παραστάσεις
Oι προτάσεις της εβδομάδας 30.12.2023-6.1.2024

Δύο παραστάσεις, μουσική με την ΚΟΑ, μαγικά τεχνάσματα και έκθεση τέχνης οι προτάσεις της εβδομάδας.

«Ο φύλάκας της μνήμης»- Γιατί τα παιδιά απαιτούν αλήθεια και όχι «παραμύθια»

Η παράσταση απευθύνεται κυρίως σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από 5 έως 12 ετών. Η αλήθεια είναι πως δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω την ηλικιακή κουτακοποίηση της τέχνης. Αν είχα παιδί, ίσως να μην του έβαζα να δει Παζολίνι από τα πέντε του, αλλά στα 10 τους τα σημερινά παιδιά έχουν δει τόσο βίαιες εικόνες και ίσως να έχουν σταθεί και μάρτυρες τέτοιων, που πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο «δάσκαλο» από την τέχνη. Δυστυχώς ούτε η Πολιτεία πλέον απασχολείται με ζητήματα εκπαίδευσης μέσω της τέχνης και οι γονείς ασφυκτιούν να πληρώσουν για τα διάφορα θεάματα λόγω ακρίβειας και χαμηλών μισθών. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που είναι προσιτές για μια οικογένεια ή ένα σχολείο και ποιοτικά εξαιρετικές. Η παράσταση «Ο φύλακας της λίμνης» σε αυτές ανήκει.

Πρόκειται για ένα θεατρικό με οικολογικό πρόσημο: Ο Φύλακας της Λίμνης παλεύει χρόνια να κρατήσει την ισορροπία στη λίμνη που του έχει ανατεθεί να προστατεύει και ζητά από το Πνεύμα του Δάσους βοήθεια. Τίποτα δεν είναι εύκολο όμως και τα ζώα του υδροβιότοπου ανησυχούν ήδη πολύ με αυτές τις ξαφνικές κλιματικές αλλαγές. Το τι θα συμβεί τελικά ανήκει στην έμπνευση του Ανδρέα Φλουράκη που έχει γράψει το έργο, με τη βραβευμένη (βραβείο σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν») Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη να το σκηνοθετεί. Επι σκηνής είναι οι: Κωνσταντίνα Αργυροπούλου-Πέτροβα, Δημήτρης Ζέρβας, Θανάσης Κεφαλάς, Δάφνη Λιανάκη, Δημήτρης Ντάσκας, ενώ την πρωτότυπη μουσική έχει γράψει ο Κώστας Νικολόπουλος.

Δεν είμαι διόλου σίγουρη πως οι ενήλικες έχουν συνειδητοποιήσει -και σε ποιο βαθμό- το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και τους λόγους που την καθιστούν το πρώτιστο πρόβλημα στον πλανήτη. Ωστόσο η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη έχει κατορθώσει, μέσω μιας ποιητικής και ονειρικής προσέγγισης, να επικοινωνήσει με την παιδική φαντασία, ώστε αυτή να φτάσει στην ουσιαστική γνώση με τον καλύτερο τρόπο.

Οπως έχει πει και η ίδια «ο σεβασμός στο περιβάλλον, η αγάπη για τα ζώα και η φροντίδα της φύσης μαθαίνονται όταν είσαι ακόμα μικρός. Από εκεί και πέρα, χρειάζονται πλέον άλλου είδους αποφάσεις, κεντρικά και συνολικά από τις κυβερνήσεις και τους λαούς. Χρειαζόμαστε ένα νέο ισχυρό κίνημα, παγκόσμιο, με κεντρικό μήνυμα την προστασία του περιβάλλοντος».

📌 Κάθε Κυριακή στις 12.00 και καθημερινές για σχολεία. Διάρκεια: 65’. Στο «Μικρό Γκλόρια» (Ιπποκράτους 7, τηλ.: 210-3642334). Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Θέατρο
«Κατ’ οίκον παράδοση»

Ο Γιάννης Κόκας το έγραψε και το σκηνοθετεί. Επί σκηνής οι Κώστας Κουτρούλης, Δημήτρης Μπούρας. Μια μαύρη κωμωδία (πόσο μας έχουν λείψει!). Θέμα της, η δικαιοσύνη (αυτή κι αν μας έχει λείψει). Εμπνευση: η σύγχρονη ελληνική καθημερινότητα. Αφορμή: μια αργοπορημένη παράδοση πίτσας! Τα υπόλοιπα επί της θεατρικής πράξης...

📌 Κυρ. στις 20.00, Δευτ. στις 21.00. Προπώληση: more.com. Στο θέατρο «ΧΩΡΟΣ Κ4 (οι άνθρωποι που Ακολουθούν τη Γη)» (Βεΐκου 28, Κουκάκι - σταθμός μετρό «Ακρόπολη»).

Ορχηστρική βραδιά
«Η Μεγάλη Βιέννη»

Χάιντν (Κοντσέρτο για πιάνο και Ορχήστρα αρ. 11 σε ρε μείζονα), Μότσαρτ (Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 24 σε ντο ελάσσονα), Σούμπερτ (Συμφωνία αρ. 9 σε ντο μείζονα, D.944 «Μεγάλη» ) υπό τη μουσική διεύθυνση του δημοφιλούς Φιλίπ Ογκέν, ο οποίος ανεβαίνει ξανά στο πόντιουμ της ΚΟΑ έχοντας ως σολίστ στο πιάνο τον Μιχαήλ Πλετνιόφ.

📌 Παρ. 5/1, στις 19.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αιθ. «Χρ. Λαμπράκης»). Εισιτήρια: webtics.megaron.gr

Science Game Nights
«Μαθη… μαγικά τεχνάσματα»

Τρικ με χαρτιά, αριθμητικές «παγίδες» και παράδοξα γεωμετρικά σχήματα. Δύο τραπέζια με χαρτιά, ένα με αριθμητικά κόλπα, ένα με τοπολογικά παιχνίδια και ακόμα ένα τραπέζι γεμάτο γρίφους. Με δυο λόγια, θεαματικά μαθηματικά κόλπα για μικρούς και μεγάλους μάς περιμένουν στο Ιδρυμα Ευγενίδου (πού αλλού;).

📌 3/1 στις 18.00, 20.00, στο Ιδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, τηλ.: 210-9469600). Εισιτήρια: eticket.eef.edu.gr

Έκθεση

«Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης*»

Πρόκειται για τη νέα έκθεση της Ρένας Παπασπύρου ως προς τη διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη. Παρουσιάζονται έργα της από το 1976 μέχρι σήμερα, καθώς και δύο νέα, ειδικά για την έκθεση.

📌 Εως 16/6/2024, στην Εθνική Πινακοθήκη.

Πηγή: efsyn.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα