Covid-19 rebound: Τι είναι και πώς σχετίζεται με την λήψη αντιικών φαρμάκων ως αγωγή κατά του κορωνοϊού
Η χρήση του molnupiravir για ασθενείς που έχουν αντένδειξη να λάβουν paxlovd, έχει επίσης δείξει θετικά αποτελέσματα. Η χρήση βέβαια των αντιικών χαπιών βρίσκεται σε μικρότερα ποσοστά από το αναμενόμενο, λόγω πιθανά της πεποίθησης ότι η λήψη τους συσχετίζεται με φαινόμενο rebound.

Το έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM, στο διαδικτυακό NEJM Journal Watch- Informing Practice), μόλις στις 3 Ιανουαρίου 2024 δημοσίευσε βραχύ άρθρο για την  επανεμφάνιση συμπτωμάτων COVID-19 μετά από λήψη αγωγής (πχ αντιιικών φαρμάκων) που έχει εγείρει την επιστημονική απορία αν η θεραπεία συσχετίζεται με την επανεμφάνιση συμπτωμάτων σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και ο Ιατρός Πάνος Μαλανδράκης, αναφέρουν ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις του CDC πάνω σε πολλές μελέτες, φαίνεται ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της λήψης αντιικών χαπιών και του φαινομένου “rebound” COVID-19. Η χρήση του nirmatrelvir/ritonavir (paxlovid) που είναι η συνιστώμενη αγωγή για ήπια-μέτριας βαρύτητας νόσο COVID-19, έχει μειώσει τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτου. Η χρήση του molnupiravir για ασθενείς που έχουν αντένδειξη να λάβουν paxlovid, έχει επίσης δείξει θετικά αποτελέσματα. Η χρήση βέβαια των αντιικών χαπιών βρίσκεται σε μικρότερα ποσοστά από το αναμενόμενο, λόγω πιθανά της πεποίθησης ότι η λήψη τους συσχετίζεται με φαινόμενο rebound.

Το CDC δημοσίευσε δύο μελέτες με το θέμα αυτό: μία μετανάλυση από δεδομένα 7 μελετών και μία αναδρομική ανάλυση δύο κλινικών μελετών.  Συνολικά οι μελέτες δεν έδειξαν στατιστικά σημαντική διαφορά στην επανεμφάνιση συμπτωμάτων μετά τη λήψη της αντιικής αγωγής, ενώ συνήθως όταν αυτό συνέβαινε αφορούσε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ή ασθενείς με σοβαρές συννοσηρότητες, αλλά δεν συσχετίστηκε με αυξημένη θνητότητα ή νοσηλεία.

Με βάση λοιπόν τα δημοσιευμένα αυτά δεδομένα, η χρήση των εγκεκριμένων φαρμάκων για αυτούς τους ασθενείς μειώνει σημαντικά την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου, χωρίς να επηρεάζει το φαινόμενο “rebound” που έχει περιγραφεί, δηλαδή την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου ή ένα νέο θετικό διαγνωστικό τεστ SARS-COV-2 μετά την ίαση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Γροιλανδία: Τι τρώνε στον πιο παγωμένο τόπο της Γης

Ελαιόλαδο και λεμόνι πριν τον ύπνο: Ένα μυστικό που βοηθά σώμα και καρδιά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αναστολή λειτουργίας του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Ιτέας
Στόχος εμπρηστών το Γυμνάσιο-Λύκειο Ιτέας: «Μάχη» με τον χρόνο για να ανοίξουν τα σχολεία
Απόπειρα εμπρησμού στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ιτέας– Παραμένουν κλειστά τα σχολεία και σήμερα Τρίτη 20 Ιανουαρίου (Εικόνες)
Στόχος εμπρηστών το Γυμνάσιο-Λύκειο Ιτέας: «Μάχη» με τον χρόνο για να ανοίξουν τα σχολεία
classroom-2787754_1920.jpg
Μισό σχολικό έτος χαμένο: 13.315 ώρες χωρίς μάθημα στα σχολεία
Καμπανάκι από την ΕΛΜΕ Ζακύνθου για τα τεράστια κενά σε εκπαιδευτικούς, με την Επαγγελματική Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή να πλήττονται περισσότερο
Μισό σχολικό έτος χαμένο: 13.315 ώρες χωρίς μάθημα στα σχολεία
Ντόναλντ Τραμπ
Τραμπ σε ρόλο «εκβιαστή»: Το σχόλιο για τη Γροιλανδία που «πάγωσε» την Ευρώπη
Εμπορικό «κραχ» προ των πυλών: Το σχέδιο Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς αν δεν πάρει τη Γροιλανδία – Σε συναγερμό 8 χώρες
Τραμπ σε ρόλο «εκβιαστή»: Το σχόλιο για τη Γροιλανδία που «πάγωσε» την Ευρώπη
amfitheatro_panepistimio_0.jpg
Αντιδράσεις φοιτητικών συλλόγων για συνέδριο πολέμου σε πανεπιστήμιο
Σφοδρή αντίδραση για το συνέδριο «Οικονομία του Πολέμου» – Κάλεσμα σε διαμαρτυρία στις 22/1 ενάντια στην εμπλοκή των πανεπιστημίων σε πολεμικούς...
Αντιδράσεις φοιτητικών συλλόγων για συνέδριο πολέμου σε πανεπιστήμιο