seismos
Αβεβαιότητα για τη σεισμική ακολουθία δηλώνει ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Στο creta24 μίλησε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, κληθείς να εξηγήσει τι εννοούσε με την πρόσφατη ανάρτησή του περί «σεισμικής άπνοιας».

«Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα γίνει κάπου ένας ισχυρός σεισμός» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα γίνει κάπου ένας ισχυρός σεισμός, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, πάντως, όσον αφορά στις εκτιμήσεις του για την Κρήτη, καθώς όπως είπε την περίοδο 2019-2021 σημειώθηκαν σημαντικά μεγέθη σεισμών.

«Η Κρήτη στην διετία 2019-2021 έγινε “θέατρο” πολλών σεισμών με σημαντικά μεγέθη, άρα στην ευρύτερη περιοχή έχει εκτονωθεί μεγάλο ποσοστό σεισμικής ενέργειας.

Κατά συνέπεια νομίζω ότι στο τρέχον διάστημα δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα να δούμε ξανά ισχυρό σεισμό στην Κρήτη.

Παρόλα αυτά, όλοι θα πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές εκπλήξεις στη σεισμική συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα ο καταστροφικός σεισμός της Πάρνηθας το 1999 όταν ενεργοποιήθηκε ένα ρήγμα το οποίο γενικώς θεωρείτο ανενεργό.

Κατά συνέπεια δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα γίνει κάπου ένας ισχυρός σεισμός, μόνο για πιθανότητες μπορούμε να μιλάμε. Οι πιθανότητες είναι χαμηλές αυτή την εποχή για να γίνει ισχυρός σεισμός στην Κρήτη. Αυτή είναι η εκτίμησή μου» είπε ο σεισμολόγος.

Ανάγκη πρόληψης

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων και μέτρων αντισεισμικής προστασίας τόσο στην Κρήτη, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό 4 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κάσου, κάνοντας λόγο για συνηθισμένα μεγέθη για την συγκεκριμένη περιοχή. «Πολύ περισσότερο επειδή είναι και σε υποθαλάσσιο περιβάλλον δεν μας δημιουργούν κανέναν απολύτως προβληματισμό», τόνισε.

Αναφερόμενος, τέλος, στην προειδοποίηση Ολλανδού ερευνητή Φρανκ Χούγκερμπετς, ο οποίος «βλέπει» μεγάλο σεισμό νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για δήθεν πρόγνωση από κάποιον που δεν είναι ερευνητής – επιστήμονας: «Είναι ερασιτέχνης και αυτά που λέει δεν ευσταθούν, δεν ακολουθούν την επιστήμη».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου με φόντο τη Βουλή
Γεωργιάδης: «Αν συνεργαστούν με την Κωνσταντοπούλου, η ΝΔ θα εκτοξευθεί στο 50%»
«Ο Έλληνας θα σκεφτόταν αν θα κατάφερνε να κοιμηθεί το βράδυ με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εξουσία» - Τι απαντά για το κόμμα Καρυστιανού
Γεωργιάδης: «Αν συνεργαστούν με την Κωνσταντοπούλου, η ΝΔ θα εκτοξευθεί στο 50%»
μητέρα μαθητή στις Σέρρες
Σέρρες: Στον εισαγγελέα η καθηγήτρια που φίμωσε μαθητή – Το ιστορικό που «καίει» την 60χρονη
Πριν φιμώσει και δέσει τον μαθητή έβλεπε τον... πατέρα της σε μια γάτα – Σε εξέλιξη οι έρευνες για το ιστορικό της εκπαιδευτικού
Σέρρες: Στον εισαγγελέα η καθηγήτρια που φίμωσε μαθητή – Το ιστορικό που «καίει» την 60χρονη
Ειδικό Σχολείο Άρτας
Ειδικό Σχολείο Άρτας: «Βροχή» οι καταγγελίες για ταβάνια που πέφτουν, υγρασία και απουσία θέρμανσης
Άρτα: Σχολείο «παγίδα» για παιδιά με αναπηρία – Καταρρέουν οροφές, υγρασία δίπλα σε πρίζες
Ειδικό Σχολείο Άρτας: «Βροχή» οι καταγγελίες για ταβάνια που πέφτουν, υγρασία και απουσία θέρμανσης