αρκαλοχώρι
Σε απόγνωση δύο χρόνια μετά στο Αρκαλοχώρι

Ανήμερα της 27ης Σεπτεμβρίου βρήκαν στο “σφυρί” 4 ακίνητα στο Αρκαλοχώρι, ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο οι πλειστηριασμοί θα έχουν φτάσει τους 30. Περισσότεροι από 700 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε οικίσκους, ενώ μόλις το 10% το σεισμόπληκτων κτηρίων έχει αποκατασταθεί

Το ίδιο σκηνικό καταστροφής, αλλά ακόμα πιο μεγάλα προβλήματα σεισμοπλήκτων, αφού εκτός των άλλων βρίσκονται αντιμέτωποι και με δεκάδες κατασχέσεις, περιέγραψαν οι εκπρόσωποί τους την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους εκπροσώπους του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Πάνω από 700 με 800 άνθρωποι παραμένουν στους καταυλισμούς, που στήθηκαν ακριβώς δύο χρόνια πριν, ενώ ακόμα και τα μπάζα στα ερείπια του σεισμού έχουν “χορταριάσει” στον τόπο όπου χτύπησε ο Εγκέλαδος κι ας πέρασαν δύο χρόνια από την 27η Σεπτεμβρίου του 2021, στις 9:17 το πρωί, με τα 5,8 ρίχτερ να ισοπεδώνουν τη ζωή των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου!

Μάλιστα, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει και τον άτυχο Ιάκωβο Τζαγκαράκη, που έχασε τη ζωή του όταν έπεσε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και τον καταπλάκωσε.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων του δήμου Μινώα Πεδιάδος “Η Ελπίδα” Μάρκος Κοκολάκης, σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί πέρα από ένα 10% των κατεστραμμένων κτηρίων. Και μόνο 29 φάκελοι έχουν πάρει έγκριση για να μπορέσουν οι κάτοχοί τους να εκταμιεύσουν τα χρήματα των αποζημιώσεων και να αποκαταστήσουν τις περιουσίες τους. Όμως, την ίδια ώρα, 2.200 φάκελοι έχουν υποβληθεί και περιμένουν την έγκριση, αλλά αναμένεται, όσο προχωρούν οι διαδικασίες, να ξεπεράσουν τις 8.500.

Πλήρης αγανάκτηση

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου “Η Ελπίδα” Κώστας Καντάτσιος μίλησε για μία Πολιτεία, που κυριολεκτικά έχει ξεχάσει τους σεισμοπαθείς, ενώ ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΑΚ για τις προτάσεις που έχει αποστείλει, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων αυτών.

«Σήμερα συμβαίνει ακριβώς ό,τι συνέβαινε δύο χρόνια πριν! Η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Ξεκίνησαν κάποιες προσπάθειες για αποκατάσταση, όμως θεωρούμε ότι δεν “έτρεξαν” με τον ρυθμό που περιμέναμε και με τον ρυθμό που είχαν πει ότι θα γίνουν. “Το Αρκαλοχώρι θα γίνει καλύτερο”, έλεγαν επίσημα χείλη την επομένη του σεισμού. Δε βλέπουμε να έχει γίνει τίποτα το ουσιαστικό δύο χρόνια μετά», τόνισε.

Μάλιστα, στα υπάρχοντα προβλήματα ήρθαν να προστεθούν και τα προβλήματα που σχετίζονται με τις κατασχέσεις!

Συνολικά έχουν βγει 18 καινούργια κατασχετήρια και καθένα από αυτά περιλαμβάνει τρεις με τέσσερις περιπτώσεις κατασχέσεων. Υπάρχει περίπτωση κατάσχεσης στο... “δώμα” ενός κτηρίου... Αν δηλαδή αποκατασταθεί το κτήριο, το fund θα έχει δικαίωμα στον “αέρα”!

