Thumbnail
Πώς ένας μαραγκός δημιούργησε το πιο γνωστό παιχνίδι

Το 1932, ο ξυλουργός Ole Kirk Christiansen από τη Δανία άρχισε να φτιάχνει μικρά ξύλινα τουβλάκια για να παίζουν οι γιοι του. Τότε ούτε που φανταζόταν ότι επρόκειτο να ιδρύσει μια «αυτοκρατορία παιχνιδιών».

Σήμερα, η Lego είναι μια από τις πιο γνωστές μάρκες παιχνιδιών σε όλο τον κόσμο. Και όμως, ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν τι σημαίνει το όνομα.

Το Lego προέρχεται από δύο δανέζικες λέξεις "leg" και "godt" που σημαίνει «παίζω καλά». Ωστόσο, ο Κρίστιανσεν δεν είχε ιδέα ότι η λέξη στα λατινικά μεταφράζεται ως «συναρμολογώ». Ουσιαστικά, χωρίς να το ξέρει είχε βρει το τέλειο όνομα!

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο Γκόντφρεντ Κερκ δήλωσε: «Η ιδέα μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι που προετοιμάζει το παιδί για τη ζωή - απευθυνόμενο στη φαντασία του και αναπτύσσοντας τη δημιουργική ορμή και τη χαρά της δημιουργίας που είναι οι κινητήριες δυνάμεις σε κάθε ανθρώπινο ον».

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την εφεύρεση των LEGO

Ο Christiansen άνοιξε το ξυλουργείο του το 1916, όπου πωλούσε κυρίως σκάλες, σιδερώστρες, σκαμπό και έπιπλα. Λίγα χρόνια αργότερα όταν σχεδίαζε να επεκτείνει την επιχείρησή του, οι γιοι του έβαλαν κατά λάθος φωτιά στο κατάστημα και κατέστρεψαν τα πάντα, μαζί και το σπίτι της οικογένειας. Απτόητος ο Κρίστιανσεν αποφάσισε ότι αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία για να χτίσει ένα μεγαλύτερο κατάστημα. Ούτε αυτή τη φορά τα πράγματα πήγαν όπως τα σχεδίασε. Το 1929 ξεκίνησε η Μεγάλη Κρίση και τότε ήρθαν τα πρώτα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην οικογένεια. Εκείνη την εποχή, ο Christiansen αναγκάστηκε να απολύσει πολλούς εργαζόμενους από την επιχείρηση του και να «ρίξει» την ποιότητα των προϊόντων του.

Έτσι άρχισε να φτιάχνει μικρά και φθηνά παιχνίδια. Από τους πρώτους κιόλας μήνες φαινόταν ότι αυτό το εγχείρημα δεν θα είχε μέλλον. Τελικά, ο Κρίστιανσεν χρεοκόπησε! Ωστόοσο, όταν τα αδέλφια του του πρόσφεραν δάνειο με τον όρο να σταματήσει να φτιάχνει αυτά φθηνιάρικα παιχνίδια, εκείνος αρνήθηκε. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της ταραγμένης περιόδου, ο Κριστιανσεν είχε ανακαλύψει τις μεγάλες ικανότητες του ως κατασκευαστής παιχνιδιών και δεν ήθελε να τα παρατήσει. Δεν το έβαλε κάτω και σιγά σιγά τα μικρά ξύλινα τουβλάκια άρχισαν να πωλούνται.

Το 1942, η Γερμανία κατέλαβε τη Δανία και άλλη μια πυρκαγιά κατέστρεψε ολόκληρο το εργοστάσιό του. Ευτυχώς, ο Κρίστιανσεν ήταν ήδη εδραιωμένος στην αγορά παιχνιδιών, οπότε άρπαξε και πάλι την ευκαιρία για να επεκτείνει την επιχείρησή του.

Ο Ole Kirk Christiansen απεβίωσε το 1958. Αμέσως μετά, ο γιος του, Godtfred Kirk Christiansen, ξεκίνησε ένα "νέο είδος παιχνιδιού" βασισμένο στην ιδέα ότι όλα τα τουβλάκια θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους για είναι πιο δημιουργικό το παιχνίδι. Αυτή η ιδέα έγινε το θεμέλιο της Lego.

Μόλις πέντε χρόνια μετά το λανσάρισμά του νέου παιχνιδιού, το εργοστάσιο ξανακάηκε. Η φωτιά εκαψε όλο το απόθεμα του ξύλου και η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή ξύλινων παιχνιδιών για να επικεντρωθεί στο πλαστικό. Έτσι δημιουργήθηκαν τα Lego με τη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα.

Το 2022, η εταιρεία γιόρτασε τα «90 χρόνια του παιχνιδιού». Ο σημερινός ιδιοκτήτης είναι ο Kjeld Kirk Christiansen, εγγονός του ιδρυτή. Ο πρόεδρος του ομίλου Lego, Thomas Kirk Christiansen, μίλησε στην εκδήλωση, λέγοντας: "Όταν ο προπάππους μου ίδρυσε την εταιρεία πριν από 90 χρόνια, αναγνώρισε ότι το παιχνίδι μπορούσε να αλλάξει τη ζωή των παιδιών. Φέρνει κοντά τις οικογένειες και βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες που μπορούν να τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

"Είχε μόνο ένα μικρό εργαστήριο, αλλά είχε μεγάλες φιλοδοξίες για να διασφαλίσει ότι όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά θα μπορούσαν να βιώσουν τα οφέλη που προσφέρει αυτό το παιχνίδι. Είτε το 1932, είτε το 2022, είτε στην 100ή επέτειό μας το 2032, έχουμε καταφέρει και θα προσπαθούμε πάντα να συνεχίσουμε την κληρονομιά του Ole βοηθώντας όλες τις οικογένειες, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, να παίζουν καλά...".

Πηγή: gazzetta.gr

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Πιερρακάκης
Κυριάκος Πιερρακάκης: Μπαίνουμε σε περίοδο πολύ πυκνού κοινοβουλευτικού έργου για την Παιδεία!
Στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
Κυριάκος Πιερρακάκης: Μπαίνουμε σε περίοδο πολύ πυκνού κοινοβουλευτικού έργου για την Παιδεία!
Αστυνομία στις Βρυξέλλες
Συναγερμός στο Βέλγιο: Πυροβολισμοί και τρεις τραυματίες στο κέντρο των Βρυξελλών
Πυροβολισμοί στις Βρυξέλλες σε κεντρική λεωφόρο - Στο σημείο σπεύδει ο δήμαρχος Βρυξελλών
Συναγερμός στο Βέλγιο: Πυροβολισμοί και τρεις τραυματίες στο κέντρο των Βρυξελλών