βαραχος
Μία αποκαλυπτική έρευνα

Ορισμένα είδη στο ζωικό βασίλειο κάνουν απίθανα πράγματα, συγκεκριμένα, τα θηλυκά ευρωπαϊκά βατράχια να επιδίδονται σε “ακινησία”, προσποιούμενα ουσιαστικά τον θάνατό τους για να αποφύγουν το ζευγάρωμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Royal Society Open Science.

«Το φαινόμενο αυτό μοιάζει να έχει εξελιχθεί προκειμένου τα θηλυκά να επιβιώσουν σε μια έντονη και δυνητικά επικίνδυνη περίοδο ζευγαρώματος», δήλωσε στο ABC News η οικολόγος, Carolin Dittrich, που μελετάει την εξέλιξη και την συμπεριφορά και που διεξήγαγε την έρευνα στο πλαίσιο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Βερολίνου.

Τα κοινά βατράχια της Ευρώπης επιδίδονται σε μια “εκρηκτική” αναπαραγωγική περίοδο, μια σύντομη περίοδο κατά την οποία τα αρσενικά ανταγωνίζονται έντονα για την πρόσβαση στα θηλυκά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την παρενόχληση και τις μάχες. Τα αρσενικά μπορούν επίσης να παρενοχλήσουν, να εξαναγκάσουν ή να εκφοβίσουν τα θηλυκά για να ζευγαρώσουν, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Μέσα στο χάος, τα θηλυκά βατράχια κινδυνεύουν να παγιδευτούν σε “μπάλες ζευγαρώματος”, στις οποίες πολλά αρσενικά προσκολλώνται πάνω τους για να διεκδικήσουν την προσοχή τους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατό τους», τόνισε η  Dittrich.

Η έρευνα της Dittrich ξεκίνησε όταν προσπαθούσε να διαπιστώσει αν τα αρσενικά βατράχια επιλέγουν θηλυκές συντρόφους με μεγαλύτερα σώματα, επειδή τα μεγαλύτερα θηλυκά σώματα τείνουν να έχουν περισσότερα αυγά, άρα να παράγουν περισσότερους απογόνους.

Αποφεύγοντας τα αρσενικά

«Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι τα αρσενικά δεν επέλεγαν τα θηλυκά με βάση το μέγεθος του σώματός τους, αλλά έδειχναν να ενδιαφέρονται για όλα τα θηλυκά», δήλωσε η Dittrich. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι τα θηλυκά έδειχναν κάποιες συμπεριφορές αποφυγής προς τα αρσενικά – μια συμπεριφορά που δεν αναμενόταν να εμφανιστεί σε αυτό το είδος, επειδή οι “εκρηκτικοί” βάτραχοι έχουν συνήθως ένα σύντομο χρονικό διάστημα για την περίοδο ζευγαρώματος.

Μεταξύ των συμπεριφορών αποφυγής που επέδειξαν τα θηλυκά περιλαμβάνεται μια κίνηση στροφής, κατά την οποία γυρίζουν και στρίβουν το σώμα τους για να ξεφύγουν από τη λαβή των αρσενικών — μια τεχνική που χρησιμοποιείται με μεγαλύτερη επιτυχία από μικρότερα θηλυκά.

Ωστόσο, η «πιο εντυπωσιακή» συμπεριφορά που επέδειξαν τα θηλυκά για να αποφύγουν την προσοχή των αρσενικών ήταν η «τονική ακινησία», ή η προσποίηση του θανάτου τους, δήλωσε ο Dittrich.

«Τα θηλυκά ευρωπαϊκά κοινά βατράχια δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να αυξήσουν τη φυσική τους κατάσταση, επειδή αναπαράγονται μία φορά την εποχή, γεγονός που πιθανώς οδήγησε στην εξέλιξη της συμπεριφοράς αποφυγής αντ’ αυτού», δήλωσε ο Dittrich.

«Οι ερευνητές παρατήρησαν θηλυκά ευρωπαϊκά κοινά βατράχια να τεντώνουν τα χέρια και τα πόδια τους ευθεία από το σώμα, με τρόπο που θα μπορούσε να μοιάζει με τη νεκρική ακαμψία», δήλωσε ο Dittrich.

«Υπάρχει πολύ λίγη βιβλιογραφία που υποστηρίζει ότι άλλα είδη σπονδυλωτών προσποιούνται τον θάνατό τους για να αποφύγουν το ζευγάρωμα» συμπλήρωσε.

Ενώ η προσποίηση θανάτου έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν σε αμφίβια, αράχνες και λιβελούλες, ο σκοπός είναι συνήθως να αποφευχθεί η ανίχνευση από κάποιο αρπακτικό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

viasmos
Σοκ στην Κρήτη: Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του από όταν ήταν 9 ετών
O 50χρονος ασχολείται με τη μουσική και δίδασκε στο παιδί μουσική και με αυτό το πρόσχημα έβρισκε την ευκαιρία να βρεθεί πολλές στιγμές μόνος μαζί του
Σοκ στην Κρήτη: Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του από όταν ήταν 9 ετών
dpth
ΔΠΘ: Συμμετοχή στην 4η Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2024
Συμμετοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην 4η Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2024
ΔΠΘ: Συμμετοχή στην 4η Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2024