Μια σχεδον κανονική οικογένεια
Έξι υπέροχες σειρές για την περίοδο των γιορτών

Από οικογενειακές συγκρούσεις, σε στυγνούς δολοφόνους κι από έφηβους εγκληματίες σε μια δίκαιη εκδίκηση, όλοι έχουμε ανάγκη από λίγο σκανδιναβικό νουάρ και σασπένς.

Η Καθημερινή, έψαξε τις σειρές του Netflix, που θα σας κρατήσουν ξάγρυπνους από την αγωνία, με αφορμή το «Μία σχεδόν κανονική οικογένεια» που φιγουράρει στην κορυφή του ελληνικού τμήματος της πλατφόρμας.

Μια σχεδόν κανονική οικογένεια (2023)

Η πρώτη σκηνή του θρίλερ από τη Σουηδία δε μας προετοιμάζει γι’ αυτό που θα επακολουθήσει: Ένα 15χρονο κορίτσι πηγαίνει σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση και χαχανίζει με την κολλητή της στο σχολικό λεωφορείο. Λίγες σκηνές παρακάτω, η ίδια νεαρή κοπέλα πέφτει θύμα βιασμού από έναν μεγαλύτερο άνδρα, πριν βρεθεί στο εξομολογητήριο του πατέρα της, ενός γλυκομίλητου αλλά μαλθακού ιερέα.

Ακολουθεί μια άβολη συζήτηση ανάμεσα στους γονείς της, όπου αποφασίζεται να μην προσάγουν στη δικαιοσύνη τον βιαστή, γιατί δε θα κερδίσουν. Καμία οικογένεια δε θα παρέμενε κανονική μετά απ’αυτό. Μια σκληρή μητέρα, ένας ηττοπαθής πατέρας κι ένα λαμπερό κορίτσι που ξεκίνησε με πιο πολλά μπαγκάζια από μια τυπική μεσοαστική νεαρή γυναίκα: ο θεατής δεν καταλαβαίνει γιατί, αλλά η ένταση είναι προφανής· κάτι φρικτό θα συμβεί. Το πότε και το τι είναι το ερώτημα.

Ο Καστανάνθρωπος (2021-)

Έναν συννεφιασμένο Οκτώβρη στην Κοπεγχάγη, ένας παράξενος φόνος ανοίγει μια παλιά υπόθεση, και η μικρή κόρη μιας υπουργού εξαφανίζεται και θεωρείται νεκρή. Όλoυς αυτούς τους φαινομενικά ασύνδετους φόνους ενώνει ένας «καστανάνθρωπος», ένα μακάβριο ανθρωπάκι που φτιάχνεται από κάστανα και σπίρτα, και βρίσκεται σε κάθε τόπο εγκλήματος.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε, ακολουθούμε τα χνάρια ενός κατά συρροήν δολοφόνου, ο οποίος θα μας παρασύρει στο διεστραμμένο του μυαλό, και θα νιώσουμε στο πετσί μας το σκοτάδι του. Ανατριχιαστικά σκηνικά και σκανδιναβική φύση θα μας εισάγουν σε μια ιστορία όπου ο δανέζικος χειμώνας σκορπάει φρίκη και το φως λάμπει δια της απουσίας του. Ταυτόχρονα, πρόκειται και για μια ενδιαφέρουσα σπουδή σε χαρακτήρες και τα βάρη που κουβαλούν. Τι κάνει άραγε τους Σκανδιναβούς να παράγουν τόσο υπέροχα βίαια θρίλερ; Δεν ξέρουμε αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να στρίψουμε το κεφάλι μας μακριά από τις αποτρόπαιες σκηνές του Καστανάνθρωπου.

Quicksand (2019)

Η πρώτη σουηδική παραγωγή του Netflix έκανε πρεμιέρα το 2019. Κινούμενη άμμος λοιπόν, ή Quicksand, μια ιστορία βίας και αποτρόπαιων φόνων σε σχολείο με θύτη έναν φαντασμένο ζάπλουτο αλλά κακοποιημένο έφηβο, τον Σεμπάστιαν, και δεξί του χέρι την πρωταγωνίστρια Μάγια. Ενώ η 18χρονη Μάγια ομολογεί αρχικά τα εγκλήματα που έχει διαπράξει, αλλάζει αργότερα την ιστορία της, δηλώνοντας ότι την τύφλωσε ο Σεμπάστιαν.

Μια ανατριχιαστική ιστορία για school shootings που έχουμε συνηθίσει σε αμερικάνικα λύκεια, η οποία δεν επικεντρώνεται στο τι έγινε, αλλά στο γιατί συνέβη. Ρατσισμός, κοινωνικές και ταξικές ανισότητες, κακοποίηση και ναρκωτικά την έβαλαν ψηλά στις λίστες. Είναι όμως αθώα η Μάγια; Αρκεί να σε δελεάσεις ένας τολμηρός και επικίνδυνος νεαρός άνδρας ώστε να αποποιηθείς τις ευθύνες για κάτι στο οποίο έβαλες κι εσύ το χέρι σου;

Warrior (2018)

Ο CC είναι ένας βετεράνος που νιώθει ενοχές για τον θάνατο του καλύτερού του φίλου στον πόλεμο. Επιστρέφοντας στην Κοπεγχάγη, η χήρα του άτυχου φίλου του -που τυχαίνει να είναι αστυνομικός- θα τον παρακινήσει να εισχωρήσει σε μια επικίνδυνη συμμορία που μπλέκεται με κάθε λογής βρώμικες υποθέσεις για να τη βοηθήσει να εξιχνιάσει τα εγκλήματα. Ένα φιλμ νουάρ στα χνάρια του Μπάτμαν, με μια πόλη που παίρνει διαστάσεις Γκόθαμ Σίτυ, όπου ο ήλιος είναι παραδοσιακά απών και η γρήγορη δράση εκτυλίσσεται ανάμεσα σε λάσπες και μηχανές.

