POS για τραπεζικές κάρτες
Σε όσους δεν συμμορφωθούν με την υποχρεωτική χρήση POS έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα

Σε 35 κλάδους της οικονομίας πρόκειται να επεκταθεί η υποχρεωτική χρήση των τερματικών (POS) από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Πλέον με το σχέδιο απόφασης της κυβέρνησης θα καλύπτεται το 100% της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ αμέσως μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού θα δημοσιοποιηθούν οι όροι αλλά και τα πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφωθούν.

Η απόφαση θα προβλέπει την υποχρέωση των επαγγελματιών όλων των κλάδων να τηρούν επαγγελματικούς λογαριασμούς, καθώς και να δέχονται όλα τα μέσα πληρωμής, όπως και το IRIS, ενώ σε αντίθετη περίπτωση τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα φτάνουν ακόμα και τα 1.500 ευρώ κατά περίπτωση.

Κατ' εξαίρεση ορίζεται ότι για το χρονικό διάστημα από 1η Φεβρουαρίου 2024 έως και 1η Μαρτίου 2024 αναστέλλεται η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους που έχουν προμηθευτεί POS μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και αναμένουν την εγκατάστασή του.

Το σχέδιο απόφασης για τα POS

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι υποχρεωτικό, εκτός από το να συνδέσουν τις ταμειακές μηχανές με τα τερματικά, να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης:

Οι επαγγελματίες υποχρεωτικά αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως η υπηρεσία IRIS online payments.

Οι επαγγελματίες δηλώνουν ηλεκτρονικά έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, εντός προθεσμίας ενός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητάς τους.

Παράλληλα, στον επαγγελματικό λογαριασμό υποχρεούνται να αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με κάθε ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, όπως ενδεικτικά: πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, υπηρεσία IRIS, και φυσικά συναλλαγές με μετρητά.

Να σημειωθεί ότι όλες οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού πρέπει να αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΕΤΡΟ
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ τις ημέρες του Πάσχα - Τα δρομολόγια για Λεωφορεία, Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ
Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ τις ημέρες του Πάσχα - Τα δρομολόγια για Λεωφορεία, Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