ξάνθη
Οι ατμοσφαιρικές πόλεις της Ελλάδας για τον χειμώνα

Ήρθε αυτή η εποχή του χρόνου που υπό φυσιολογικές συνθήκες αναζητούσαμε τις πιο ωραίες πόλεις για το χειμώνα, για τις χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις μας και για τα μελλοντικά μας ταξίδια. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν κάποιες από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις της Ελλάδας για τον χειμώνα για να διαλέξετε.

 

Καστοριά

kastoria

Η Καστοριά είναι από τις λίγες ελληνικές πρωτεύουσες νομών που το πανέμορφο τοπίο δεν αρχίζει έξω από τα όριά τους, αλλά αποτελεί συστατικό στοιχείο της ίδιας της πόλης. Τα υπέροχα αρχοντικά, από το Ντολτσό μέχρι το Απόζαρι, είναι αποδείξεις της αλλοτινής ακμής και του πλούτου της, αφού ανέπτυξε ισχυρή οικονομική και πολιτιστική ταυτότητα χάρη στη γουνοποιία.

Ολόκληρη η πόλη είναι ένα υπαίθριο βυζαντινό μουσείο με τα εκατοντάδες βυζαντινά μνημεία και τους δρόμους που χαράχτηκαν από τον Ιουστινιανό και τους περπατάμε ακόμη και σήμερα, την οδό Μητροπόλεως, το Τσαρσί (για πολλούς αιώνες η κεντρική αρτηρία και καρδιά της πόλης) και τις οδούς Αγ. Αθανασίου και Χριστοπούλου. Βυζαντινές εκκλησίες δίπλα σε πολυκατοικίες, παλιά αρχοντικά, cafes κι εναλλακτικά καφενεία, μαγαζιά συνθέτουν την εικόνα στην καρδιά της. Η ατμοσφαιρική της λίμνη (παγωμένη τον χειμώνα) είναι ιδανική για περιπάτους είτε μικρούς είτε μεγάλους μέχρι τα παραλίμνια χωριά.

Αν φτάσετε στο Μαυροχώρι επισκεφθείτε το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, Λαογραφίας και Προϊστορίας που αποτελείται από δύο νεόδμητα κτίρια με τρεις ορόφους το καθένα. Ανάμεσά τους υπάρχει μια μεγάλη τετράγωνη αυλή με αναπαραστάσεις μαγαζιών αλλά και κέρινα ομοιώματα επαγγελματιών της παλιάς εποχής.

Ακόμη ανηφορίστε την Πλατεία Ομονοίας μέσα από το πράσινο, μέχρι το ναό του Προφήτη Ηλία με τη μοναδική θέα σε ολόκληρη τη βόρεια πλευρά της πόλης. Το Εκθετήριο-Δημοπρατήριο Γούνας του συνεταιρισμού γουναράδων επιχειρεί να ξαναφέρει την πόλη στην κορυφή του εμπορίου γούνας, απευθυνόμενο στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης – στα περίπτερα της έκθεσης τα ρωσικά είναι η... επίσημη γλώσσα.

Γιάννενα

ioannina

 

Η ζωντανή καστροπολιτεία μοιάζει με σκηνικό από άλλη εποχή, με πολλά σημαντικά κτίρια-μάρτυρες της ιστορίας του τόπου. Περιπλανηθείτε στα λαβυρινθώδη δρομάκια και σε γειτονιές που θα σας μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Επισκεφτείτε το κάστρο και μέσα στο κάστρο θα βρείτε το Ιτς Καλέ που σημαίνει «εσωτερική ακρόπολη». Περιλαμβάνει το Βυζαντινό Μουσείο (στη θέση όπου είχε το ανάκτορό του ο Αλή Πασάς), με εκθέματα από την Παλαιοχριστιανική μέχρι και τη Μεταβυζαντινή περίοδο. Το ιστορικό κέντρο της πόλης εκτείνεται περιμετρικά του κάστρου και διεκδικεί έντονα τη θέση του στην καθημερινότητα της πόλης, με νέα αγαπημένα σημεία να ξεφυτρώνουν σε στοές και διατηρητέα κτίρια. Ανηφορίζοντας την «ασημένια» οδό Αβέρωφ προς το σύγχρονο κέντρο και περνώντας το Ρολόι στην κεντρική πλατεία, θα καταλήξετε ψηλά στο λόφο Φρόντζος για πανοραμική θέα της πόλης.

Ακόμη θα βολτάρετε στο πλακόστρωτο δίπλα στη λίμνη, κάτω από τα πελώρια πλατάνια, συντροφιά με γλάρους και πάπιες και θα θαυμάσετε το δωρικής αρχιτεκτονικής άγαλμα του Ηπειρώτη διάσημου γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη «Το ζευγάρι» που πάντα τραβάει τα βλέμματα. Από την Πλατεία Μαβίλη θα πάρετε το παραδοσιακό καραβάκι για το νησάκι της κυρά Φροσύνης. Πολλές και σημαντικές οι μονές που υπάρχουν εκεί, όπως η μονή Στρατηγοπούλου, η μονή Αγίου Παντελεήμονα, η μονή Προδρόμου και η μονή Αγίου Νικολάου, το τελευταίο καταφύγιο του Αλή Πασά, όπου και θανατώθηκε, η οποία λειτουργεί σήμερα ως μουσείο. Κάντε το γύρο του με τα πόδια (περίπου μισή ώρα), πάρτε μαζί σας τοπικά προϊόντα από το γυναικείο συνεταιρισμό (γλυκά του κουταλιού, λικέρ, κλωστάρι –ένα είδος μπακλαβά– κ.ά.) και δοκιμάστε τις σπεσιαλιτέ, που δεν είναι άλλες από βατραχοπόδαρα και χέλι.

Ξάνθη

Αυτές οι ελληνικές πόλεις είναι ομορφότερες τον χειμώνα! - εικόνα 4

Η Ξάνθη δεν έχει χαρακτηριστεί αδίκως «η πόλη με τα χίλια χρώματα» αφού η Αρχόντισσα της Θράκης θα σας συναρπάσει από το πρώτο λεπτό. Το highlight της πόλης είναι φυσικά η κουκλίστικη παλιά πόλη. Πλακόστρωτα σοκάκια και ένα αρχιτεκτονικό χαρμάνι από παραδοσιακά σπίτια με σαχνισιά (ένα τμήμα προεξέχει από την όψη της οικοδομής και υποστηρίζεται συχνά από ξύλινες αντηρίδες) και παλιά τούβλινα αρχοντικά εμπόρων συνθέτουν έναν από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα. Από τους τουρκομαχαλάδες ως την κυριλέ «παραλία», δίπλα στον ποταμό Κίσυνθο και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, που στις καφετέριες της συγκεντρώνεται η νεολαία, οι αφορμές για βόλτες είναι πολλές.

Θα ξεκινήσετε τις βόλτες σας από την κεντρική πλατεία με το παλιό ρολόι: θα ανακαλύψετε τη Δημοτική Αγορά (έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο), τη γειτονιά με το εντυπωσιακό συγκρότημα καπναποθηκών (57 στο σύνολο) που έφτιαξαν Ηπειρώτες και Μακεδόνες μάστορες και το σαββατιάτικο πολυπολιτισμικό παζάρι που στήνεται στο χώρο του δημοτικού πάρκινγκ. Το καρναβάλι της Ξάνθης είναι σήμα-κατατεθέν, ενώ αν είστε λάτρεις της φύσης και των extreme sports πρέπει οπωσδήποτε να εξερευνήσετε τις γύρω περιοχές. Από τον ποταμό Νέστο ως την οροσειρά της Ροδόπης, η οποία χωρίζεται στη μέση από την κοιλάδα του Εχίνου (στα δυτικά βρίσκεται το πυκνό δάσος Δρυμός (Χαϊντού) και στα ανατολικά τα Πομακοχώρια), οι επιλογές είναι πολλές.

Νάουσα

naoysa

Μία από τις ομορφότερες πόλεις της Μακεδονίας, στις ανατολικές παρυφές του Βερμίου, και από τις πιο γνωστές καρναβαλιστικές προτάσεις, καθώς αναβιώνει το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες». Τα παραδοσιακά σπίτια μακεδονίτικης αστικής αρχιτεκτονικής συνυπάρχουν με σύγχρονα κτίρια και θα σας προκαλέσουν το αρχιτεκτονικό και το λαογραφικό ενδιαφέρον. Αν είστε λάτρεις του κρασιού η πόλη διαθέτει σήμερα πολλά επισκέψιμα οινοποιεία αφού έχει μεγάλη παράδοση στην αμπελουργία και την οινοποιία, με σημαία το Ξινόμαυρο που καλλιεργείται στους αμπελώνες της.

Η θέα από το Δημοτικό Πάρκο θα σας συναρπάσει αφού θα βλέπετε πιάτο όλον τον μακεδονικό κάμπο. Περιμετρικά της πόλης, το αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Σχολή του Αριστοτέλη (στην οποία διδάχθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος ηθική, πολιτική και φιλοσοφία), στο Θέατρο του Κοπανού και στους Μακεδονικούς Τάφους Λευκαδίων. Επίσης, η περιοχή αποτελεί αδιαμφισβήτητο πόλο έλξης για φυσιολάτρες καθώς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Τρία Πέντε Πηγάδια και Σελίου για του λάτρεις του σκι είναι σε κοντινή απόσταση. Αλλά και το Άλσος Αγίου Νικολάου, λίγο έξω από την πόλη, αποτελεί meeting point των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών, με ένα μοναδικό άλσος πλατάνων, τεχνητή λίμνη, τις πηγές του ποταμού Αράπιτσα και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εοφ
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»
«Επικίνδυνο το σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων», λέει ο ΕΟΦ - Ποιο είναι
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»
Φωτιά στον Έβρο
Φωτιές: Τα δάση και οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής που θα κλειδώνουν σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5
Αυτές οι περιοχές θα κλείνουν λόγω κινδύνου πυρκαγιάς
Φωτιές: Τα δάση και οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής που θα κλειδώνουν σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5
columbia
Έληξε το τελεσίγραφο του Κολούμπια - «Διαλυθείτε οικειοθελώς», απειλεί τους φοιτητές
Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Κολούμπια κάλεσε τους φοιτητές να διαλυθούν οικειοθελώς, χωρίς να πει τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν το κάνουν
Έληξε το τελεσίγραφο του Κολούμπια - «Διαλυθείτε οικειοθελώς», απειλεί τους φοιτητές