Thumbnail
Νέα μελέτη ΕΜΠ: Ποιες είναι οι πιο συμφέρουσες μορφές θέρμανσης για το φετινό χειμώνα- Ποιο είναι το κόστος θέρμανσης για ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό φέτος

Σε μια νέα συγκριτική ανάλυση όλων των τεχνολογιών θέρμανσης για το φετινό χειμώνα προχώρησε το το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θερμικών Διεργασιών και λαμβάνοντας υποστήριξη από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ.

Τα εργαστήρια προχώρησαν από κοινού σε μια σειρά από υπολογισμούς βάσει των οποίων προέκυψε το κόστος θέρμανσης για ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό, αναλόγως του φορέα ενέργειας και της αντίστοιχης τεχνολογίας που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, συλλέχθηκε και εν συνεχεία αξιοποιήθηκε ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών στοιχείων (εμπορικές χρεώσεις, λιανικές τιμές στερεών καυσίμων θέρμανσης, κρατικές επιδοτήσεις κ.α.) που είναι σήμερα διαθέσιμα και αφορούν το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο 2023, δηλαδή στους τρεις πρώτους από τους συνολικά έξι μήνες που αποτελούν τη χειμερινή σεζόν 2023-2024.

Στη μελέτη τονίζεται ότι παρόλο που οι προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι βραχυπρόθεσμες δεδομένης της μεταβλητότητας και της αβεβαιότητας που παρατηρείται στις δύο αυτές αγορές καθώς και της αλληλεξάρτησης που υπάρχει μεταξύ τους, το ενδεχόμενο τα κόστη θέρμανσης για τις διάφορες τεχνολογίες να ανέλθουν στα πρωτοφανή επίπεδα των προηγούμενων δύο σεζόν (2021-2022 & 2022-2023, αντίστοιχα) δεν συγκεντρώνει παρά ελάχιστες πιθανότητες.

Συνεπώς, οι τελικές τιμές που έχουν εξαχθεί στην παρούσα μελέτη εκτιμάται ότι θα είναι, στο σύνολό τους, αρκετά αντιπροσωπευτικές ως προς το επίπεδο που θα κυμανθεί, τη φετινή χειμερινή περίοδο, το κόστος θέρμανσης στην Ελλάδα (και δη στις δυο μεγαλύτερες αστικές περιοχές: Αττική & Θεσσαλονίκη).

Με βάση τους υπολογισμούς, προκύπτει η εξής εικόνα για τα διαφορετικά κόστη:

65

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ακριβότερη μορφή θέρμανσης είναι τα τζάκια και οι ηλεκτρικές αντιστάσεις, ενώ μακράν φθηνότερες είναι οι αντλίες θερμότητες ως η πιο αποδοτική τεχνολογία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τζάκια και οι αντιστάσεις στοιχίζουν περίπου διπλάσια από ότι ένας συνήθης καυστήρας πετρελαίου, ενώ οι αντλίες θερμότητας μόλις στο 38-61%.

Τέλος, χαμηλότερο είναι το κόστος θέρμανσης φέτος σε σχέση με πέρυσι σε όλες τις τεχνολογίες εκτός από το πετρέλαιο: 

65

Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει αισθητά τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, γεγονός που μάλλον δημιουργεί μια κάπως καλύτερη εικόνα για την περίπτωσή του από ότι αποτυπώνεται στην έρευνα. 

Πηγή: energypress.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

leipsoi
Οι Λειψοί «ραπάρουν» και μας καλούν για διακοπές το Πάσχα
Ο ράπερ «Μιχαλάρας» μαζί με τον δήμαρχο Λειψών Φώτη Μάγγο ένωσαν τις φωνές τους σε ένα ιδιαίτερο μουσικό τραγούδι με τίτλο «Έλα μαζί μου στους...
Οι Λειψοί «ραπάρουν» και μας καλούν για διακοπές το Πάσχα