starbucks
Στις προφητικές σελίδες του Οργουελ παραπέμπει η τακτική της αμερικανικής αλυσίδας Starbucks

Mε... βούρδουλα και φυλακή θα τιμωρείται σε λίγο καιρό όποιος τολμά να εκφράζει δημοσίως τη συμπαράστασή του στον παλαιστινιακό λαό. Η βίαιη αντιμετώπιση όσων διαφοροποιούνται απέναντι στο αφήγημα Νετανιάχου για τη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς θυμίζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα όλο και πιο πολύ οργουελικές κοινωνίες.

Δεν είναι μόνο οι απειλές της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον των δημοσιογράφων που τολμούν να παρουσιάζουν τα γεγονότα «εχθρικά» για το Ισραήλ, δεν είναι μόνο τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και ειδησεογραφικά πρακτορεία της υφηλίου που γέρνουν από την αρχή της κρίσης μονόπλευρα στα ρεπορτάζ τους, δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις της Δύσης που καταπίνουν αμάσητα όσα προβάλλει η ισραηλινή πλευρά. Είναι πλέον και οι επιχειρήσεις που επιδίδονται σε βάναυσο bullying εναντίον των εργαζομένων τους που τολμούν να ταχθούν με τους Παλαιστίνιους.

Ο λόγος αφορά τη μεγάλη αμερικανική αλυσίδα καφέ Starbucks, η οποία αποφάσισε να σύρει στα δικαστήρια το σωματείο των εργαζομένων της επειδή αυτό τόλμησε να δημοσιοποιήσει ανάρτηση στο «Χ» (πρώην Twitter) με τίτλο «Αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη», ύστερα από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Το επίμαχο tweet -που αποσύρθηκε αργότερα- περιελάμβανε τη φωτογραφία μιας μπουλντόζας η οποία γκρεμίζει το ισραηλινό τείχος που περιβάλλει τη Γάζα.

Η διοίκηση της Starbucks είχε σπεύσει να καταδικάσει αμέσως αυτήν την ανάρτηση και να διαφοροποιηθεί από το συνδικάτο Starbucks Workers United. Στην αρχική αντίδρασή της η διοίκηση της εταιρείας είχε μεταξύ άλλων διαμηνύσει ότι «καταδικάζει απερίφραστα τις πράξεις τρομοκρατίας, μίσους και βίας», καθώς και ότι «διαφωνεί με τις δηλώσεις και τις απόψεις που εκφράζονται από το Workers United και τα μέλη του».

«Τα λόγια και οι πράξεις της Workers United ανήκουν σε αυτούς, και μόνο σε αυτούς», ανέφερε η εταιρεία προσθέτοντας ότι το Starbucks Workers United (SWU) και το διεθνές συνδικάτο Service Employees International Union (SEIU), που το εποπτεύει «δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις, τις θέσεις ή τις πεποιθήσεις της εταιρείας». Η Starbucks είχε μάλιστα απειλήσει με προσφυγή και διεκδίκηση χρηματικών αποζημιώσεων χωρίς περιορισμό από το σωματείο.

Tώρα η εταιρεία το χοντραίνει, καθώς υλοποιεί την απειλή της σέρνοντας το σωματείο στα δικαστήρια, επικαλούμενη τη ζημιά που προκάλεσε με την ανάρτησή του στο εμπορικό της σήμα και τη φήμη της. Ισχυρίζεται συγκεκριμένα ότι η χρήση του ονόματος Starbucks από το σωματείο προκαλεί σύγχυση στους πελάτες της καθώς και ότι ορισμένοι πελάτες εκφράζουν ήδη την οργή τους στους υπάλληλους κάποιων καταστημάτων της για την ανάρτηση που έκανε το συνδικάτο.

«Διαφυγόντα κέρδη»

Σε εσωτερικό σημείωμα της εκτελεστικής αντιπροέδρου της εταιρείας Σάρα Κέλι -το οποίο έφερε χθες στο φως της δημοσιότητας η ανεξάρτητη ειδησεογραφική σελίδα The Intercept- το ανώτερο στέλεχος της αλυσίδας επαναλαμβάνει ότι τα Starbucks «καταδικάζουν απερίφραστα τις τρομοκρατικές ενέργειες, το μίσος και τη βία που διαπράττονται από τη Χαμάς και διαφωνούν κάθετα με τις απόψεις που εκφράζονται από τη Workers United, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών σωματείων τους, των οργανωτών συνδικάτων και εκείνων που προσδιορίζονται ως μέλη της Starbucks Workers United».

Προειδοποιεί ότι οι ενέργειες της Workers United κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο τους συνεργάτες από όλα τα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων τόσο αυτών που έχουν σωματείο εργαζομένων όσο και αυτών που δεν έχουν.

Η Κέλι υπογραμμίζει ακόμη ότι την περασμένη Παρασκευή είχε ζητήσει από το σωματείο να σταματήσει τη χρήση της επωνυμίας και του λογότυπου της εταιρείας και να προβεί σε διόρθωση, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους. Διεμήνυσε έτσι ότι η Starbucks θα υποβάλει προσφυγή κατά του σωματείου σε ομοσπονδιακό δικαστήριο όπως και ότι σκοπεύει να ακολουθήσει όλες τις νομικές επιλογές για την υπεράσπιση των συνεργατών και της εταιρείας. Το σωματείο Starbucks Workers United έχει πάνω από 9.000 μέλη οι οποίοι εργάζονται σε 360 καταστήματα της αλυσίδας καφέ σε όλες τις ΗΠΑ.

Για να στηθεί «χύθηκε αίμα», αφού η εταιρεία εναντιώνεται στον συνδικαλισμό. Αντιπροσωπεύει μόλις το 3% του συνόλου των εργαζομένων στα Starbucks και είναι συνδεδεμένο με τα συνδικάτα-ομπρέλα Workers United και το διεθνές Service Employees International Union (SEIU).

Εχει λάβει ωστόσο τη στήριξη σημαντικών προοδευτικών πολιτικών των ΗΠΑ όπως ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές και ο γερουσιαστής Τζον Φέτερμαν. Μαζί με άλλες αμερικανικές προοδευτικές οργανώσεις το συνδικάτο τάχθηκε ανοιχτά από το ξεκίνημα της σύρραξης στο πλευρό των Παλαιστινίων.

Πηγή: efsyngr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kina-koronoios.jpg
Έρευνα: Πώς ο κορονοϊός αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού
Ο κορονοϊός προσβάλλει περισσότερο άτομα που έχουν ήδη μεγάλες ποσότητες αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες τους και αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί τα...
Έρευνα: Πώς ο κορονοϊός αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού
nosokomeio-meth
Άφησαν γυναίκα αχειρούργητη με αιμορραγία στο μάτι – Τι καταγγέλλει ο γιος της
H επιμελήτρια της Οφθαλμολογικής ήταν απούσα στην εφημερία, δίνοντας συμβουλές σε ειδικευμένο μέσω τηλεφώνου, αρνούμενη να έρθει στην εφημερία για να...
Άφησαν γυναίκα αχειρούργητη με αιμορραγία στο μάτι – Τι καταγγέλλει ο γιος της
Κωνσταντίνου και Ελένης
Το απαγορευμένο φιλί: Γιατί ο ΑΝΤ1 έριξε «μαύρο» στο πασχαλινό επεισόδιο του «Κωνσταντίνου και Ελένης»
Ξέρετε γιατί ο ΑΝΤ1 έριξε «μαύρο» στο πασχαλινό επεισόδιο του «Κωνσταντίνου και Ελένης»
Το απαγορευμένο φιλί: Γιατί ο ΑΝΤ1 έριξε «μαύρο» στο πασχαλινό επεισόδιο του «Κωνσταντίνου και Ελένης»
emma
Συγκλονίζει η μητέρα της φοιτήτριας που σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη: «Δεύτερο Πάσχα χωρίς εσένα»
«Μου λείπεις όσο δεν φαντάζεσαι .. Σ’ αγαπώ όσο οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν»
Συγκλονίζει η μητέρα της φοιτήτριας που σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη: «Δεύτερο Πάσχα χωρίς εσένα»