Thumbnail
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά από το 2022

Σοκάρουν τα στοιχεία για τα εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα, με 135 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στο 2023, σύμφωνα με την ανεξάρτητη διαρκή έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις τεχνικές επιχειρήσεις. 

Αναλυτικά το 2023 έχουμε ήδη 135 νεκρούς και 229 σοβαρά τραυματίες πανελλαδικά, με 57 το Α΄ τετράμηνο, 69 το Β΄ και 9 έως τώρα το Σεπτέμβριο, δίχως να έχουμε τη συνολική εικόνα των ανθρώπινων απωλειών από τις τελευταίες φυσικές καταστροφές.

Συγκριτικά με τα στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ για το 2022 που ήταν μία πολύ κακή χρονιά για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία στη χώρα μας, καθώς είχαμε συνολικά 104 νεκρούς εργαζόμενους (με 20 το Α΄ τετράμηνο, 27 το Β΄ και 57 το Γ΄) και 142 σοβαρά τραυματίες η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Αναφορικά με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 είχαν χάσει τη ζωή τους 41 εργαζόμενοι και το 2021, είχαν σκοτωθεί 31.

«Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι κάθε τετράμηνο δίνει περισσότερα θύματα από το προηγούμενό του, οδεύουμε σε νέο διπλασιασμό των θανάτων στην εργασία. Να σημειωθεί ότι στις μετρήσεις των απωλειών δεν περιλαμβάνονται όσοι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καθώς δεν έχουμε μηχανισμό να παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΟΣΕΤΕΕ.

«Την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν μία αναμφισβήτητη ραγδαία επιδείνωση στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, η περαιτέρω ελαστικοποίηση μέσω των συμβάσεων μηδενικών ωρών, η εντατικοποίηση μέσω της 13ωρης ημερησίως εργασίας και η αποδυνάμωση των συνδικάτων μέσω νέων μορφών διώξεων κατά την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας και άλλες πολλές αρνητικές διατάξεις που έρχονται μέσα από το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά δημιουργούν ακόμα πιο εφιαλτικές προοπτικές για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας».

Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης τονίζει σε δήλωσή του ότι απαιτείται αποκατάσταση του εργασιακού δικαίου που ισοπεδώθηκε τα τελευταία 11 χρόνια με ενίσχυση του ΟΜΕΔ, επέκταση της μετενέργειας, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επιστροφή του ΣΕΠΕ στο Υπουργείο Εργασίας, ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος Κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων στα θέματα ΥΑΕ και δεκάδες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου οι οποίες θα επαναφέρουν την αξιοπρέπεια και την υγεία και ασφάλεια στην εργασία στη χώρα μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/76

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σαλάτα
Φακόρυζο με πίκλες κρεμμυδιού & καβουρδισμένο αμύγδαλο – Η σαλάτα που (επιτέλους) δε θα σε κουράσει
Είναι μια σαλάτα-γεύμα που συνδυάζει φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολύ γεύση – μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους, για όσους...
Φακόρυζο με πίκλες κρεμμυδιού & καβουρδισμένο αμύγδαλο – Η σαλάτα που (επιτέλους) δε θα σε κουράσει
idiki agogi
Ειδική Αγωγή: Ανοίγουν νέοι πίνακες εκπαιδευτικών τον Ιούλιο - Ποιους κλάδους εκπαιδευτικών θα αφορά
Μέσα στον Ιούλιο η προκήρυξη θα σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση και μέσα στον ίδιο μήνα θα εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ και θα ξεκινήσουν οι...
Ειδική Αγωγή: Ανοίγουν νέοι πίνακες εκπαιδευτικών τον Ιούλιο - Ποιους κλάδους εκπαιδευτικών θα αφορά
κεμ
Κεμπάπ κοτόπουλου: Ελαφριά, πεντανόστιμη και πρωτεϊνούχα εκδοχή του αγαπημένου πιάτου
Με βάση τον κιμά κοτόπουλου, πλούσια μυρωδικά και λιγότερα λιπαρά, αυτό το πιάτο συνδυάζει μοναδική γεύση με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
Κεμπάπ κοτόπουλου: Ελαφριά, πεντανόστιμη και πρωτεϊνούχα εκδοχή του αγαπημένου πιάτου