πανσεληνος
Η τελευταία υπερπανσέληνος του έτους έρχεται σήμερα το βράδυ

Σήμερα το βράδυ κορυφώνεται η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023, η οποία ονομάζεται και «φεγγάρι του θερισμού».

Πρόκειται για την πλησιέστερη πανσέληνο στη φθινοπωρινή ισημερία του βόρειου ημισφαιρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου. Αν και το φεγγάρι του θερισμού συνήθως λαμβάνει χώρα τον Σεπτέμβριο, ορισμένες χρονιές εμφανίζεται τον Οκτώβριο. Για παράδειγμα, μεταξύ 1970 και 2050, το «φεγγάρι του θερισμού» έλαβε χώρα 18 φορές τον Οκτώβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά ήταν το 2020 και η επόμενη φορά θα είναι το 2025.

Γιατί ονομάζεται έτσι

Πριν από εκατό περίπου χρόνια, όταν οι περισσότερες συγκομιδές γίνονταν αποκλειστικά με τα χέρια, το φως του φεγγαριού του θερισμού βοηθούσε τους αγρότες να μαζέψουν τις όψιμες σοδειές τους πριν από τη χειμερινή περίοδο.

Το φεγγάρι του θερισμού, ή «σελήνη της συγκομιδής» όπως είναι επίσης γνωστή η υπερπανσέληνος, μπορεί να εμφανιστεί τόσο νωρίς όσο και στις 8 Σεπτεμβρίου (όπως έγινε το 2014) ή τόσο αργά όσο και στις 7 Οκτωβρίου (όπως θα γίνει το 2025). Αυτή πανσέληνος θα σηματοδοτήσει επίσης την τελευταία από τις τέσσερις λεγόμενες «υπερπανσελήνους» στη σειρά.

Η υπερ-σελήνη συμβαίνει στο περίγειο ή κοντά σε αυτό, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο. Ωστόσο, αυτή η διαφορά φωτεινότητας και μεγέθους είναι δύσκολο να εντοπιστεί με γυμνό μάτι.

Πολλοί επίσης πιστεύουν ότι το φεγγάρι του θερισμού παραμένει στον νυχτερινό ουρανό περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πανσέληνο, ωστόσο δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό ισχύει για την πανσέληνο που συμβαίνει πιο κοντά στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο (το οποίο φέτος θα έρθει στις 26 Δεκεμβρίου).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Vivliopoleio
Φεστιβάλ Βιβλίου: Ισραηλινός επιτέθηκε και έφτυσε εκδότρια για την παλαιστινιακή σημαία
Ο Σύλλογος Εκδοτών καταδικάζει το περιστατικό και καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα κατά της βίας εναντίον Ελλήνων πολιτών
Φεστιβάλ Βιβλίου: Ισραηλινός επιτέθηκε και έφτυσε εκδότρια για την παλαιστινιακή σημαία
Χαμός στο αλβανικό κοινοβούλιο: Πετούσαν βιβλία και χαρτιά στον Ράμα μετά την παρουσίαση της υπουργού-ρομπότ
Σάλος στη Βουλή της Αλβανίας: Πετούσαν χαρτιά στον Ράμα, οργή και φωνές για την «υπουργό-ρομπότ» (Video)
Χαμός στο αλβανικό κοινοβούλιο: Πετούσαν βιβλία και χαρτιά στον Ράμα μετά την παρουσίαση της πρώτης υπουργού τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως
Σάλος στη Βουλή της Αλβανίας: Πετούσαν χαρτιά στον Ράμα, οργή και φωνές για την «υπουργό-ρομπότ» (Video)