giatroi
Στόχος είναι πριν τεθεί σε εφαρμογή η ενιαία λίστα χειρουργείων που θα ελέγχεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας, να γίνει “ξεσκαρτάρισμα” στις λίστες ανά νοσοκομείο, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ασθενείς έχουν ακόμη ανάγκη για χειρουργείο και ποιοι έχουν βρει τη λύση στον ιδιωτικό τομέα

Οδηγία προς όλα τα νοσοκομεία της χώρας ώστε να ξεκινήσουν την εκκαθάριση στις λίστες χειρουργείων που διατηρούν και να αφαιρέσουν τις διπλοεγγραφές αλλά και τα ονόματα των ασθενών που ήδη έχουν χειρουργηθεί αλλού, δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr , ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναμένεται να αποστείλει εγκύκλιο προς όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ ώστε με ευθύνη των Διοικήσεων να γίνει έλεγχος στις λίστες χειρουργείων.

Στόχος είναι πριν τεθεί σε εφαρμογή η ενιαία λίστα χειρουργείων που θα ελέγχεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας, να γίνει “ξεσκαρτάρισμα” στις λίστες ανά νοσοκομείο, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ασθενείς έχουν ακόμη ανάγκη για χειρουργείο και ποιοι έχουν βρει τη λύση στον ιδιωτικό τομέα.

Άλλωστε στις λίστες εμφανίζονται ασθενείς να περιμένουν ακόμη και 5 χρόνια, χωρίς να έχουν δει νυστέρι.

Παράλληλα θα διαγραφούν και οι διπλοεγγραφές, αφού πολλοί ασθενείς όταν δεν βρίσκουν λύση σε ένα δημόσιο νοσοκομείο απευθύνονται σε άλλο. Αποτέλεσμα όμως είναι να υπάρχει το όνομά τους σε δύο νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους που έχει την ευθύνη της ενιαίας λίστας αναμένεται να αποστείλει συγκεκριμένες οδηγίες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας προκειμένου οι αρμόδιοι υπάλληλοι να επικοινωνήσουν με όλους τους ασθενείς ξεχωριστά που είναι σε αναμονή για να ξεκαθαρίσουν εάν χρειάζονται ακόμη την επέμβαση ή όχι.

Η ενιαία λίστα χειρουργείων

Μετά τη διαδικασία αυτή και σε περίπου δύο μήνες αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ενιαία λίστα χειρουργείων η οποία θεσμοθετήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας. Η ενιαία λίστα χειρουργείων θα περιλαμβάνει τη σειρά προτεραιότητας των ασθενών με δεδομένα από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μην παρακάμπτεται η σειρά.

Η λίστα θα ελέγχεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας ενώ θα ενταχθεί στο ψηφιακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, η ενιαία λίστα χειρουργείων θα διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες ενώ βασικός όρος για την κατάρτισή της αποτελεί η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς.

Ωστόσο θεωρείται πιθανό ότι θα καταστρατηγείται από διάφορους γιατρούς του συστήματος οι οποίοι και σήμερα παρακάμπτουν τη σειρά προτεραιότητας επικαλούμενοι λόγους επείγοντος.

Με βάση τα όσα έχουν θεσμοθετηθεί με νόμο, η αξιολόγηση των περιστατικών θα γίνεται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων των Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων Νοσοκομείων και τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Ο ασθενής θα ενημερώνεται για την ημερομηνία της επέμβασης, όταν εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Εξαίρεση θα αποτελούν τα επείγοντα περιστατικά, τα οποία θα έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

Τα νοσοκομεία θα είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται.

Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr

Παύλος ο αυτοδιοικητικός και παραλίγο συναινετικός, Σπίρτζης ο επίμονος και το debate που… δεν ήταν το μεγάλο λάθος

Ένας από τους κορυφαίους συνθέτες του 17ου αιώνα που όμως δεν έμεινε στην Ιστορία για τη μουσική του, αλλά για ένα αποτρόπαιο έγκλημα – Ακόμα και σήμερα τα στοιχεία συγκλονίζουν
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εσώρουχα
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
Αυτά είναι τα επικίνδυνα εσώρουχα που αγαπούν οι γυναίκες: Έχουν απαγορευθεί σε 3 χώρες
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
εμβόλιο
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά
Η προκλινική σύνθεση του εμβολίου που ανέπτυξε η ομάδα προσέφερε, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, υψηλά επίπεδα ανοσίας από θανατηφόρα επίπεδα...
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά