγου»
ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ Α-Γ Ανατολικής Αττικής ζητούν την άμεση απόσυρση της δίωξης, υπογραμμίζοντας την υποστήριξη γονέων και μαθητών
ΟΛΜΕ: «Να σταματήσει τώρα η πειθαρχική δίωξη του Δ/ντη του 1ου ΓΕΛ Παπάγου»