Black Friday
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
7 απάτες στα social media ενόψει Black Friday – Πώς να τις αποφύγετε

Σήμερα είναι η Black Friday, η μεγαλύτερη εμπορική ημέρα του έτους, όμως όσοι περιμένουν τις προσφορές για να ψωνίσουν θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν μερικές απάτες που στοχεύουν τους καταναλωτές της Μαύρης Παρασκευής.

Νέα στοιχεία έδειξαν ότι περίπου 3 δισεκατομμύρια λίρες θα δαπανηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της Black Friday (24/11) του 2023, με το 60% των ανθρώπων να σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί στις εκπτώσεις. Ωστόσο, οι απατεώνες θα ετοιμάζονται επίσης να επωφεληθούν. Έρευνα της Barclays Bank δείχνει ότι ο αριθμός των αναφορών για απάτες κατά την διάρκεια των αγορών αυξήθηκε κατά 34% κατά τη διάρκεια της Black Friday και της Cyber Monday το 2022, με 1.072 λίρες να χάνονται κατά μέσο όρο ανά άτομο.

Φέτος, οι προσεκτικοί αγοραστές ελπίζουν να προστατευτούν, με τις αναζητήσεις στο Google για τις «απάτες της Μαύρης Παρασκευής» να έχουν αυξηθεί κατά 264% τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τον Sandro Okropiridze, διευθύνοντα σύμβουλο της STORI, μιας πλατφόρμας δημιουργίας περιεχομένου με τεχνητή νοημοσύνη.

Ενώ τα ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) και οι απάτες μέσω Amazon είναι πάντα κάτι που πρέπει να προσέχετε, υπάρχουν και άλλες αναφερθείσες μέθοδοι απάτης από το 2022 που οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν και φέτος. «Αν ετοιμάζεστε να αδειάσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό αυτή τη Μαύρη Παρασκευή, το ίδιο κάνουν και οι αμέτρητοι εγκληματίες του κυβερνοχώρου που παραμονεύουν στα social media, δήλωσε ο Sandro.

«Κάθε χρόνο, το ποσό που ξοδεύουμε στο διαδίκτυο αυξάνεται, όπως και ο αριθμός των καταναλωτών που πέφτουν θύματα κλοπών και παραβιάσεων. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποτελούν την πηγή του 88% όλων των αναφερόμενων απατών, είναι καλύτερο να ενημερωθείτε για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να καταλάβουν τις διακοπές πριν ξεκινήσετε τις πωλήσεις» πρόσθεσε.

Οι 7 απάτες στα social media που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές:

  1. Παραπλανητικές διαφημίσεις
  2. Μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος»
  3. Παραποιημένα προϊόντα
  4. Ψεύτικοι διαγωνισμοί
  5. Απάτες Bait-and-switch
  6. Πειρατεία πληρωμών
  7. Απομίμηση επωνυμίας
  8. Παραπλανητικές διαφημίσεις

Όταν βιάζεστε να εξασφαλίσετε τις καλύτερες προσφορές πριν εξαντληθούν, οι απατεώνες ελπίζουν να επωφεληθούν από αυτό. Προσέξτε τις διαφημίσεις που μιμούνται νόμιμες μάρκες, οι οποίες οδηγούν σε ψεύτικους ιστότοπους με απίστευτες προσφορές, σχεδιασμένες για να σας βιάσουν να κάνετε την πληρωμή πριν συνειδητοποιήσετε ότι σας εξαπατούν. Ακόμα και αν τίποτα δεν φαίνεται παράξενο, προχωρήστε με μεγάλη προσοχή και ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση URL πριν αγοράσετε κάποιο προϊόν.

Μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος”

Είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να στέλνουν μηνύματα που ισχυρίζονται ότι είναι αξιόπιστα καταστήματα λιανικής πώλησης και σας συμβουλεύουν να κάνετε κλικ σε συνδέσμους. Αυτό είναι γνωστό ως «phishing». Μην κάνετε κλικ αν δεν είστε σίγουροι. Αν το κάνετε, θα βρείτε ένα από τα δύο πράγματα: έναν ιστότοπο που μοιάζει νόμιμος και έχει σχεδιαστεί για να κλέψει τις τραπεζικές σας πληροφορίες ή μια σελίδα γεμάτη διαφημίσεις και αναδυόμενα παράθυρα που έχουν σχεδιαστεί για να σας ξεγελάσουν και να σας οδηγήσουν στην εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.

Παραποιημένα προϊόντα

Αν μια προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, τότε μάλλον είναι ψεύτικη. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από απατεώνες που πωλούν πλαστά προϊόντα. Ελέγξτε ποιος δημοσίευσε την αγγελία και τις κριτικές του. Είναι εύκολο να δημιουργήσουν ένα σωρό άδειους λογαριασμούς και να αφήσουν ψεύτικες κριτικές, οπότε μην υποθέτετε ότι μια βαθμολογία πέντε αστέρων είναι αξιόπιστη.

Ψεύτικοι διαγωνισμοί

Υπάρχουν πολλές καθιερωμένες εταιρείες που διοργανώνουν διαγωνισμούς αυτή την εποχή, αλλά μερικές θέλουν απλώς τα προσωπικά σας στοιχεία, πιθανόν να πουληθούν σε άλλους απατεώνες. Η παράδοση του ονόματος και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη, αλλά θα πλημμυρίσετε από ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος και χρειάζεται μόνο ένα λάθος κλικ για να χάσετε τα πάντα.

Απάτες Bait-and-switch

Οι απατεώνες γνωρίζουν ότι οι καταναλωτές της Black Friday αναζητούν την καλύτερη τιμή, γι’ αυτό και προσφέρουν δημοφιλή προϊόντα με μεγαλύτερη έκπτωση από οποιοδήποτε άλλο κατάστημα. Αν παραλάβετε οτιδήποτε, θα είναι αναμφίβολα χαμηλότερης ποιότητας απ’ ό,τι περιμένατε. Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα, ρίξτε μια ματιά στο Trustpilot – Αν δεν υπάρχουν κριτικές ή οποιεσδήποτε κόκκινες σημαίες, πληρώστε λίγο παραπάνω και αγοράστε το από έναν αξιόπιστο λιανοπωλητή.

Πειρατεία πληρωμών

Πριν πληκτρολογήσετε τον κωδικό πρόσβασης ή τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, ρίξτε μια ματιά στην επάνω αριστερή γωνία του προγράμματος περιήγησής σας. Βλέπετε το λουκέτο και η διεύθυνση URL αρχίζει με ‘https’; Εάν όχι, σταματήστε. Ο ιστότοπος από τον οποίο πραγματοποιείτε τις αγορές σας δεν είναι ασφαλής. Οι πληροφορίες που πρόκειται να υποβάλετε δεν είναι κρυπτογραφημένες και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να τις κλέψουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Εάν το site πληρωμών ενός εμπόρου λιανικής πώλησης δεν είναι ασφαλής, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε σοβαρά.

Απομίμηση επωνυμίας

Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα προφίλ για όσο καιρό υπάρχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά με στόχο να εξαπατήσουν τους χρήστες να κάνουν αγορές και να παραδώσουν προσωπικά δεδομένα. Ένα μπλε τικ στο παρελθόν ήταν μια καλή ένδειξη νομιμότητας, αλλά με την επαλήθευση επί πληρωμή που προσφέρεται τώρα σε πλατφόρμες όπως το X, αυτό δεν ισχύει πλέον. Ρίξτε μια ματιά στη δραστηριότητα του λογαριασμού — Είναι γεμάτος γραμματικά λάθη ή υπάρχει έλλειψη αφοσίωσης; Συχνά υπάρχει ένα προφανές σημάδι ότι σας εξαπατούν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ: Τι δείχνει Μελέτη του Χάρβαρντ για τις ανεμογεννήτριες

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα