Από τα Χανιά στο Ηράκλειο για έναν παιδοψυχίατρο: Σε απόγνωση πατέρας παιδιού με αυτισμό
Χωρίς παιδοψυχίατρο το ΕΣΥ στα Χανιά – Σε απόγνωση δεκάδες οικογένειες παιδιών με ειδικές ανάγκες

Χωρίς παιδοψυχίατρο παραμένουν τα Χανιά από τον περασμένο Μάρτιο, όταν παραιτήθηκε η παιδοψυχίατρος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και έκτοτε η θέση μέχρι σήμερα δεν έχει καλυφθεί, ενώ χωρίς παιδοψυχίατρο παραμένει και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων με αποτέλεσμα 1.100 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού στην Κρήτη, να πρέπει να απευθύνονται στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει οδηγήσει σε απόγνωση δεκάδες οικογένειες που έχουν παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά ο ίδιος με την οικογένειά του, λόγω των τραγικών ελλείψεων στις δημόσιες δομές υγείας, θέλησε να μοιραστεί μέσω του zarpanews.gr, ένας Χανιώτης πατέρας, ο οποίος έχει παιδί με ειδικές ανάγκες, το οποίο χρήζει παιδοψυχιατρικής περίθαλψης.

Ο Ανδρέας Τσιλιμιγκάκης, αναφέρθηκε στο πως είναι η καθημερινότητα με τον 16χρονο γιο του Σταύρο, ο οποίος, άθελά του, λόγω του ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, έχει διάφορες εκρήξεις – κρίσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται από ειδικούς και συγκεκριμένα από παιδοψυχιάτρους.

Ο κ. Τσιλιμιγκάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με την αναλγησία του ελληνικού κράτους στα θέματα υγείας, που αφήνει στο έλεος χιλιάδες οικογένειες.

Ο κ. Τσιλιμιγκάκης ανέφερε πως ο μεγάλος αγώνας της οικογένειας ξεκίνησε από όταν το παιδί διαγνώστηκε ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, στην ηλικία των 2,5 ετών:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι από την αρχή της γέννησης του παιδιού. Όταν διαγνώστηκε στο φάσμα του αυτισμού σε ηλικίασ 2,5 ετών, ξεκίνησε ένας τεράστιος κυκεώνας λειτουργίας, μέχρι να μάθουμε κι εμείς να δούμε, πως μπορούμε να πορευτούμε. Ξεκινήσαμε λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και ότι άλλο ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο για να μπορέσει να στηριχθεί καλύτερα το παιδί. Στο δημοτικό είχαμε παράλληλη στήριξη και τώρα φτάσαμε στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ) Χανίων, το ειδικό σχολείο στις Μουρνιές που δεν είναι ακριβώς αυτό που πρέπει για να στηρίξει τα παιδιά με τις ειδικές ανάγκες, γιατί υπάρχουν πολλές ιδιότητες και ανάγκες των παιδιών αυτών που είναι διαφορετικές. Τα πράγματα χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα».

Ο Χανιώτης πατέρας εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος για τον ίδιο και την οικογένειά του. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά, ότι:

«Όλη αυτή η κατάσταση ξεκίνησε τον Μάρτιο. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι αναγκάστηκα και αναγκάστηκε να πάει το παιδί στο ΠΑΓΝΗ. Ήρθε παρέλαβε το ΕΚΑΒ το παιδί από το σπίτι, αλλά η διακομιδή που έγινε στο Νοσοκομείο του Ηρακλείου έγινε με ιδία μέσα. Εάν έφευγε η επήρεια του ηρεμιστικού φαρμάκου την στιγμή που οδηγούσα, από ότι καταλαβαίνετε, δεν θα ήμασταν σε αυτή την θέση εδώ».

Ο κ. Τσιλιμιγκάκης δήλωσε πως η κατάσταση που βιώνει η οικογένεια και κυρίως το ίδιο το παιδί, έγινε πιο δύσκολη από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και ξεκίνησαν οι κρίσεις, οι οποίες είναι φυσικό επακόλουθο σε όσους κινούνται στο φάσμα του αυτισμού. Το θέμα δεν είναι η κρίση, αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη δομή να μπορέσει να εξυπηρετήσει τέτοιου είδους επείγοντα περιστατικά, για τα οποία είναι απαραίτητη η εξέταση από παιδοψυχίατρο. Είναι γεγονός ότι στο Νοσοκομείο Χανίων σήμερα δεν υπάρχει κανένας παιδοψυχίατρος, με αποτέλεσμα ο μικρός ασθενής και η οικογένειά του να επιβαρύνονται για την μεταφορά στο Ηράκλειο.

Δυο παιδοψυχίατροι για 1.100 άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλη την Κρήτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ, είναι η μόνη δημόσια παιδοψυχιατρική κλινική στην Κρήτη, η οποία σήμερα λειτουργεί με δυο μοναδικούς γιατρούς και η οποία είναι υπερπλήρης. (13 στις 11 κλίνες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 7ης ΥΠΕ).

Όπως είπε ο κ. Τσιλιμιγκάκης, οι μοναδικοί γιατροί του ΠΑΓΝΗ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των 1.100 εγγεγραμμένων παιδιών με αυτισμό στην Κρήτη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σημείωμα για Τροχαία
Πάρκαρε παράνομα και άφησε σημείωμα να μη τη γράψουν επειδή είχε γενέθλια -Η «απάντηση» της Τροχαίας
Απίστευτη οδηγός πάρκαρε παράνομα και άφησε σημείωμα να μη τη γράψουν επειδή είχε γενέθλια
Πάρκαρε παράνομα και άφησε σημείωμα να μη τη γράψουν επειδή είχε γενέθλια -Η «απάντηση» της Τροχαίας