Μελομακάρονα
Τα μυστικά της Αργυρώς για αφράτα μελομακάρονα

Για να τα φτιάξεις αφράτα και μελωμένα με το σωστό σιρόπιασμα μελομακάρονα, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της. Το μόνο που έχεις να κάνεις να ακολουθήσεις τις συμβουλές μου, να ζυγίζεις τα υλικά και απλά να τα ανακατέψεις να σχηματιστεί η μυρωδάτη ζύμη.

Τα μυστικά της Αργυρώς για αφράτα μελομακάρονα

Υλικά

Είναι πολύ απλά και υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Αλεύρι μπορείς να βάλεις μαλακό ή για όλες τις χρήσεις για να σου γίνουν αφράτα. Εκτός, αν προτιμάς πολύ μελωμένα οπότε θα χρησιμοποιήσεις αλεύρι με σιμιγδάλι. Για τα καλύτερα χρησιμοποιώ απαλό ελαιόλαδο και ηλιέλαιο. Το μεν πρώτο είναι για την γεύση και το δεύτερο είναι για την υφή.

Ζύμη

Πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη. Προσοχή γιατί πρέπει να είναι μαλακή και δεν πρέπει να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι. Αν προσθέσεις έξτρα αλεύρι θα έχεις ως αποτέλεσμα σκληρά, ξερά με επίγευση αλευριού.

Αφού ρίξεις το αλεύρι και σχηματιστεί τότε σταματάς το ζύμωμα. Όσο πιο πολύ ζυμώνεις , τόσο πιο πολύ «βγάζει το λάδι » και στο τέλος θα γίνουν σκληρά και ξερά.

Σκεπάστε την και αφήστε την για 15-20’. Μετά, το πλάσιμο θα γίνει παιχνίδι..

Όσο πιο πολύ χτυπάτε τη ζάχαρη με τα υγρά, τόσο πιο τραγανά και αφράτα θα γίνουν στο ψήσιμο. Και θα θα παραμείνουν και μετά το σιρόπιασμα.

Ψήσιμο

Θέλουν καλό, πρέπει να ροδίσουν και να ψηθεί η καρδιά τους μέχρι μέσα. Πρέπει δηλαδή να στεγνώσει καλά στην καρδιά του.

Αν δεν ψηθούν σωστά και έχει υγρασία μετά δεν θα γίνουν πολύ αφράτα και δεν θα ρουφήξουν σωστά το σιρόπι. Επειδή είναι πολλά στην δόση καλύτερα να τα ψήσεις στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά. Μπορείς να ψήσεις και στις αντιστάσεις βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου. Στις αντιστάσεις ψήνουμε πάντα ένα ένα τα ταψιά και ποτέ δυο μαζί.

Πώς σιροπιάζουμε;

Το σωστό σιρόπιασμα είναι η μισή επιτυχία. Γι’ αυτό πρέπει να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό. Αν όμως τα φτιάξεις με σιμιγδάλι τότε πρέπει να κάνεις ακριβώς το αντίθετο.

Για πολύ μελωμένα σιροπιασμένα, παρατείνετε τον χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Ή απλώστε τα σε ένα ταψί το ένα πλάι στο άλλο και περιχύστε τα σιγά σιγά με σιρόπι. Εάν όμως αγαπάτε τα πολύ μελωμένα, φτιάξτε τα με σιμιγδάλι.

Τι μπορώ να κάνω με το σιρόπι που περίσσεψε;

Το σιρόπι που σου περίσσεψε μπορείς να το φυλάξεις σε ένα βαζάκι για να σιροπιάσεις το επόμενο γλυκό που θα φτιάξεις.

 

Συνταγή για τα μελομακάρονα

Υλικά

  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι
  • 1 φλ. αλεσμένα καρύδια (κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα)
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 φλ. (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι γ.ο.χ
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)

Για το σιρόπι

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 φλ. νερό
  • Ξύλο κανέλας
  • Φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder σε μπολ.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά στο μίγμα.
  • Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο λάδι.
  • Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεσμένο καρύδι.
  • Σιγά σιγά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά.
  • Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή.
  • Πλάθουμε και τα αραδιάζουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε ένα ταψί.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 180οC, να ροδίσουν.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για το σιρόπι

  • Βράζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
  • Αφήνουμε το σιρόπι σε πολύ χαμηλή φωτιά και λίγα λίγα ρίχνουμε τα κρύα και τα σιροπιάζουμε.
  • Aραδιάζουμε σε πιατέλα τα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Πηγή: argiro.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαι
40 σύμβουλοι εκπαίδευσης σε πρώτη συνεργασία με το ΣτΕ - Δράση για την ένταξη της δικαιοσύνης στη διδακτική πράξη των σχολείων
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με τον θεσμό της...
40 σύμβουλοι εκπαίδευσης σε πρώτη συνεργασία με το ΣτΕ - Δράση για την ένταξη της δικαιοσύνης στη διδακτική πράξη των σχολείων
rapid test eody
ΕΟΔΥ: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν φέτος κατά της COVID-19 – Οι συστάσεις για την περίοδο 2025-2026
Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει ποιες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 για την περίοδο 2025-2026. Δείτε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και τι...
ΕΟΔΥ: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν φέτος κατά της COVID-19 – Οι συστάσεις για την περίοδο 2025-2026
Τσίπρας - Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης: Καλεί σε debate τον Αλέξη Τσίπρα - «Ας μιλήσουμε ανοιχτά ενώπιον του κοινού»
Ο κ. Κασσελάκης, απευθυνόμενος στον πρώην πρωθυπουργό, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μιας και ο κ. Τσίπρας απεκδύθηκε των προνομίων του και των...
Στέφανος Κασσελάκης: Καλεί σε debate τον Αλέξη Τσίπρα - «Ας μιλήσουμε ανοιχτά ενώπιον του κοινού»
αδωνις
Αδωνις Γεωργιάδης κατά Αλέξη Τσίπρα για το βιβλίο «Ιθάκη»: «Από γκάφα σε γκάφα»
«Από γκάφα σε γκάφα» – Ο Υπουργός Υγείας ειρωνεύεται την επιλογή του τίτλου «Ιθάκη» από τον Αλέξη Τσίπρα
Αδωνις Γεωργιάδης κατά Αλέξη Τσίπρα για το βιβλίο «Ιθάκη»: «Από γκάφα σε γκάφα»