Market Pass
Η πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά λόγω των συνεχών ανατιμήσεων εξαρτάται και από τις αμοιβές που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι

Με τις συνεχόμενες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα διατροφής να «ροκανίζουν» το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, το οικονομικό επιτελείο αναζητά πρόσθετους πόρους για την επέκταση του Market Pass έως το τέλος του έτους.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι έρευνες τιμών δείχνουν ότι σε αρκετά προϊόντα η Ελλάδα είναι ακριβότερη από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αν και ο κατώτατος μισθός εκεί είναι μεγαλύτερος.

Οι ανατιμήσεις σε πολλά βασικά είδη διατροφής «τρέχουν» με διψήφιο ποσοστό σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός των τροφίμων «άγγιξε» το 12,3% τον Ιούλιο, στην Ισπανία το 10,8%, στην Ιταλία και τη Γερμανία το 10,9%, στη Γαλλία το 12,7% και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 14,8%.

Ποιο το κόστος βασικών ειδών διατροφής ανά χώρα

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, από την επεξεργασία τιμών της Numbeo, της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων στον κόσμο για το κόστος ζωής, προκύπτει ότι για ένα μέσο καλάθι που περιλαμβάνει 14 βασικά είδη διατροφής οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να διαθέσουν 47,17 ευρώ, οι Ισπανοί 45,27 ευρώ, οι Βρετανοί 42,95 ευρώ, οι Γερμανοί 55,48 ευρώ, οι Ιταλοί 58,41 ευρώ και οι Γάλλοι 69,62 ευρώ.

Σε μερικά τρόφιμα, όπως το γάλα και τα αυγά, η Ελλάδα καταγράφει τις υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις άλλες χώρες, ενώ αντίθετα είναι η φθηνότερη σε φρούτα και λαχανικά.

Για παράδειγμα, το γάλα πωλείται στα 1,41 ευρώ το λίτρο, όταν στην Ισπανία η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 92 λεπτά. Ακριβότερα κατά 58% είναι και τα αυγά, τα οποία κοστίζουν 3,66 ευρώ έναντι 2,32 ευρώ στην Ισπανία.

Η πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά λόγω των συνεχών ανατιμήσεων εξαρτάται και από τις αμοιβές που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται στα 910 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δώρων στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που οι κατώτατες αποδοχές στην Ισπανία είναι 1.260 ευρώ, στη Γαλλία 1.747, ενώ στη Γερμανία βρίσκονται μια ανάσα από τα 2.000 ευρώ.

Νέες αυξήσεις στις τιμές από Σεπτέμβριο

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα αναμένεται να συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο εντείνοντας την ανησυχία για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αποκάλυψη alfavita.gr: «Τους πετούσε κλειδιά και τους έλεγε ζώα» – Καταγγελία για Διευθύντρια Λυκείου στην Αθήνα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Galgotias University
Ινδία: Πανεπιστήμιο παρουσίασε κινεζικό ρομπότ ως δικό του δημιούργημα στη Σύνοδο AI
Η viral γκάφα παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη - Αποβλήθηκε το Πανεπιστήμιο από το κορυφαίο συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης
Ινδία: Πανεπιστήμιο παρουσίασε κινεζικό ρομπότ ως δικό του δημιούργημα στη Σύνοδο AI
γονικές παροχές
Γονικές παροχές: Τέλος στα «τρίγωνα» με δωρεές σε αδέλφια, νύφες και πεθερές
«Μπλόκο» στα «τρίγωνα» της φοροαποφυγής βάζει η ΑΑΔΕ - Σαρωτικοί έλεγχοι και πρόστιμα "φωτιά" που αγγίζουν το 30% της αξίας
Γονικές παροχές: Τέλος στα «τρίγωνα» με δωρεές σε αδέλφια, νύφες και πεθερές
απθ
ΑΠΘ - Σκληρή καταγγελία ΕΛΜΕ για ΜΑΤ στο campus: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!» –
Ένταση και συλλήψεις στο ΑΠΘ: Οι ΕΛΜΕ καταγγέλλουν εισβολή των ΜΑΤ και ζητούν απαλλαγή των φοιτητών
ΑΠΘ - Σκληρή καταγγελία ΕΛΜΕ για ΜΑΤ στο campus: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!» –