Kampia
Η κακοκαιρία «Daniel» έφερε ένα νέο έντομο που καταστρέφει τις ντομάτες

«Κίνδυνος-θάνατος» για πολλές καλλιέργειες της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας αποτελεί ο οργανισμός καραντίνας Spodoptera frugiperda, η παρουσία του οποίου επιβεβαιώθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και αμέσως ξέσπασε συναγερμός, καθώς πρόκειται για τον δεύτερο πιο επικίνδυνο οργανισμό για τη γεωργία μετά την ξυλέλλα!

Η εμφάνισή του εντοπίστηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας και Ανατολικής Αττικής, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για ενδεχόμενη εμφάνιση του οργανισμού λόγω της κακοκαιρίας «Daniel», όπως αναφέρει το neakriti.gr.

Ο οργανισμός αυτός «χτυπάει» καλλιέργειες όπως βαμβάκι, κράμβες, κολοκυνθοειδή, φιστίκια, μηδική (σ.σ. σιτηρά), κρεμμύδια, φασόλια, γλυκοπατάτα, ντομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές, καπνός), καθώς και αρκετά καλλωπιστικά φυτά.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, απαιτείται η λήψη επίσημων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς και την εξάλειψή του, σε εφαρμογή του εκτελεστικού κανονισμού (Ε.Ε.) 2023/1134.

Όπως αναφέρει η ΔΑΟΚ Δράμας, τα δείγματα του επιβλαβούς οργανισμού προέρχονται από συλλήψεις σε φερομονικές παγίδες που έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας.

Το έντομο Spodoptera frugiperda αποτελεί ενωσιακό επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ε.Ε. και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου για το έδαφος της Ένωσης. Το είδος Spodoptera frugiperda ανήκει στην οικογένεια Noctuidae και είναι εξαιρετικά πολυφάγο. Έχει καταγραφεί σε πάνω από 350 είδη φυτών ξενιστών από περισσότερες από 75 οικογένειες.

Είναι έντομο-εισβολέας;

Το Spodoptera frugiperda έχει μεγάλο αριθμό γενεών ανά έτος. Τα ενήλικα έχουν την ικανότητα πτήσης 100 χιλιομέτρων σε μία νύχτα. Εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι έντομο-εισβολέας, δεν έχει εξειδικευμένους φυσικούς εχθρούς στις περιοχές όπου έχει εξαπλωθεί και οι πληθυσμοί του συνεχίζουν να αυξάνουν.

Με βάση τον νέο Εκτελεστικό Κανονισμό που είναι σε ισχύ (08/06/2023), έχουν τεθεί πρόσθετοι περιορισμοί στην εισαγωγή καρπών των ειδών Capsicum, Momordica, Solanum aethiopicum, S. macrocarpon και S. melongena (μελιτζάνα), φυτών Asparagus officinalis (σπαράγγι), Zea mays (αραβόσιτος, εκτός της ζωντανής γύρης, των καλλιεργειών φυτικών ιστών και των σπόρων), Chrysanthemum, Dianthus και Pelargonium (εκτός των σπόρων).

«Παρακαλούμε τους αποδέκτες τού παρόντος εγγράφου, σε περίπτωση εντοπισμού ασυνήθιστων συμπτωμάτων ή έστω και με υπόνοια παρουσίας ύποπτων προνυμφών σε κάποια καλλιέργεια, να ενημερώνετε άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της οικείας ΔΑΟΚ», όπως επισημαίνεται.

«Άμεσα νομοθετικά μέτρα»

Την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα στη λήψη νομοθετικών μέτρων και κατόπιν καλλιεργητικών ή άλλων, τονίζει μιλώντας στο neakriti.gr ο γεωπόνος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” στο Ηράκλειο Στέφανος Λιβέρης.

«Πριν από μερικές δεκαετίες μάς ήρθε η φυλλοξήρα. Το 2008 μας είναι η Tuta. Ύστερα είχαμε τον κίνδυνο της ξυλέλλα. Τώρα αυτό... Δε γίνεται κάθε τόσο να έχουμε διαρκώς στη χώρα μας νέους εχθρούς των καλλιεργειών μας. Και σε τελευταία ανάλυση, θα πρέπει κάποτε η ελεύθερη διακίνηση αγροτικών προϊόντων και η ελεύθερη διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού από τις άλλες χώρες προς τη χώρα μας να σταματήσει, αν θέλουμε πραγματικά να προστατευτούμε από αυτούς τους κινδύνους»...

Καταλήγοντας, ο Στέφανος Λιβέρης επισημαίνει στο neakriti.gr ότι είναι επικίνδυνο να γίνεται συσχετισμός για ενδεχόμενη παρουσία του οργανισμού από την κακοκαιρία “Daniel”, διότι με αυτόν τον τρόπο απαλλάσσεται από τις ευθύνες της η κυβέρνηση της χώρας».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

texniti noimosini
Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς: Το 1ο Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό στην Ελλάδα
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει την εκπαίδευση, το σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Ανακοινώθηκε το 1ο Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό...
Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς: Το 1ο Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό στην Ελλάδα
iran-helicopter
Απόλυτο θρίλερ στο Ιράν: «Ουδεμία ένδειξη» πως υπάρχουν επιζώντες στον τόπο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο με τον πρόεδρο Ραϊσί
Σε εξέλιξη ένα γαϊτανάκι παραπληροφόρησης και διαψεύσεων μεταξύ δυτικών και ιρανικών ΜΜΕ, ενώ ασαφές παραμένει ακόμα αν έχει εντοπιστεί το ελικόπτερο...
Απόλυτο θρίλερ στο Ιράν: «Ουδεμία ένδειξη» πως υπάρχουν επιζώντες στον τόπο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο με τον πρόεδρο Ραϊσί
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.jpg
Πανελλήνιες 2024: Πού πάνε τελικά οι επιπλέον εισακτέοι ή πως το Υπουργείο τρολάρει τους υποψήφιους
Πάντως, οι υποψήφιοι βρίσκονται στην τελική φάση της προετοιμασίας τους, καθώς οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αρχίσουν στις 30 Μαΐου για τους...
Πανελλήνιες 2024: Πού πάνε τελικά οι επιπλέον εισακτέοι ή πως το Υπουργείο τρολάρει τους υποψήφιους