νοσοκομείο
Πώς θα λειτουργούν οι λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία

Τελεσίγραφο σε όλους τους Διοικητές Νοσοκομείων αλλά και στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να έχουν κάνει εκκαθάριση στις λίστες χειρουργείων και να διαγράψουν τυχόν διπλοεγγραφές που εμφανίζουν τεράστιες αναμονές έχει δώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έχει διαμηνύσει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ότι θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν ελέγξει όλες τις λίστες χειρουργείων μέσω τηλεφωνημάτων στους ασθενείς, για να διαπιστώσουν ποιοι πράγματι περιμένουν ακόμη για ένα χειρουργείο στο ΕΣΥ ή έχουν βρει άλλη λύση για παράδειγμα στον ιδιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα πολλά νοσοκομεία εμφανίζουν αναμονές ακόμη και 3 χρόνων, αναμονές όμως που σε πολλές περιπτώσεις είναι πλασματικές. Και αυτό διότι υπάρχουν ακόμη διπλοεγγραφές ονομάτων ασθενών, καθώς πολλοί πάσχοντες όταν δεν βρίσκουν λύση σε ένα νοσοκομείο μπορεί να απευθυνθούν σε άλλο. Επίσης υπάρχουν ασθενείς που λόγω της μεγάλης αναμονής έχουν ήδη χειρουργηθεί σε ιδιωτική κλινική αλλά το όνομά τους δεν έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο.

Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ξεκινήσει να ετοιμάζεται η ενιαία λίστα χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ενιαία λίστα που θα δημιουργηθεί θα είναι ψηφιακή και θα περιλαμβάνει τη σειρά προτεραιότητας των ασθενών με δεδομένα από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μην παρακάμπτεται η σειρά.

Να σημειωθεί ότι η ενιαία λίστα χειρουργείων θα ελέγχεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας ενώ θα είναι ενταγμένη στο ψηφιακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

Πώς θα λειτουργούν οι λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία

Οι λίστες χειρουργείων θα διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες ενώ βασικός όρος για την κατάρτισή τους, αποτελεί η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς.

Ωστόσο θεωρείται πιθανό ότι θα καταστρατηγείται από διάφορους γιατρούς του συστήματος οι οποίοι και σήμερα παρακάμπτουν τη σειρά προτεραιότητας επικαλούμενοι λόγους επείγοντος.

Ένα επιχείρημα που δύσκολα μπορεί κανείς να παραβλέψει ή να αντικρούσει, καθώς η εξέταση ενός ασθενούς αποτελεί υπόθεση του κάθε γιατρού που αναλαμβάνει το περιστατικό.

Πάντως με βάση τα όσα έχουν θεσμοθετηθεί με νόμο, η αξιολόγηση των περιστατικών θα γίνεται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων των Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων Νοσοκομείων και τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Ο ασθενής θα ενημερώνεται για την ημερομηνία της επέμβασης, όταν εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Εξαίρεση θα αποτελούν τα επείγοντα περιστατικά, τα οποία θα έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

Τα νοσοκομεία θα είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται.

Διαβάστε ακόμα στο ethnos.gr

Μαρουσάκης: «Πρόβα» χειμώνα από Παρασκευή - Έρχονται χαμηλές θερμοκρασίες, και... τα πρώτα χιόνιαΈρχονται προσλήψεις ψυχολόγων στα ΕΠΑΛ: Σε ποια σχολεία θα εργαστούν και ποια τα καθήκοντά τους
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Γεμίζουν τα νοσοκομεία με μαθητές με διαταραχές συμπεριφοράς και επιθετικότητας

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

myschool.jpg
Myschool: Κονδύλι 1 εκ.€ για αναβάθμιση εξοπλισμού και υπηρεσιών - Τι αλλάζει
Προβλέπεται προμήθεια εξοπλισμού-υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών σε κύρια υποδομή και τη λειτουργία κέντρου δεδομένων ανάκτησης από καταστροφές...
Myschool: Κονδύλι 1 εκ.€ για αναβάθμιση εξοπλισμού και υπηρεσιών - Τι αλλάζει
ΕΟΦ
ΕΟΦ: Ανακαλεί καλλυντικά πολύ γνωστής εταιρείας – Δεν αναγράφει συστατικό
Η εταιρεία που κυκλοφορεί τα εν λόγω προϊόντα οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να τα αποσύρουν από την αγορά
ΕΟΦ: Ανακαλεί καλλυντικά πολύ γνωστής εταιρείας – Δεν αναγράφει συστατικό
Υπουργείο Παιδείας
Αναπληρωτές: 289 προσλήψεις εκπαιδευτικών σε Ειδική Αγωγή και Γενική Εκπαίδευση
Οι προσλαμβανόμενοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από την Παρασκευή 23 έως και τη Δευτέρα 26...
Αναπληρωτές: 289 προσλήψεις εκπαιδευτικών σε Ειδική Αγωγή και Γενική Εκπαίδευση