αρχαία ελλάδα
Οι πιο περίεργες συνήθειες στο σεξ στην αρχαία Ελλάδα

Αν νόμιζες πως ο αρχαίος κόσμος δεν είχε αναπτυγμένη σεξουαλικότητα, κάνεις μέγα λάθος. Η σεξουαλικότητα ήταν κυριολεκτικά παντού τριγύρω. Επίσης, η αντίληψη των αρχαίων γύρω από το σεξ ήταν πολύ διαφορετική από τη δική μας. Το σεξ στην αρχαία Ελλάδα ήταν πιο εξελιγμένο απ’ ό,τι φαντάζεσαι και η απόδειξη, παρακάτω.

Η πορνεία

Στην αρχαία Ελλάδα, η πορνεία ήταν απολύτως νόμιμη και σε κάποιες περιπτώσεις, διευθυνόταν, μάλιστα, από το κράτος. Πιο συγκεκριμένα, ο Αθηναίος νομοθέτης, Σόλων, είχε καθορίσει και τιμές στα κρατικά πορνεία. Εκεί συναντούσε κανείς τόσο άντρες, όσο και γυναίκες. Οι άντρες sex workers, για την ακρίβεια, εξυπηρετούσαν κυρίως ηλικιωμένους άνδρες πελάτες. 

Το φιλί

Το φιλί ήταν κάθε άλλο παρά φυσιολογικό στην αρχαία Ελλάδα. Το ερωτικό φιλί. Γιατί το φιλί του αποχαιρετισμού, για παράδειγμα, θεωρούταν φυσιολογικό. Το να φιλήσεις, όμως, τον/την σύντροφό σου, ειδικά για έναν άντρα, θεωρούταν αδυναμία.

Παράδειγμα, ο Περικλής, ο οποίος έμπαινε συχνά στο στόχαστρο των φίλων και των αντιπάλων του, διότι φιλούσε συχνά τη γυναίκα του στα χείλη δημοσίως. Το φιλί έδειχνε ισότητα κι αυτό ήταν απαράδεκτο. Επιπλέον, η συνήθεια αυτή έδειχνε πως ο άντρας μπορούσε να τεθεί υπό τον σαγηνευτικό έλεγχο της συζύγου του και να γίνει υποχείριό της. Για την εποχή, ξεφτίλα. 

Η μοιχεία 

Γίνεται οι αρχαίοι Έλληνες να ήταν τόσο ανοιχτόμυαλοι, αλλά να καταδίκαζαν τη μοιχεία; Κι όμως. Η αποπλάνηση της γυναίκας κάποιου άλλου θεωρούταν χειρότερη και από βιασμό. Γι’ αυτό οφειλόταν η κοινή πεποίθηση πως η γυναίκα ήταν «ιδιοκτησία» του άντρα και επομένως η μοιχεία ήταν μια μορφή κλοπής.

Αν κάποιος σύζυγος, επομένως, έπιανε τη γυναίκα του με άλλον άντρα, είχε το δικαίωμα να του επιβάλλει όποια τιμωρία ήθελε εκείνος – από δημόσιο διασυρμό μέχρι και εκτέλεση. Ο βιασμός, αντιθέτως, δεν ήταν κάτι τόσο επιλήψιμο. Ήταν, φυσικά, ανήθικος, αλλά αν η γυναίκα ήταν ανύπαντρη, δεν θεωρούταν σοβαρό έγκλημα. 

Η πρώτη νύχτα γάμου

Στη Σπάρτη, την πρώτη νύχτα του γάμου, η γυναίκα έπρεπε να φέρνει λίγο σε άντρα. Ναι, καλά διάβασες. Αυτό γιατί οι πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες των γαμπρών ήταν, συνήθως, με συνομηλίκους του, στην εκπαίδευση. Έτσι, η νύφη αναγκαζόταν να ξυρίσει το κεφάλι της και να εμφανιστεί πιο αρρενωπή πριν κοιμηθούν μαζί για πρώτη φορά.