Θάνατος, υπόκοσμος και φρικτές αναμνήσεις συνθέτουν έναν καμβά που εάν το στομάχι του θεατή αντέχει, θα ανταμειφθεί με αδρεναλίνη και μερικές σπουδαίες σκηνές κυνηγητού που θα φέρουν στο μυαλό κάτι από Sons of Anarchy. Ο «Πολεμιστής» θα παλεύει με τα τραύματά του, και μαζί του θα αναρωτιόμαστε: έχει θέση η ηθική σε έναν κόσμο που κάθε ανθρωπιά έχει καταδικαστεί σε θάνατο;

Valhalla Murders (2019-2020)

Απέραντα παγωμένα τοπία και ένα αυτοκίνητο με το λιγοστό φως των φαναριών να ζωντανεύει μια σκληρή φύση. H πρώτη παραγωγή Netflix από την Ισλανδία μάς παραδίδει ένα ανατριχιαστικό θρίλερ όπου παρόν και παρελθόν μπλέκονται επικίνδυνα. Σε μια αστυνόμο που περιμένει να ανταμειφθεί για τη σκληρή της δουλειά ανατίθεται μια υπόθεση φρικιαστικών δολοφονιών. Ενώ θεωρεί ότι το άστρο της θα λάμψει με την εξιχνίασή της, οι προϊσταμένοι της την υποχρεώνουν να συνεργαστεί με έναν αστυνομικό από το Όσλο, υποδηλώνοντας ότι δεν μπορεί να αναλάβει κάτι τόσο μεγάλο μόνη της.

Η προσωπική της πρόκληση έρχεται αντιμέτωπη με μια υπόθεση που έχει πολλά πλοκάμια και την οδηγούν σ’ένα ορφανοτροφείο τριάντα χρόνια πριν· σε κάποιον άνδρα που δημιούργησε πολλά τραύματα σε πολλά παιδιά. Ένα ευφάνταστο σενάριο – αν τα μάτια του θεατή αντέχουν να δουν τόση φρίκη μαζεμένη. Για γερά στομάχια.

Εξαφάνιση στο Λόρενσκογκ (2022)

Είναι κοινός τόπος ότι όταν μια γυναίκα κακοποιείται ή βρίσκεται νεκρή, ο φακός πρέπει να γυρίσει προς τον σύντροφό της, σε εξευτελιστικά μεγάλο βαθμό. Στη συγκεκριμένη σειρά, που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, η Ανν-Ελίζαμπεθ, 68 ετών, σύζυγος ενός βαθύπλουτου επιχειρηματία Τομ Χάγκεν, απήχθη από το σπίτι της. Ή μήπως όχι; Ενώ ζητούνται τα λύτρα για την απελευθέρωσή της, μαθαίνουμε ότι ο γάμος του ζευγαριού ήταν κλονισμένος.

Και το ρολόι χτυπάει, τικ τακ, και ο χρόνος περνάει, και η Ανν-Ελίζαμπεθ δε βρίσκεται, ούτε εκείνη ούτε το πτώμα της. Είναι ζωντανή; Μια αστυνομικός αναλαμβάνει τα ηνία της υπόθεσης, παρά την απαγόρευση από πλευράς των απαγωγέων· όταν δε ο Τύπος εμπλέκεται, το κοκτέιλ θα είναι βρώμικο και καθόλα απολαυστικό. Αδιέξοδα, κοινωνικές ανισότητες και μια αίσθηση ότι μπορεί οι πλούσιοι να έχουν υπέροχες επιφανειακά ζωές, αλλά όλοι μας είμαστε ανοχύρωτοι απέναντι στη ζωή και τη δυστυχία, όλα με φόντο το παγωμένο Όσλο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kataskinoseis.jpg
Έρευνα: Mε λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα τα παιδιά που ζουν κοντά σε χώρους πρασίνου
Η συσχέτιση παρέμεινε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν το φύλο του παιδιού, την εκπαίδευση των γονέων, την ηλικία τους κατά τη γέννηση και...
Έρευνα: Mε λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα τα παιδιά που ζουν κοντά σε χώρους πρασίνου
Εικοσιφοίνισσα
Πάσχα στην Εικοσιφοίνισσα, στις Παναγίες της Ξάνθης και στην μονή του Αγίου Αρσενίου

Το ανοιξιάτικο αεράκι μυρίζει ρίγανη και πεύκο καθώς το αυτοκίνητο διασχίζει ένα...

Πάσχα στην Εικοσιφοίνισσα, στις Παναγίες της Ξάνθης και στην μονή του Αγίου Αρσενίου