Pota
Η Ελλάδα είναι η 3η ακριβότερη χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης στα οινοπνευματώδη ποτά

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές των οινοπνευματωδών ποτών (αλκοολούχα, μπύρα, οίνος) το 2022 στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα:

  • βρίσκεται στην 3η θέση των 27 Κρατών Μελών της ΕΕ.
  • βρίσκεται στην 6η θέση  μεταξύ των 36 χωρών (συμπεριλαμβανομένων τόσο των χωρών της ΕΖΕΣ /Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας)

 

Ειδικότερα, είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα της ΕΕ-27 στα οινοπνευματώδη ποτά με δείκτη τιμών 153,3 ο οποίος είναι 53,3% υψηλότερος του μέσου ευρωπαϊκού όρου, κάτι που προφανώς εξηγείται από τον πολύ υψηλό ΕΦΚ που ισχύει στη χώρα μας και το ΦΠΑ, οι οποίοι ανεβάζουν σημαντικά το κόστος για τον τελικό καταναλωτή.  Όπως έχουμε επισημάνει στα αλκοολούχα ποτά το 51% της τελικής τιμής ενός τυπικού αλκοολούχου ποτού καλύπτει ο ΕΦΚ (περίπου το 1/3) και ο ΦΠΑ .

Από τον πίνακα επίσης φαίνεται ότι η Ελλάδα παραμένει αρκετά ψηλά σε σύγκριση με τις τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες όπως είναι η Κύπρος (με 115) η Γαλλία (με 100,1) η Ισπανία (με 97,8) και η Ιταλία (με 89,3) 

 

Ποια χώρα έχει τα ακριβότερα ποτά

Το 2022, το επίπεδο τιμών για το αλκοόλ ήταν πάνω από δυόμισι φορές υψηλότερο στο ακριβότερο κράτος μέλος σε σύγκριση με το πιο φθηνό .Αυτή η μεγάλη διακύμανση τιμών οφείλεται κυρίως στις διαφορές στη φορολογία αυτών των προϊόντων. 

Ακριβότερη στα οινοπνευματώδη ποτά ήταν η Φινλανδία με δείκτη τιμών 214,2 (κατά 114,2% υψηλότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο) ακολουθεί η Ιρλανδία με δείκτη τιμών 210, η Ελλάδα στην τρίτη θέση και στην τέταρτη και πέμπτη θέση η Σουηδία (με 151,8) και η Δανία (με 144,6).

Τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών για το αλκοόλ καταγράφηκαν στην Ουγγαρία με 81,8 (18 % κάτω του μέσου όρου της ΕΕ) , η Αυστρία με 83,8 (-16% του μέσου όρου) και η Γερμανία με 86,9 (-13% του μέσου όρου).

Πηγή: Eurostat

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΠΕΡΓΙΑ 1988
Τι έγινε στην απεργία των καθηγητών στις πανελλαδικές εξετάσεις το 1988
Τέτοιες μέρες πριν από 36 χρόνια, στις 7 Μάη 1988, άρχισε η μεγαλειώδης απεργία των καθηγητών στις πανελλαδικές εξετάσεις!
Τι έγινε στην απεργία των καθηγητών στις πανελλαδικές εξετάσεις το 1988
ypoyrgeio paideias
Λύκεια: 4 μέρες μαθημάτων και μετά εξετάσεις -Οι έλεγχοι προόδου και η έκδοση των αποτελεσμάτων
Η αξιολόγηση των μαθητών, οι έλεγχοι προόδου του δευτέρου τετραμήνου, το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, η εξεταστέα ύλη, η...
Λύκεια: 4 μέρες μαθημάτων και μετά εξετάσεις -Οι έλεγχοι προόδου και η έκδοση των αποτελεσμάτων