παιδί
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τη ρουτίνα ύπνου του μωρού;

Ο καλής ποιότητας ύπνος είναι σημαντικός για όλους, ένα παραπάνω για τα νεογέννητα. Η ύπαρξη μίας ρουτίνας ύπνου είναι σημαντική καθώς προετοιμάζει το μωρό για την ώρα του ύπνου και το βοηθά να αισθάνεται ασφάλεια. Ωστόσο, δεν είναι όλα όσα ακούτε και διαβάζετε αληθινά.

Οι συνήθεις μύθοι για τον ύπνο του μωρού

  • Το μωρό κοιμάται συνεχόμενα όλο το βράδυ από μία ηλικία κι έπειτα.

Η αλήθεια είναι ότι όπως το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έτσι διαφέρει και το μοτίβο του ύπνου τους. Κάποια μωρά κοιμούνται περισσότερες ώρες το βράδυ στην ηλικία των 3 με 6 μηνών, ενώ άλλα ξυπνάνε κάθε βράδυ για όλον τον πρώτο χρόνο.

  • Κρατώντας το μωρό ξύπνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα κοιμηθεί πιο εύκολα το βράδυ

Τα μωρά που έχουν υπερένταση και είναι πολύ κουρασμένα κοιμούνται πιο δύσκολα και κάνουν πιο ανήσυχο ύπνο. Ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο για να συμπληρωθούν οι ώρες ύπνου που χρειάζεται το παιδί, είναι σημαντικό να κοιμάται και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  • Τα μωρά που ξυπνάνε το βράδυ είναι κακομαθημένα

Τα μωρά ξυπνάνε το βράδυ επειδή πεινάνε, επειδή θέλουν μία αγκαλιά και για πολλούς ακόμα λόγους. Η ανταπόκριση στις ανάγκες του μωρού είναι το θεμέλιο για να χτίσει ο γονιός με το παιδί μία υγιή σχέση και σύνδεση, η οποία μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι και για τον ύπνο.

  • Βάζοντας το παιδί για ύπνο πιο αργά το βράδυ, σημαίνει ότι θα ξυπνήσει πιο αργά και το επόμενο πρωί

Όχι απαραίτητα. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, εάν το παιδί είναι σε υπερένταση και δεν κοιμηθεί εγκαίρως όταν νυστάξει, μπορεί να κάνει πιο ανήσυχο ύπνο και να ξυπνήσει ακόμα πιο νωρίς το πρωί. Γενικά, μία ρουτίνα σύμφωνα με την οποία το παιδί κοιμάται και ξυπνάει μία συγκεκριμένη ώρα προάγει τον καλής ποιότητας ύπνο.

Ποια είναι μία καλή ρουτίνα ύπνου για το νεογέννητο;

Για να εδραιώσετε μία καλή ρουτίνα ύπνου δοκιμάστε τα εξής:

Φροντίστε ώστε το μωρό να κοιμάται κάθε βράδυ την ίδια ώρα. Επιλέξτε μία ώρα που ταιριάζει στο πρόγραμμα το δικό σας και του μωρού και προσπαθήστε να την καθιερώσετε ως την ώρα του ύπνου κάθε βράδυ.

Δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον. Χαμηλώστε τα φώτα και δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον που θα βοηθήσει το παιδί να χαλαρώσει. Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μία συσκευή με λευκούς θορύβους οι οποίοι θα βοηθήσουν το παιδί να κοιμηθεί.

Μπάνιο. Κάντε το παιδί ένα ζεστό μπάνιο ως κομμάτι της βραδινής ρουτίνας ύπνου του. Το ζεστό νερό θα το χαλαρώσει προετοιμάζοντάς το έτσι καλύτερα για τον ύπνο.

Βρεφικό μασάζ. Το βρεφικό μασάζ έχει πολλά οφέλη για το μωρό και από αυτά είναι ότι ηρεμεί το μωρό βοηθώντας το έτσι να κοιμηθεί καλύτερα.

Επιλέξτε τα κατάλληλα ρούχα. Τα ρούχα του μωρού την ώρα του ύπνου πρέπει να είναι άνετα και κατάλληλα για την εποχή και την θερμοκρασία του δωματίου.

Τάισμα. Τα νεογέννητα τρώνε συχνά και ένα τάισμα πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει το μωρό να ικανοποιήσει την πείνα του και παράλληλα να χαλαρώσει.

Χρόνος ησυχίας. Πριν βάλετε το παιδί για ύπνο περάστε λίγο χρόνο μαζί και κάνετε ήρεμες και χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα να διαβάσετε ένα βιβλίο.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teachers
Η Διεύθυνση Π. Ε. Β΄ Αθήνας γνωμοδοτεί... πριν το Ι.Ε.Π. ...για το Ι.Ε.Π.
Ας μας ενημερώσει ο  Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μπαμπαρούτσης σε ποιο όνειρό του είδε την έγκριση του παραπάνω προγράμματος για το σχολικό...
Η Διεύθυνση Π. Ε. Β΄ Αθήνας γνωμοδοτεί... πριν το Ι.Ε.Π. ...για το Ι.Ε.Π.
κεφαλονια
Κεφαλονιά- Σεισμός: Η εκτίμηση Τσελέντη και Παπαδόπουλου για την πολύ έντονη μικροσεισμική δράση
«Η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου αλλά εντάθηκε σήμερα» τόνισε ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του...
Κεφαλονιά- Σεισμός: Η εκτίμηση Τσελέντη και Παπαδόπουλου για την πολύ έντονη μικροσεισμική δράση