Λέκκας για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: «Όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι»
«Ας ελπίσουμε ότι θα ‘σπάσει’ σε μικρότερους σεισμούς»

Για τον φονικό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 75 ανθρώπους, το μήνυμα προειδοποίησης που στάλθηκε αλλά και το ενδεχόμενο ενός ακόμη ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη μίλησε ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, εκείνο που πρέπει να πάρουμε από τους Ιάπωνες είναι η συλλογικότητα, η πειθαρχία και η υπακοή.

«Εκείνο το οποίο έχουμε να πάρουμε από τους Ιάπωνες είναι η συλλογικότητα, η ομαδικότητα, η πειθαρχία, η υπακοή, όλα αυτά τα οποία δεν τα έχουν όχι μόνο εμείς αλλά και οι άλλοι λαοί. Είναι πολύ συντεταγμένοι, εκπαιδευμένοι και η νοοτροπία τους είναι τελείως διαφορετική από τη δικιά μας. Συνεπώς υπακούν στις οδηγίες με στωικότητα, με καρτερικότητα και ό,τι κάνουν το κάνουν όλοι μαζί» εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Προτεραιότητα έχουν η θωράκιση και η εκπαίδευση

«Η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών, η εκπαίδευση, η ενημέρωση και ο προσεισμικός έλεγχος αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα τώρα» τόνισε.

«Τώρα απόλυτη προτεραιότητα έχουν πράγματα, όπως η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών, η εκπαίδευση, η ενημέρωση και ο προσεισμικός έλεγχος που κάνουμε τώρα σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας, ο οποίος είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο» σημείωσε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως και στα ιδιωτικά κτίρια πρέπει να γίνει έλεγχος.

 «Για την Κωνσταντινούπολη περιμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός»

«Για την Κωνσταντινούπολη περιμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός. Είναι συγκλίνουσες απόψεις όλων των επιστημόνων της χώρας. Είναι λοιπόν, θέμα χρόνου. Όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο σεισμός, δηλαδή τόσο πιο πολλή ενέργεια συγκεντρώνεται. Και βέβαια η πόλη έχει μεγάλη τρωτότητα. Έχει 20 εκατομμύρια πληθυσμό και πλέον το ένα τρίτο των κτιρίων είναι πολύ παλιά κτίρια. Το ένα τρίτο είναι νέα κτίρια σαν αυτά της Αντιόχειας και των Αδάνων. Συνολικά, το 8 δεν το ξεπερνάει. Είναι γύρω στα 7,7 ή 7,8 αν σπάσει όλο το ρήγμα» εξήγησε ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας πως όλα εξαρτώνται και από το πώς και το πότε θα σημειωθεί ο σεισμός.

«Ας ελπίσουμε ότι θα σπάσει κατά διαστήματα το ρήγμα με μικρότερους σεισμούς και δεν θα έχουμε εν πάση περιπτώσει τεράστιες επιπτώσεις, όπως είχαμε για παράδειγμα στην Αντιόχεια» κατέληξε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα