προτεραιτοτητα
Ποιος έχει προτεραιότητα και γιατί

Η εκμάθηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που γίνεται στα πρώτα βήματα ενός υποψήφιου οδηγού, σε συνδυασμό με την εμπειρία που αποκτά αφού πάρει το δίπλωμα στα χέρια του, αποτελούν την πολύτιμη «βάση» δεδομένων που φέρει πάντα μαζί του και τον βοηθούν να παίρνει αποφάσεις όταν κινείται στον δρόμο.

Μαζί με τα παραπάνω ο οδηγός έχει στη διάθεσή του και τις ρυθμιστικές και πληροφοριακές πινακίδες κυκλοφορίας και τους φωτεινούς σηματοδότες, τα οποία βρίσκονται στους δρόμους για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας.

Σε μια διασταύρωση, οι φωτεινοί σηματοδότες και οι πινακίδες είναι συνήθως εκείνα που δίνουν τη λύση αναφορικά με την προτεραιότητα που έχουν τα οχήματα, ώστε η κυκλοφορία τους να πραγματοποιείται χωρίς προβλήματα.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν πινακίδες ή φανάρια σε μια διασταύρωση τότε σημαντικό ρόλο για την προτεραιότητα των οχημάτων παίζει το ποιος από τους δύο δρόμους είναι ο βασικός ή αυτοκινητόδρομος, εθνική οδός ή οδός ταχείας κυκλοφορίας.

Αν κανένας από τους δύο δρόμους δεν είναι βασικός, πράγμα πολύ σπάνιο, τότε η παραχώρηση προτεραιότητας στο εκ δεξιών όχημα είναι ο κανόνας με τον οποίον πορεύονται οι οδηγοί και δίνει πάντα τη λύση.

Τι γίνεται όμως όταν σε μια τέτοια διασταύρωση βρεθούν ταυτόχρονα τρία αυτοκίνητα, όπως φαίνεται και στην κεντρική εικόνα του άρθρου;

Σίγουρα, ανεξάρτητα από την εμπειρία αλλά και το επίπεδο γνώσης του ΚΟΚ που μπορεί να έχει ένας οδηγός, η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια πραγματική σπαζοκεφαλιά που θα μπορούσε να εκθέσει ακόμη και τους ειδήμονες.

Γι΄ αυτό πριν σας αναφέρουμε τη «λύση», θα ήταν πιο διασκεδαστικό και ενδιαφέρον να σημειώσετε την απάντηση που θα δίνατε προσπαθώντας παράλληλα να την δικαιολογήσετε, ώστε να δείτε και εσείς πόσο καλά γνωρίζετε τον ΚΟΚ.

προτεραιτοτητα

 

 

Η λύση

Σε ενδεχόμενη λοιπόν διασταύρωση «Τ» τριών αυτοκινήτων όπου δεν υπάρχουν πινακίδες ή φανάρια, κανένας από τους δύο δρόμους δεν είναι κύριος και κάθε ένα από τα αυτοκίνητα θέλει να ακολουθήσει την πορεία που υποδεικνύουν τα βέλη, η απάντηση είναι «B-A-C».

Το αυτοκίνητο που παίρνει πρώτο προτεραιότητα είναι το B και όχι το C, όπως θα φαντάζονταν ίσως οι περισσότεροι, καθώς το C εκτελεί αριστερή στροφή και πρέπει να παραχωρήσει προτεραιότητα στο A που συνεχίζει σε ευθεία πορεία. Το B προηγείται του A (βλ. εικόνα 2) γιατί βρίσκεται στα δεξιά και έτσι το τελευταίο αυτοκίνητο που θα κινηθεί είναι το C.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δηλητηριαση
Λαμία: Ξεσπούν οι γονείς μαθητών που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση - «Ούτε μία συγγνώμη»
Τι υποστηρίζουν οι γονείς μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από σχολικά γεύματα
Λαμία: Ξεσπούν οι γονείς μαθητών που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση - «Ούτε μία συγγνώμη»