Οι νύφες φορούσαν αντρικά ρούχα και ξάπλωναν στο κρεβάτι με τα σανδάλια τους. Με αυτόν τον τρόπο, πίστευαν ότι η μετάβαση στις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις θα γινόταν πιο ομαλά. 

Τα όργια

Είναι γνωστό πως οι αρχαίοι λάτρευαν το κρασί κι έτσι το συμπόσιο ήταν ένα από τα βασικά κομμάτια της κουλτούρας τους. Συχνά-πυκνά, λοιπόν, 14-27 άνδρες μαζεύονταν σε ένα δωμάτιο, ξάπλωναν στα ανάκλιντρα και ξεκινούσαν το κουβεντολόι.

Βέβαια, οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, η μουσική και τα παιχνίδια που έπαιζαν, έκαναν την κατάσταση να φεύγει εκτός ελέγχου. Κάπως έτσι, οι μουσικοί και οι λοιποί παρευρισκόμενοι, κατέληγαν σε σεξουαλικές περιπτύξεις με τους επισκέπτες. 

Η αντισύλληψη

Όπως είπαμε, το σεξ στην αρχαία Ελλάδα ήταν κάπως…ιδιαίτερο κι αυτό γιατί το ακολουθούσαν διάφορες παράξενες πεποιθήσεις, όπως αυτή που αφορούσε την αντισύλληψη. Μια δημοφιλής μέθοδος αντισύλληψης ήταν εκείνη που ήθελε τη γυναίκα να φτερνίζεται και να πίνει κάτι κρύο μετά το σεξ. Άλλη μέθοδος ήθελε τη γυναίκα να προσπαθεί να μπλοκάρει τον τράχηλο της με ένα ξύλο.

Παρόλα αυτά, μια όντως αποτελεσματική μέθοδος που χρησιμοποιούταν από τους αρχαίους ήταν η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ροδιών και χουρμαδιών πριν και μετά το σεξ. Πράγματι, οι σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει πως αυτά τα φρούτα μπορούν όντως να μειώσουν τη γονιμότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
Πιερρακάκης: Αυτές είναι οι αλλαγές που θα κάνουμε στο σχολείο και στον τρόπο διδασκαλίας μαθημάτων
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Όλα τα μαθήματα χρειάζεται να έρθουν στο 2023/2024 με ταχύτατα βήματα και να σταματήσει ο τρόπος που σήμερα διδάσκονται.»
Πιερρακάκης: Αυτές είναι οι αλλαγές που θα κάνουμε στο σχολείο και στον τρόπο διδασκαλίας μαθημάτων
τάξη
Πώς ο Covid χτύπησε τα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο και «γονάτισε» ακόμα και τη Φινλανδία
Πρωτοφανής πτώση των επιδόσεων στα μαθηματικά και την ανάγνωση μεταξύ 2018 και 2022
Πώς ο Covid χτύπησε τα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο και «γονάτισε» ακόμα και τη Φινλανδία
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
«Ανοικτό Σχολείο»: Νέο νομοσχέδιο Πιερρακάκη το 2024 με «σφραγίδα» ΟΟΣΑ
Ο ΟΟΣΑ θα κληθεί να καταθέσει προτάσεις για τις αλλαγές στα σχολεία, μετά και από την χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας PISA...
«Ανοικτό Σχολείο»: Νέο νομοσχέδιο Πιερρακάκη το 2024 με «σφραγίδα» ΟΟΣΑ
agios-nikolaos
Εορτολόγιο 6 Δεκεμβρίου: Μεγάλη εορτή για την Ορθοδοξία - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Η ημέρα τιμής του Αγίου Νικολάου είναι επίσημη αργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, λιμένες, Υπηρεσίες λιμένων και ναυτιλιακές εταιρείες. Επίσημη επίσης...
Εορτολόγιο 6 Δεκεμβρίου: Μεγάλη εορτή για την Ορθοδοξία - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα