Μελομακάρονα
Τα μυστικά της Αργυρώς για αφράτα μελομακάρονα

Για να τα φτιάξεις αφράτα και μελωμένα με το σωστό σιρόπιασμα μελομακάρονα, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της. Το μόνο που έχεις να κάνεις να ακολουθήσεις τις συμβουλές μου, να ζυγίζεις τα υλικά και απλά να τα ανακατέψεις να σχηματιστεί η μυρωδάτη ζύμη.

Τα μυστικά της Αργυρώς για αφράτα μελομακάρονα

Υλικά

Είναι πολύ απλά και υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Αλεύρι μπορείς να βάλεις μαλακό ή για όλες τις χρήσεις για να σου γίνουν αφράτα. Εκτός, αν προτιμάς πολύ μελωμένα οπότε θα χρησιμοποιήσεις αλεύρι με σιμιγδάλι. Για τα καλύτερα χρησιμοποιώ απαλό ελαιόλαδο και ηλιέλαιο. Το μεν πρώτο είναι για την γεύση και το δεύτερο είναι για την υφή.

Ζύμη

Πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη. Προσοχή γιατί πρέπει να είναι μαλακή και δεν πρέπει να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι. Αν προσθέσεις έξτρα αλεύρι θα έχεις ως αποτέλεσμα σκληρά, ξερά με επίγευση αλευριού.

Αφού ρίξεις το αλεύρι και σχηματιστεί τότε σταματάς το ζύμωμα. Όσο πιο πολύ ζυμώνεις , τόσο πιο πολύ «βγάζει το λάδι » και στο τέλος θα γίνουν σκληρά και ξερά.

Σκεπάστε την και αφήστε την για 15-20’. Μετά, το πλάσιμο θα γίνει παιχνίδι..

Όσο πιο πολύ χτυπάτε τη ζάχαρη με τα υγρά, τόσο πιο τραγανά και αφράτα θα γίνουν στο ψήσιμο. Και θα θα παραμείνουν και μετά το σιρόπιασμα.

Ψήσιμο

Θέλουν καλό, πρέπει να ροδίσουν και να ψηθεί η καρδιά τους μέχρι μέσα. Πρέπει δηλαδή να στεγνώσει καλά στην καρδιά του.

Αν δεν ψηθούν σωστά και έχει υγρασία μετά δεν θα γίνουν πολύ αφράτα και δεν θα ρουφήξουν σωστά το σιρόπι. Επειδή είναι πολλά στην δόση καλύτερα να τα ψήσεις στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά. Μπορείς να ψήσεις και στις αντιστάσεις βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου. Στις αντιστάσεις ψήνουμε πάντα ένα ένα τα ταψιά και ποτέ δυο μαζί.

Πώς σιροπιάζουμε;

Το σωστό σιρόπιασμα είναι η μισή επιτυχία. Γι’ αυτό πρέπει να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό. Αν όμως τα φτιάξεις με σιμιγδάλι τότε πρέπει να κάνεις ακριβώς το αντίθετο.

Για πολύ μελωμένα σιροπιασμένα, παρατείνετε τον χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Ή απλώστε τα σε ένα ταψί το ένα πλάι στο άλλο και περιχύστε τα σιγά σιγά με σιρόπι. Εάν όμως αγαπάτε τα πολύ μελωμένα, φτιάξτε τα με σιμιγδάλι.

Τι μπορώ να κάνω με το σιρόπι που περίσσεψε;

Το σιρόπι που σου περίσσεψε μπορείς να το φυλάξεις σε ένα βαζάκι για να σιροπιάσεις το επόμενο γλυκό που θα φτιάξεις.

 

Συνταγή για τα μελομακάρονα

Υλικά

  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι
  • 1 φλ. αλεσμένα καρύδια (κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα)
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 φλ. (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι γ.ο.χ
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)

Για το σιρόπι

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 φλ. νερό
  • Ξύλο κανέλας
  • Φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder σε μπολ.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά στο μίγμα.
  • Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο λάδι.
  • Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεσμένο καρύδι.
  • Σιγά σιγά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά.
  • Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή.
  • Πλάθουμε και τα αραδιάζουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε ένα ταψί.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 180οC, να ροδίσουν.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για το σιρόπι

  • Βράζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
  • Αφήνουμε το σιρόπι σε πολύ χαμηλή φωτιά και λίγα λίγα ρίχνουμε τα κρύα και τα σιροπιάζουμε.
  • Aραδιάζουμε σε πιατέλα τα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Πηγή: argiro.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σπαζοκεφαλιά-γρίφος
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
Ανακαλύψτε την απάντηση σε αυτόν τον γρίφο και διαπιστώστε αν έχετε εξαιρετική αντίληψη και λογική σκέψη
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
robot
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
Η Αμερική επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η Κίνα προηγείται ήδη στην κούρσα των ανθρωπόμορφων ρομπότ — και διαμορφώνει τη βιομηχανία του...
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
mathites
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα
Στη 42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, οι Έλληνες μαθητές κέρδισαν δύο αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα