Thumbnail
Πως μπορούμε να διακρίνουμε τα φρέσκα από τα μπαγιάτικα αυγά;

Τα αυγά είναι μια νόστιμη, θρεπτική πηγή πρωτεΐνης. Ενώ σε κάθε συσκευασία υπάρχει ημερομηνία λήξης, εάν αποθηκευτεί σωστά μπορεί να διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνήθως δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης.

Ένα από τα πράγματα στο ψυγείο μας που μένουν για πολύ καιρό είναι το κουτί με τα αυγά που αγοράσαμε για να φτιάξουμε μια ομελέτα ή να τα χρησιμοποιήσουμε σε μια συνταγή. Ακόμα κι αν έχει μείνει εκεί για μερικές εβδομάδες (ή περισσότερο!), είναι πιθανό ότι τα αυγά είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Τα αυγά διατηρούνται για περισσότερο από ένα μήνα όταν αποθηκεύονται σωστά», λέει στο eatingwell η Elisa Maloberti, υπεύθυνη ασφάλειας τροφίμων στο American Egg Board.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε ένα αυγό είναι μπαγιάτικο και δεν πρέπει να καταναλωθεί.

Πώς να διατηρήσετε τα αυγά φρέσκα για περισσότερο καιρό

Όπως εξηγεί η ειδικός εφόσον διατηρούνται σωστά στο ψυγείο στους 4,4 βαθμούς Κελσίου, ή χαμηλότερα, τα φρέσκα αυγά είναι ασφαλή για κατανάλωση τέσσερις έως πέντε εβδομάδες μετά την ημερομηνία συσκευασίας του κουτιού.

Το μέρος που αυτά τα αυγά αποθηκεύονται στο ψυγείο μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά, λέει η Maloberti. «Είναι καλύτερο να τα τοποθετήσετε σε ένα εσωτερικό ράφι και όχι στην πόρτα του ψυγείου» εξηγεί . «Το συνεχές άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας προκαλεί διακυμάνσεις της θερμοκρασίας ενώ κάποιο απότομο κλείσιμο της μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο του αυγού.

Πώς αλλοιώνονται τα αυγά

Η Maloberti εξηγεί: «Ένα τσόφλι αυγού έχει χιλιάδες μικροσκοπικούς πόρους που επιτρέπουν στον αέρα να περάσει. Καθώς περνάει ο καιρος, η ποιότητα του αυγού σταδιακά υποβαθμίζεται. Το ασπράδι γίνεται πιο αραιό ο κρόκος κατεβαίνει χαμηλά στο αυγό και η μεμβράνη του κρόκου εξασθενεί. Αν και αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση, ωστόσο δεν υποδηλώνουν αλλοίωση και δεν έχουν επίδραση στη διατροφική ποιότητα του αυγού.

Τα αυγά σπάνια χαλάνε, αλλά αν τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για αρκετό καιρό, είναι πιο πιθανό να στεγνώσουν λόγω της φυσικής ανταλλαγής αερίων και υγρασίας μέσω των πόρων του κελύφους. «Τελικά, πιθανώς σε ένα χρόνο ή περισσότερο, δεν θα βρείτε τίποτα παρά μια κίτρινη γυαλάδα στο εσωτερικό του κελύφους όταν το σπάσετε», λέει η ειδικός .

Ποτε πρέπει να πετάξουμε τα αυγά;

Χρησιμοποιήστε μόνο αυγά με κέλυφος που είναι καθαρά, άθραυστα και απαλλαγμένα από υπολείμματα. Αν βρείτε ένα σπασμένο αυγό πετάξτε το αμέσως. Επίσης, πετάτε τυχόν αυγά με κέλυφος που δεν φαίνονται καθαρά και στεγνά. Μια γλοιώδης αίσθηση μπορεί να υποδηλώνει ανάπτυξη βακτηρίων.

Ένα χαλασμένο αυγό είναι επικίνδυνο;

Τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορεί να υπάρχουν τόσο στο ασπράδι όσο και στον κρόκο, λέει η Maloberti: «Εάν τα αυγά διατηρούνται σε ζεστές θερμοκρασίες, είναι πιθανό τα βακτήρια να φτάσουν στον κρόκο που είναι πυκνός σε θρεπτικά συστατικά, όπου μπορεί να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο σε ένα καθαρό, άσπαστο αυγό, το οποίο έχει διατηρηθεί στις κατάλληλες συνθήκες ψύξης, η εσωτερική μόλυνση εμφανίζεται μόνο σπάνια.

Πως ξεχωρίζω τα μπαγιάτικα αυγά;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ξεχωρίσετε τα μπαγιάτικα αυγά:

  • Βάλτε νερό σε μία κανάτα και τοποθετήστε μέσα το αυγό. Το φρέσκο αυγό θα πάει στον πάτο και θα μείνει εκεί, ενώ αν δεν είναι φρέσκο  θα ανέβει στη επιφάνεια.
  • Ανακινήστε τα με το χέρι σας, εξετάζοντας τον θάλαμο αέρος του. Όσο μεγαλύτερος είναι ο θάλαμος του αέρα τόσο πιο μπαγιάτικα είναι τα αυγά. Το εσωτερικό των φρέσκων αυγών μένει αμετακίνητο.
  • Μυρίστε το: Τα μπαγιάτικα αυγά μυρίζουν άσχημα, ενώ τα φρέσκα όχι.
  • Δείτε το ασπράδι και τον κρόκο: Το ασπράδι τους είναι πολύ αραιό και ο κρόκος σπάει εύκολα. Τα φρέσκα αυγά έχουν στρογγυλό και συμπαγή κρόκο που σπάει δύσκολα και καλοσχηματισμένο και συμπαγές ασπράδι.

Πώς να ξεφλουδίσω ένα αυγό

Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεφλουδίσετε ένα βρασμένο αβγό, ειδικά όταν κομμάτια από το κέλυφος επιμένουν να κολλάνε στο ασπράδι του αυγού. Σύμφωνα με την Maloberti, το μυστικό για πιο εύκολο ξεφλούδισμα είναι να τα αγοράσετε μια εβδομάδα πριν τα βράσετε. Τα πολύ φρέσκα αυγά δύσκολο ξεφλουδίζονται, εξηγεί.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά την κατάψυξη των βρασμένων αυγών (αποφλοιωμένων ή μη) για έως και μία εβδομάδα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτή την ελληνική λέξη μόνο ένας στους δέκα την λέει και την γράφει σωστά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/5

Ξεπεράστηκε κάθε όριο: Χιλιάδες παίρνουν online Proficiency σε 1 ημέρα ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dikastes-1.jpg
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η συμπεριφορά Κωνσταντοπούλου δυσχεραίνει την απονομή Δικαιοσύνης
Τη συμπεριφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, χωρίς να την κατονομάζει, καταγγέλλει το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η συμπεριφορά Κωνσταντοπούλου δυσχεραίνει την απονομή Δικαιοσύνης
metamosxeusi
Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο με μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο μόλις 2 μήνες μετά την επέμβαση
Πέθανε ο πρώτος ασθενής που είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού από από γενετικά τροποποιημένο χοίρο
Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο με μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο μόλις 2 μήνες μετά την επέμβαση