ΚΤΕΛ: Έρχεται αύξηση στα εισιτήρια - Αναλυτικά οι αυξήσεις
Αυτές είναι οι αυξήσεις στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ

Αύξηση θα παρουσιάσουν οι τιμές των εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ το προσεχές διάστημα, μετά τις διαπραγματεύσεις της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η αύξηση αυτή στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ μεταφράζεται περίπου στα 10 λεπτά, δηλαδή 9%, όπως αναγράφεται ρητώς στο ΦΕΚ Β΄7141/20/12/2023 που δημοσιεύτηκε, μετά την τροποποίηση της υπ’ αριθ. Β/οικ.69088/4971/15/2015 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των κομίστρων των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ Α.Ε. της χώρας».

  • Για παράδειγμα, η τιμή του κανονικού εισιτηρίου από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 46,73 ευρώ από 42,87 που κοστίζει σήμερα.
  • Το φοιτητικό εισιτήριο από Αθήνα για Θεσσαλονίκη από 21,44 ευρώ θα κοστίζει 23,37 ευρώ.
  • Το κανονικό εισιτήριο μετ' επιστροφής από Αθήνα για Θεσσαλονίκη θα κοστίζει 93,46 ευρώ από 85,74 ευρώ ενώ το αντίστοιχο φοιτητικό εισιτήριο θα κοστίζει 46,73 ευρώ από 42,87 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία αύξηση που καταγράφηκε στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ ήταν το 2010 όποτε και η τιμή διάθεσης του πετρελαίου κίνησης κυμαίνονταν σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή και το μεταφορικό κόστος ήταν πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο που ισχύει σήμερα, δηλαδή μετά από 14 χρόνια.

Άλλωστε οποιοσδήποτε μπορεί να ανακαλύψει την τιμή διάθεσης του diesel κίνησης το 2010 κυμαίνονταν σε τιμή χαμηλότερη από 0,90 ευρώ το λίτρο ενώ σήμερα η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης κοστίζει πάνω από 1,85 ευρώ το λίτρο δηλαδή σχεδόν 1 ευρώ ακριβότερα.

Οι επαγγελματίες του κλάδου υποστηρίζουν η αναπροσαρμογή του κομίστρου κρίθηκε απολύτως αναγκαία, καθώς το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Σε ανακοίνωσή του η  Μιχάλης Σακελλαρίου, Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών και Πρόεδρος/Διευθύνων Σύμβουλος του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας Α.Ε. αναφέρει: «Το κοινωνικό έργο των ΚΤΕΛ συνεχίστηκε παρά τις αντίξοες συνθήκες που ενέσκηψαν όλα αυτά τα χρόνια. Απορροφήσαμε ως Αστικά ΚΤΕΛ όλους τους οικονομικούς κραδασμούς που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις, σεβόμενοι πρώτα από όλα την κοινωνία και το επιβατικό μας κοινό. Πλέον, με το μεταφορικό έργο να έχει μειωθεί εξ αιτίας του κορονοϊού, τις πληθωριστικές τάσεις να πιέζουν, το ενεργειακό κόστος να έχει εκτοξευθεί, κρίνεται όχι μόνο η βιωσιμότητα της ανάπτυξης, των νέων επενδύσεών μας προς όφελος του επιβατικού κοινού, αλλά και η ίδια η επιβίωση των ΚΤΕΛ πανελλαδικά.

Πρόκειται ωστόσο για μία μικρή αύξηση που δεν επιλύει τα συσσωρευμένα προβλήματα, αλλά καλύπτει μακροπρόθεσμα ένα μέρος από τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των λειτουργικών εξόδων μας. Οι συζητήσεις με το Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και την Υφυπουργό κα Χριστίνα Αλεξοπούλου ήταν εποικοδομητικές και σε αμοιβαίο κλίμα κατανόησης.

Παραθέσαμε αναλυτικά παραδείγματα με το πλάνο κάλυψης του κόστους λειτουργίας μας (καύσιμα, ανταλλακτικά, συντήρηση, ασφάλιστρα, μισθοδοσίες προσωπικού, εισφορές κτλ) από το 2010 οπότε και παρέμεινε σταθερή η τιμολογιακή πολιτική μας μέχρι σήμερα, στο οποίο αποτυπώνονταν -βάσει υπολογισμών- ότι η αύξηση θα έπρεπε να ανέλθει στο 38%. Παρόλα αυτά καταλήξαμε και συμφωνήσαμε σε μία ήπια αύξηση, αντιλαμβανόμενοι πλήρως την καθημερινότητά του πολίτη.

Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε αξιόπιστες υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό, να διασφαλίζουμε ότι οι μετακινήσεις εκτελούνται σε υψηλά standards, ώστε το αστικό λεωφορείο να παραμείνει το πιο δημοφιλές μεταφορικό μέσο” . Να σημειωθεί ότι δεν αυξάνεται η τιμή των μηνιαίων και ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών, ενώ συνεχίζονται οι προσφορές των πακέτων εισιτηρίων (10+1 δώρο). Επίσης, δεν αλλάζει η τιμή των εισιτηρίων όταν αυτά εκδίδονται από τον οδηγό εντός του λεωφορείου, κατά τη διάρκεια της προκαθορισμένης διαδρομής».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dpth
ΔΠΘ: Συμμετοχή στην 4η Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2024
Συμμετοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην 4η Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2024
ΔΠΘ: Συμμετοχή στην 4η Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2024
νησί, παραλία, διακοπές, τουρίστες
ΔΥΠΑ: Μέχρι πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα περσινά voucher Κοινωνικού Τουρισμού
Πάνω από 8.500 έκαναν διακοπές τον Απρίλιο με voucher κοινωνικού τουρισμού - 2 μήνες ακόμη πριν τη λήξη τους
ΔΥΠΑ: Μέχρι πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα περσινά voucher Κοινωνικού Τουρισμού
ΕΚΑΒ τροχαίο
Τροχαίο στην Πειραιώς: Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 5χρονος –Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο
«Δεν τους είδα», φώναζε ο οδηγός που παρέσυρε πέντε πεζούς - Πώς έγινε το σοβαρό τροχαίο στην Πειραιώς
Τροχαίο στην Πειραιώς: Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 5χρονος –Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο