Κοινωνικό Τιμολόγιο: Ποιοι είναι δικαιούχοι- Πώς θα κάνετε αίτηση
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Οι εν ενεργεία δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα πρέπει να υποβάλλουν έως το τέλος Οκτωβρίου νέα αίτηση προκειμένου να μην απενταχθούν από το σύστημα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων- δηλαδή από τις 31 Αυγούστου 2023 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2023, όσοι δικαιούνται μειωμένου τιμολογίου, αυτομάτως στο τέλος της προθεσμίας θα τεθούν εκτός συστήματος.

Επιπλέον όσοι υπέβαλαν αίτηση από την 31/08/2023, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2023, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2022 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2023), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2023).

Σημειώνεται ότι αιτήσεις που δεν εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να υποβληθούν οποιαδήποτε στιγμή, καθώς η πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή, αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση.

Οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει της φορολογικής δήλωσης 2022, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού και της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2022), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Σημειώνεται δε πως θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2022 για τους δικαιούχους των τιμολογίων με φθηνό ρεύμα, όπως έχουν αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος Αυγούστου 2023. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρξουν νέοι δικαιούχοι, ενώ θα υπάρξουν και πολίτες που θα μείνουν εκτός Κοινωνικού Τιμολογίου λόγω υψηλού εισοδήματος.

Επίσης επισημαίνεται πως οι ενδιαφερόμενοι για να ενταχθούν στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.idika.gr/kot/) με τους κωδικούς TAXISnet και θα χρειαστούν:

-τον ΑΜΚΑ τους
-τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας
-την ηλεκτρονική σας διεύθυνση
-τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου

Πώς θα δείτε εάν είστε δικαιούχοι

Οι ενδιαφερόμενοι για να ενημερωθούν αν  είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή αν μπορούν να ενταχθούν στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω 6 βήματα:

  • Βήμα 1. Με την είσοδό τους στο σύστημα θα τους ζητηθεί να επιβεβαιώσουν  τον ΑΜΚΑ τους και να συναινέσουν  στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά τους, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων τους).
  • Βήμα 2. Μετά την συναίνεση τους , εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία τους. Επιλέγουν  για ποιο ΚΟΤ θέλουν να κάνουν αίτηση.
  • Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
  • Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α θα πρέπει οι πολίτες να έχουν εγκεκριμένη αίτηση  Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) . Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΕΕΕ το τελευταίο δίμηνο  εάν υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση.
  • Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δει αν πληροί τα κριτήρια  τότε απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
  • Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν οι πολίτες πληρούν τα κριτήρια ή όχι.
  • Βήμα 6. Για να καταστούν δικαιούχοι  θα πρέπει να πατήσουν  το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληρούν  τα κριτήρια του ΚΟΤ, τότε  εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτήθηκαν. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

Οφθαλμαπάτη με το ζώο
Οφθαλμαπάτη που ζαλίζει: Μπορείτε να βρείτε το κρυμμένο ζώο σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα;
Μπορείτε να εντοπίσετε το κρυμμένο ζώο μέσα σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα;
Οφθαλμαπάτη που ζαλίζει: Μπορείτε να βρείτε το κρυμμένο ζώο σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα;
Συνταγές ομορφιάς
Τα συστατικά για υγιές σώμα και δέρμα κρύβονται στο ντουλάπι της κουζίνας – Και ένα στο ψυγείο
Τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά κρύβουν σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες για τη συνολική υγεία και πολλαπλά οφέλη για το δέρμα
Τα συστατικά για υγιές σώμα και δέρμα κρύβονται στο ντουλάπι της κουζίνας – Και ένα στο ψυγείο