χρήματα
Μεγάλη προσοχή οφείλουν να δείξουν οι πολίτες

Μεγάλη προσοχή οφείλουν να δείξουν οι φορολογούμενοι μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να καλύψουν το όριο του  30% του εισοδήματός τους, κάνοντας ηλεκτρονικές πληρωμές, ώστε να γλιτώσουν την έξτρα φορολόγηση, το 2024, για το “ακάλυπτο” ποσό.

Τι πρέπει να προσέξουν

Το πρώτο βήμα, για κάθε φορολογούμενο ή φορολογούμενη είναι να ελέγξει το εάν οι δαπάνες που έχει κάνει μέσα από ηλεκτρονικά κανάλια πληρωμών ( e – banking και κάρτες), καλύπτει το 30% του εκτιμώμενου για φέτος εισοδήματος. Έτσι, θα δει, εάν χρειάζεται και πόσο, στο “φίνις” της χρονιάς, να “φουλάρει” μηχανές, με ηλεκτρονικές δαπάνες, ώστε να αποφύγει το φόρο-πέναλτι 22% επί του ποσού που δεν καλύπτεται από e – αποδείξεις.

Ειδική μέριμνα, θα πρέπει, να δείξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς το 2024 θα φορολογηθούν με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα και με το μηχανισμό προσαυξήσεων. Ουσιαστικά υπάρχει σημαντική αύξηση, για πολλούς και πολλές, των εισοδηματικών ορίων, που θα πρέπει να δηλώσουν, κατ΄ελάχιστον. Συνακόλουθα, θα πρέπει να καλύψουν το 30% αυτου του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ώστε να αποφύγουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις με το 22%.

Οι σύζυγοι

Μπορεί, βέβαια, το ποσό των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής να δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης, ωστόσο η επιλογή της κοινής δήλωσης, δίνει λύση, σε περίπτωση που κάποιος από τα δυο μέρη, έχει υπέρβαση… e – εξόδων.

Αναλυτικά, στην κοινή δήλωση, όπου το απαιτούμενο ποσό δαπανών καλύπτεται από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Παραδείγματα εισοδήματος και φορο – πέναλτι

Για την καλύτερη κατανόηση του νέου “πονοκεφάλου” για πολλούς φορολογούμενους στο φίνις της χρονιάς παρατίθενται τα εξής παραδείγματα με υπολογισμό φόρου, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Έτσι, φορολογούμενος ή φορολογούμενη, με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, θα πρέπει φέτος να έχει δαπανήσει για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με ηλεκτρονικό χρήμα ποσοστό ίσο με το 30% του εισοδήματος του δηλαδή 4.500 ευρώ. Αν η αξία των αποδείξεων του είναι 4.000 ευρώ τότε για τη διαφορά των 500 ευρώ θα χρεωθεί με πρόσθετο φόρο 22% δηλαδή 110 ευρώ.

Αντίστοιχα, φορολογούμενος/η με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει φέτος να καλύψει με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ποσό συνολικού ύψους 6.000 ευρώ (20.000Χ30%). Εφόσον, δεν τα καταφέρει και π.χ. καλύψει με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπάνες 5.000 ευρώ και όχι 6.000 ευρώ που αντιστοιχούν στο 30% του ετησίου εισοδήματός του, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ 22%).

“Φορομπόνους”

Πάντως, “παρηγοριά” στους “αμελείς” δίνει το ότι υπάρχουν έξτρα φοροεκπτώσεις για συλλογή e- αποδείξεων από συγκεκριμένα επαγγέλματα. Συγκεκριμένα :

Για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025 από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών για υπηρεσίες από συγκεκριμένα επαγγέλματα. Το ποσό που αφαιρείται από το εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ετησίως ούτε να είναι υψηλότερο από το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία. Οι πληρωμές που δίνουν την έξτρα έκπτωση με ηλεκτρονικό χρήμα αφορούν αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ταξί, κομμωτήρια, κουρεία  και καταστήματα ομορφιάς, σχολές χορού.

Οι δαπάνες για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Για παράδειγμα απόδειξη αξίας 100 ευρώ μετράει στην εφορία για 200 ευρώ.

Πηγή: news247.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα