τζιν παντελόνια
Γιατί «δεν πρέπει» να μπαίνουν στο πλυντήριο - Τι απαντά ο διευθύνων σύμβουλος της Levi Strauss & Co

Ο διευθύνων σύμβουλος της Levi Strauss & Co, Charles Bergh, είχε αναφέρει στο πλαίσιο ενός πάνελ το 2014 ότι το τζιν που φορούσε εκείνη την ημέρα «δεν είχε “δει” ποτέ το εσωτερικό ενός πλυντηρίου ρούχων», παρότι το είχε τουλάχιστον έναν χρόνο. Η δήλωση αυτή έφτασε στον διεθνή Τύπο με τον τίτλο «ο CEO της Levi’s λέει “Μην πλένετε ποτέ το τζιν σας”», προκαλώντας διχογνωμία σχετικά με τον σωστό τρόπο καθαρισμού των τζιν και συζητήσεις σχετικά με την υγιεινή.

Έκτοτε, ο Bergh διευκρίνισε πολλές φορές ότι δεν ήταν ακριβώς αυτό που εννοούσε, αν και εξακολουθεί να μην χρησιμοποιεί πλυντήριο ρούχων για τα τζιν του. «Οι αληθινοί λάτρεις του ντένιμ…θα σου πουν να μην το βάζεις ποτέ στο πλυντήριο. Και αυτό είναι που κάνω κι εγώ», εξήγησε πρόσφατα στο CNBC, για μία ακόμη φορά σχεδόν μία δεκαετία μετά το πάνελ.

Ειδικότερα, όσοι προσέχουν πολύ τα τζιν τους δηλώνουν πως το πλυντήριο ρούχων αλλοιώνει το κόψιμο και το χρώμα του ρούχου. Εάν δεν πλυθούν, όμως, φαίνονται ακόμη καλύτερα χάρη στα τσακίσματα και την έκθεσή τους στα στοιχεία της φύσης, υποστηρίζουν πολλοί. Επίσης, λέγεται πως παρατείνεται ο χρόνος ζωής τους, διότι δεν φθείρονται οι ίνες και έτσι αποτρέπονται οι τρύπες και τα σκισίματα.

Ο Bergh, όμως, δεν αφήνει τα τζιν του λερωμένα ή καλυμμένα με λάσπες. «Εάν ρίξω λίγο κάρυ στο τζιν μου, θα το καθαρίσω. Αλλά θα το καθαρίσω τοπικά. Και εάν γίνει πολύ χάλια, εάν για παράδειγμα ιδρώσω, θα το πλύνω στο ντους», εξήγησε. Τόνισε μάλιστα ότι το κρατά στο ντους και το πλένει με σαπούνι.

Σημείωσε μάλιστα ότι το πλύσιμο του τζιν αυξάνει σημαντικά το ανθρακικό του αποτύπωμα. Η βιομηχανία του ντένιμ χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες νερού στο κομμάτι της παραγωγής, αλλά παίζει ρόλο και ο αριθμός των πλύσεων από τους καταναλωτές.

Ο Bergh τόνισε ότι ο σωστός τρόπος καθαρισμού του τζιν δεν είναι μόνο θέμα υγιεινής, αλλά και καλής διαχείρισης του νερού. Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα ήταν καλό για το περιβάλλον εάν πλέναμε λιγότερο τα ρούχα μας συνολικά, ιδίως εφόσον πολλά από αυτά απελευθερώνουν μικροπλαστικές ίνες κατά τη διάρκεια της πλύσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathites
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα
Στη 42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, οι Έλληνες μαθητές κέρδισαν δύο αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα
autokinito
Θεσσαλονίκη: Άγριος ξυλοδαρμός 36χρονου γιατρού μπροστά στο παιδί του – Ταυτοποιήθηκαν πατέρας και γιος από την Αθήνα
Οργή για την ατιμωρησία – Το παιδί του θύματος ξυπνά κάθε βράδυ με εφιάλτες και φωνάζει «μπαμπά, μαμά»
Θεσσαλονίκη: Άγριος ξυλοδαρμός 36χρονου γιατρού μπροστά στο παιδί του – Ταυτοποιήθηκαν πατέρας και γιος από την Αθήνα