Αδέσποτα
Τι γίνεται με τα ζώα που πεθαίνουν; Τίποτα...

Στις 4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, στο ethnos.gr είχαν γράψει για την απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές που επλήγησαν από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias. Σήμερα, δύο μήνες μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, στα χωριά της Καρδίτσας δεκάδες ζώα ζητούν τη βοήθειά μας. Ο μόνος λόγος που μένουν ζωντανά, ύστερα από όσα άσχημα βίωσαν, οι εθελοντές.

Στον Βλοχό η εικόνα που επικρατεί, αποκαρδιωτική: Κλειστή η δομή με τις προμήθειες, άδειο χωριό και νερά ακόμα «σφηνωμένα» σε διάφορα σημεία. «Μάλλον τα πτώματα των ζώων παραμένουν στοιβαγμένα κοντά στην πλατεία, δύο μήνες μετά. Η μυρωδιά εκεί είναι ανυπόφορη», γράφει χαρακτηριστικά μία από τους εθελοντές που δεν το έχουν βάλει κάτω και κάνουν ό,τι περνάει από χέρι τους.

Τι γίνεται με τα ζώα που πεθαίνουν; Τίποτα...

Όπως περιγράφει η Έμμα, αγελάδες περιφέρονται στο εσωτερικό του χωριού, ψάχνοντας κάτι να φάνε. Η ίδια μαζί με κάποιους ακόμα εθελοντές μεταβαίνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση στο χωριό για να ταΐσουν τα ζώα με τροφές που είτε αγοράστηκαν με τη βοήθεια δωρεών είτε με χρήματα από την τσέπη τους. Η 22η του Οκτώβρη ήταν άλλη μία μέρα που πήγαν να φροντίσουν τα ζώα εκεί.

Σύμφωνα με την Έμμα, κάποια ζώα έλειπαν, ενώ ένα σκυλάκι που φρόντιζαν εντοπίστηκε νεκρό ακριβώς μπροστά από τη δομή με τις προμήθειες: «Βρήκαμε το σκυλί που ταΐζαμε, κυριολεκτικά ξεκοιλιασμένο, ακριβώς μπροστά από τη δομή. Προφανώς κάποιος απαράδεκτος έτρεχε με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα, αγνοώντας πως από το συγκεκριμένο σημείο περνούν καθημερινά πάρα πολλά ζώα αλλά και ντόπιοι. Η κατάσταση στην οποία βρήκαμε το σκυλί υποδήλωνε πως η ταχύτητα με την οποία χτυπήθηκε ήταν πολύ μεγάλη. Δυστυχώς, βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να μαζεύουμε όργανα από το οδόστρωμα και να τα χώνουμε σε μια χάρτινη κούτα για να πάμε το κακόμοιρο ζώο λίγο πιο πέρα. Προφανώς, το να θαφτεί ένα ζώο σε ένα πλημμυρισμένου χωριό είναι αδύνατον. Φυσικά, για δημόσια υπηρεσία που αναλαμβάνει αποτέφρωση, ούτε λόγος. Επομένως, το ζώο δυστυχώς έμεινε εκεί, σε μια κούτα, με την ελπίδα να μην το φάνε τα υπόλοιπα».

«Συνομιλήσαμε και με τον πρόεδρο του χωριού, αλλά ειλικρινά πλέον δεν γνωρίζουμε τι άλλο να κάνουμε. Είναι αδιανόητο να παλεύουμε να φροντίσουμε τόσα ζώα και τελικά να τα χάνουμε από αμάξια. Είμαστε πια σε απόγνωση», συμπληρώνει.

Και μπροστά ένας δύσκολος χειμώνας

Δύσκολη είναι η καθημερινότητα για τα ζώα και στο Ριζοβούνι, ένα χωριό περίπου μισή ώρα έξω από την Καρδίτσα. Και εκεί, ομάδα εθελοντών μεταβαίνει σε σταθερή βάση για να βοηθήσει τόσο τις αθώες τετράποδες ψυχές όσο και έναν άνδρα που μεριμνά για πολλά σκυλάκια της περιοχής.

«Δυστυχώς, από Δευτέρα δεν θα μπορούμε πια να συνεχίσουμε αυτό το εγχείρημα. Τα ζώα, όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα εδώ και καιρό, θα μείνουν μόνα τους σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό το χειμώνα. Κινδυνεύουν καθημερινά από ασιτία, από λοιμώξεις, από τη βία ορισμένων, καθώς και από τα αμάξια. Ειλικρινά πλέον δε γνωρίζουμε τι θα απογίνουν. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, μείναμε @ εθελοντ@, σχεδόν 2 μήνες μετά τις πλημμύρες, να προσπαθούμε να σώσουμε αυτά που η πολιτεία απέτυχε να σώσει, αλλά είναι αδύνατον. Υποθέτω πως πια απλά ελπίζουμε σε ένα θαύμα», αναφέρει η Έμμα.

Έκκληση για τα έξοδα άρρωστης γατούλας

Την ίδια ώρα, έκκληση για τα έξοδα φροντίδας μίας γατούλας που είχε βρεθεί εγκλωβισμένη σε πλημμυρισμένο σπίτι στον Βλοχό, απευθύνει το Φιλοζωικό Σωματείο Περιστερίου Make it Pawsible, το οποίο ανέλαβε την περίθαλψή του.

Το σωματείο ζητεί από όσους μπορούν να βοηθήσουν, καθώς τα έξοδα της Mudd, ξεπερνούν ήδη τα 800 ευρώ.

Πηγή: ethnos.gr

 

Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr

Ο εβραίος πυγμάχος που… γρονθοκόπησε τον Χίτλερ: η θρυλική μάχη ανάμεσα στον Μπάερ και τον Σμέλινγκ δεν ήταν απλά ένας αγώνας

Ερχεται Χρηματιστήριο Ρύπων για τα δάση: Πώς θα λειτουργεί και τι αλλάζει με το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος - Θα επιδοτεί την απόληψη βιομάζας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα