seismos
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Αβεβαιότητα για τη σεισμική ακολουθία δηλώνει ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Στο creta24 μίλησε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, κληθείς να εξηγήσει τι εννοούσε με την πρόσφατη ανάρτησή του περί «σεισμικής άπνοιας».

«Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα γίνει κάπου ένας ισχυρός σεισμός» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα γίνει κάπου ένας ισχυρός σεισμός, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, πάντως, όσον αφορά στις εκτιμήσεις του για την Κρήτη, καθώς όπως είπε την περίοδο 2019-2021 σημειώθηκαν σημαντικά μεγέθη σεισμών.

«Η Κρήτη στην διετία 2019-2021 έγινε “θέατρο” πολλών σεισμών με σημαντικά μεγέθη, άρα στην ευρύτερη περιοχή έχει εκτονωθεί μεγάλο ποσοστό σεισμικής ενέργειας.

Κατά συνέπεια νομίζω ότι στο τρέχον διάστημα δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα να δούμε ξανά ισχυρό σεισμό στην Κρήτη.

Παρόλα αυτά, όλοι θα πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές εκπλήξεις στη σεισμική συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα ο καταστροφικός σεισμός της Πάρνηθας το 1999 όταν ενεργοποιήθηκε ένα ρήγμα το οποίο γενικώς θεωρείτο ανενεργό.

Κατά συνέπεια δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα γίνει κάπου ένας ισχυρός σεισμός, μόνο για πιθανότητες μπορούμε να μιλάμε. Οι πιθανότητες είναι χαμηλές αυτή την εποχή για να γίνει ισχυρός σεισμός στην Κρήτη. Αυτή είναι η εκτίμησή μου» είπε ο σεισμολόγος.

Ανάγκη πρόληψης

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων και μέτρων αντισεισμικής προστασίας τόσο στην Κρήτη, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό 4 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κάσου, κάνοντας λόγο για συνηθισμένα μεγέθη για την συγκεκριμένη περιοχή. «Πολύ περισσότερο επειδή είναι και σε υποθαλάσσιο περιβάλλον δεν μας δημιουργούν κανέναν απολύτως προβληματισμό», τόνισε.

Αναφερόμενος, τέλος, στην προειδοποίηση Ολλανδού ερευνητή Φρανκ Χούγκερμπετς, ο οποίος «βλέπει» μεγάλο σεισμό νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για δήθεν πρόγνωση από κάποιον που δεν είναι ερευνητής – επιστήμονας: «Είναι ερασιτέχνης και αυτά που λέει δεν ευσταθούν, δεν ακολουθούν την επιστήμη».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου

Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εξετάσεις PISA
Πώς το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας προετοίμασε τους μαθητές για τις πρώτες τους προαγωγικές εξετάσεις;
2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας: Πρωτοπόρος δράση για την καταπολέμηση του εξεταστικού άγχους στους μαθητές της Α' Τάξης
Πώς το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας προετοίμασε τους μαθητές για τις πρώτες τους προαγωγικές εξετάσεις;
υππογραφη
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Δήμος Αρταίων ενώνουν δυνάμεις για την εκπαίδευση, την έρευνα και τον πολιτισμό
Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Δήμος Αρταίων ενώνουν δυνάμεις για την εκπαίδευση, την έρευνα και τον πολιτισμό
αμεα
SOS από τους αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής: Φήμες για μείωση των διορισμών στο μισό και θεσμική υποβάθμιση της συμπερίληψης
Έντονη ανησυχία για «κούρεμα» των μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή και φαινόμενα απαξίωσης στα σχολεία
SOS από τους αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής: Φήμες για μείωση των διορισμών στο μισό και θεσμική υποβάθμιση της συμπερίληψης