φωτιά Αλεξανδρούπολη
Τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς στον Έβρο - Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους

Ασθενέστεροι αλλά πάντα ρυθμιστές της έντασης, της πορείας και της ταχύτητας εξάπλωσης της πυρκαγιάς οι άνεμοι σήμερα στον Έβρο αναμένεται να καθορίσουν για άλλη μία μέρα, σύμφωνα με τις δασικές υπηρεσίες, τον βαθμό δυσκολίας και την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων κατάσβεσης στα τέσσερα εναπομείναντα μέτωπα του Νομού.

Με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αμείωτες, επτά εναέρια μέσα -και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό κατάσβεσης να προτάσσει την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και το δάσος-, επιχειρείται από το πρωί να τιθασευτούν και να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα της Δαδιάς, της Μελίας, της Λεπτοκαρυάς και της Συκορράχης.

Παρακολουθώντας την πορεία του μετώπου που εξακολουθεί να καίει στη Δαδιά για τρίτη ημέρα οι δασικές υπηρεσίες του Νομού σε συνάρτηση και με τους βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή οδηγώντας την πύρινη απειλή νοτιοδυτικά και μόλις συναντήσει μία ρεματιά να δημιουργεί μέτωπα με γεωμετρική πρόοδο, εκτιμούν ότι αν δεν τελειώσει η πυρκαγιά της Δαδιάς που είναι βορειότερα δεν θα ηρεμήσει ο νότιος Έβρος, όπως χαρακτηριστικά λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον οικισμό της Μελίας, όπου -ενώ η φωτιά που εκδηλώθηκε εκεί το προηγούμενο Σάββατο έχει σβήσει- απειλείται εκ νέου από την πυρκαγιά που κατεβαίνει απ' τη Δαδιά και ήδη την έχει πλησιάσει.

Επίσης οι οικισμοί του 'Αβαντα, της Νίψας και του Δωρικού απειλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τόσο από την πυρκαγιά της Μελίας όσο και της Δαδιάς με τη δεύτερη να απειλεί και πάλι τον 'Αβαντα αν φύγει νοτιοδυτικά λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σήμερα είναι 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα.

«Λάβαμε μήνυμα εκκένωσης στις 3 το ξημέρωμα»

Ο Παύλος Γεωργιάδης, κάτοικος της περιοχής περιέγραψε στο MEGA τα δραματικά λεπτά της εκκένωσης του σπιτιού του στη Μάκρη, μία περιοχή που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και απέχει 70 χλμ. από το δάσος της Δαδιάς.

«Εμείς λάβαμε το σήμα εκκένωσης στις 03:00 προχθές το βράδυ. Φανταστείτε στις 03:00 το πρωί σηκώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι και έφυγα στην Αλέξανδρούπολη. Μιλάμε για εκκενώσεις περισσότερων από 10 χωριών, ανθρώπων που έχουν αφήσει τα σπίτια τους και κατευθύνονται στην Αλεξανδρούπολη».

«Μάλιστα, χθες για κάποιο διάστημα ήταν κλειστή η δίοδος διαφυγής προς τα δυτικά, αυτό δημιουργεί ένα δραματικό περιβάλλον. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης τα τελευταία 24ωρα. Ασύλληπτο το μέγεθος της καταστροφής στην Αλεξανδρούπολη», δήλωσε.

«Υπάρχουν πολλές εστίες στην Ελλάδα και η ένταση της φωτιάς είναι τόσο μεγάλη και βλέπουμε ότι οι άνθρωποι είναι σε μία θέση που κυνηγούν τη φωτιά. Δεν υπάρχουν τα μέσα και οι πόροι για να βρεθούν μπροστά στη φωτιά. Όταν έχουμε δεκάδες, εάν όχι εκατοντάδες εστίες φωτιάς, έχουμε διάσπαση δυνάμεων».

«Δεν είναι μόνο διάσπαση δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, αλλά στη Ροδόπη, στη Ξάνθη και στην Αθήνα. Έχουμε μία πολυδιάσπαση δυνάμεων. Από την άλλη πιστεύω ότι πρέπει να τονίσουμε την έλλειψη πρόληψης και πολιτικής προστασίας, δηλαδή άνθρωποι καλλιεργητές, εθελοντές, που θα μπορούσαν να είναι προετοιμασμένοι με υποδομές, σχέδια και πλάνα», είπε στο τέλος ο κ. Γεωργιάδης.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εγνατία Oδό

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης, από το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης .

Η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

odontiatros.jpg
Αυτή η νόσος απειλεί όσους αμελούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
«Οι μεταβολές στο μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας μπορούν να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονή και να αυξήσουν έμμεσα τον κίνδυνο νόσου»
Αυτή η νόσος απειλεί όσους αμελούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Μητσοτάκης ΔΕΘ
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι σημειώνει για την εκπαίδευση
Τι σημείωσε για την εκπαίδευση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο μήνυμά του μέσα από από την καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπηση.
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι σημειώνει για την εκπαίδευση