νοσοκομείο Γεννηματάς
Η λίστα θα καταρτίζεται με «αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς»

Μία ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων προωθεί για όλα τα νοσοκομεία το υπουργείο Υγείας προκειμένου να μην παρακάμπτεται η σειρά προτεραιότητας. Με βάση τα όσα προβλέπονται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η νέα ενιαία λίστα θα είναι υπό την ΗΔΙΚΑ την εταιρεία του δημοσίου που εκτός των άλλων χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η ΗΔΙΚΑ θα αναλάβει να ψηφιοποιήσει όλα τα δεδομένα των χειρουργείων που υπάρχουν στα νοσοκομεία και να ορίζει τις δικλείδες ασφαλείας σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας.

Πώς θα γίνεται η παρακολούθηση

Συγκεκριμένα η ΗΔΙΚΑ θα εντάσσει τους ασθενείς στην ενιαία λίστα «κατόπιν ιατρικώς τεκμηριωμένης αξιολόγησης της σοβαρότητας της νόσου και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενή, από ειδικευμένους ιατρούς, και επιφορτίζονται με όλες τις υποχρεώσεις που θέτουν για τον εκτελούντα την επεξεργασία».

Η λίστα θα καταρτίζεται με «αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς».

Η αξιολόγηση θα γίνεται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Ο ασθενής θα ενημερώνεται για την ημερομηνία της επέμβασης όταν θα εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Τα «παραθυράκια» της παράκαμψης

Από την Ενιαία Λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Τα νοσοκομεία υποχρεούνται να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται.

Πάντως και με την ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων, η προτεραιότητα μπορεί και πάλι να παρακαμφθεί αφού κατά τη συνήθη τακτική, οι γιατροί που θέλουν να προωθήσουν τους δικούς τους ασθενείς πρώτους στη σειρά, επικαλούνται επείγοντα ζητήματα υγείας για τα οποία ουδείς μπορεί να τους φέρει αντίρρηση.

Άλλωστε επιχειρηματολογούν με ιατρικούς όρους που δεν αμφισβητούνται εύκολα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι παλαιότερες λίστες χειρουργείων που διαθέτει κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, περιλαμβάνουν χιλιάδες ασθενείς που είναι σε αναμονή για νυστέρι. Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δώσει εντολή στους Διοικητές Νοσοκομείων να ξεκαθαρίσουν τα ονόματα για να διαπιστωθεί εάν οι ασθενείς είναι ακόμη σε ανάγκη για επέμβαση ή έχουν χειρουργηθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο, ουδείς φαίνεται να έχει ασχοληθεί.

Παράταση για Διοικητές Νοσοκομείων

 

Παρ αυτά στους Διοικητές Νοσοκομείων δίνεται νέα τρίμηνη παράταση έως το τέλος του χρόνου. Ειδικότερα όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, «η θητεία των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), η οποία παρατάθηκε έως την 30ή.9.2023, παρατείνονται, από τη λήξη τους, αυτοδικαίως, έως την 31η.12.2023.

Η παράταση του πρώτου εδαφίου λήγει αυτοδικαίως και αζημίως σε περίπτωση ορισμού διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., σύμφωνα με την κατά περίπτωση κείμενη νομοθεσία».

Να σημειωθεί ότι όλοι οι Διοικητές Νοσοκομείων είναι υπό αξιολόγηση, ενώ αναμένεται με καθυστέρηση όπως φαίνεται νέος νόμος του υπουργείου Εσωτερικών για τον διορισμό των Διοικητών. Ένας νόμος  ο οποίος με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει αξιοκρατικά κριτήρια που θα θυμίζουν ΑΣΕΠ, ενώ θα προβλέπεται και προσωπική συνέντευξη, η οποία βέβαια θα αφήνει ανοικτό το παράθυρο για επιλεκτικούς διορισμούς.

Με βάση τα όσα έχουν επισημάνει τα κυβερνητικά στελέχη, οι νέοι Διοικητές Νοσοκομείων θα υπογράφου συμβόλαια με δεσμευτικούς όρους για την απόδοσή τους. Κάτι που ωστόσο είχε γίνει και επί θητείας Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Υγείας, συμβόλαια τα οποία ουδέποτε τηρήθηκαν.

Διαβάστε επίσης: Πόσο θα κοστίσει ο σιδηρόδρομος μετά τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel - Ανυπολόγιστες ζημιές και ερωτήματα για την ασφάλεια | Έθνος (ethnos.gr)

 

Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Έρχεται νέα κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel - Βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν τη Θεσσαλία | Έθνος (ethnos.gr)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mhtsotakhs
Μητσοτάκης στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Σπάμε το μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση
Μητσοτάκης: Ψηφίζεται επιτέλους το ελεύθερο πανεπιστήμιο, που η ΔΑΠ πρώτη σχεδίασε από το 1987
Μητσοτάκης στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Σπάμε το μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση
ΔΑΚΡΥ
Συγκλονιστικό! Δυο γονείς που έχασαν στα Τέμπη το μοναχοπαίδι τους δώρισαν εξοπλισμό στο Τμήμα που η κόρη τους δεν πρόλαβε να τελειώσει!
Προσέφεραν εξοπλισμό για την εκπαίδευση των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος που η κόρη τους δεν πρόλαβε να τελειώσει
Συγκλονιστικό! Δυο γονείς που έχασαν στα Τέμπη το μοναχοπαίδι τους δώρισαν εξοπλισμό στο Τμήμα που η κόρη τους δεν πρόλαβε να τελειώσει!