«Άλλοι τρεις έχουν πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο και μετά τον Ιούλιο ξεκινούν πλειστηριασμοί σε κατοικίες, επιχειρήσεις και αποθήκες. Μέχρι τον Φλεβάρη θα έχουν γίνει γύρω στους 30 πλειστηριασμούς», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου “Η Ελπίδα”.

Στο μεταξύ, ακόμα και τα 66 εκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί ο Κώστας Καντάτσιος λέει ότι «ναι μεν είναι σε λογαριασμούς σεισμοπλήκτων, όμως δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Που σημαίνει ότι δεν έχουν αποκατασταθεί σπίτια. Τα χρήματα δεν έχουν πέσει στην αγορά. Και η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Όσες προσπάθειες έγιναν από ιδιώτες, έγιναν με δικά τους έξοδα», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου των Σεισμοπλήκτων “Η Ελπίδα”.

Την ίδια ώρα, «3.500 συνδημότες μας έχουν φύγει και εννοείται ότι δεν ξέρουμε αν θα ξαναγυρίσουν. Δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για τα τρία σχολεία, που εννοείται ότι ακόμα στεγάζονται σε κοντέινερ. Και αναφέρομαι στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου. Το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού και το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου», όπως τονίζει, εκφράζοντας την αγανάκτησή του ο Κώστας Καντάτσιος.

Δήλωση Χάρη Μαμουλάκη

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο από τον μεγάλο σεισμό του Αρκαλοχωρίου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Δύο χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το Αρκαλοχώρι και τις γύρω περιοχές, από τον ισχυρότερο σεισμό σε χερσαίο έδαφος που έχει καταγραφεί στην Κρήτη, οι πληγές παραμένουν ακόμη ανοιχτές. Η Πολιτεία απέτυχε να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη, η κυβέρνηση αρκέστηκε σε υποσχέσεις εν μέσω κερασμάτων και οι κάτοικοι προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να επανέλθει η κανονικότητα στην περιοχή.

Παραμένουμε δίπλα στους συμπολίτες μας, που εξακολουθούν να δοκιμάζονται. Δίνουμε τις μάχες και στο Κοινοβούλιο, προσπαθώντας να αφυπνίσουμε ένα κράτος που αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και στα αυτονόητα: Να σταματήσει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς των σεισμοπλήκτων, να τιθασεύσει τη γραφειοκρατία των αποκαταστάσεων, να προχωρήσει την οικιστική ανασυγκρότηση, να πάψει να ταλαιπωρεί ανθρώπους που είδαν τη ζωή τους να χάνεται στα χαλάσματα. Και δε θα σταματήσουμε μέχρι να έχουμε αποτελέσματα».

Στο μεταξύ, «την επιλεκτική ικανότητα του αστικού κράτους, που εξακολουθεί να εμπαίζει τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου, δύο χρόνια μετά τον σεισμό», καταγγέλλει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ και συγκεκριμένα προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, και Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι πλειστηριασμοί στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι επιβεβαιώνουν το κοινό αντιλαϊκό πλαίσιο των κυβερνήσεων που νομοθέτησαν και νομοθετούν για την κερδοφορία των τραπεζών και τη λεηλασία της λαϊκής περιουσίας. Επιβεβαιώνεται το κοινό αντιλαϊκό πλαίσιο των αστικών κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που απέρριψαν την τροπολογία του ΚΚΕ για παύση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της πρώτης κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών (...)».

Πηγή: Neakriti

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

odontiatros.jpg
Αυτή η νόσος απειλεί όσους αμελούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
«Οι μεταβολές στο μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας μπορούν να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονή και να αυξήσουν έμμεσα τον κίνδυνο νόσου»
Αυτή η νόσος απειλεί όσους αμελούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Μητσοτάκης ΔΕΘ
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι σημειώνει για την εκπαίδευση
Τι σημείωσε για την εκπαίδευση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο μήνυμά του μέσα από από την καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπηση.
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι σημειώνει για την εκπαίδευση