Βενζίνη
Πού οφείλονται οι αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα

Μετά από εννέα μήνες που ο πληθωρισμός παρουσίαζε σημάδια υποχώρησης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, τον Ιούλιο ενισχύθηκε στο 3,4% από 2,8% τον Ιούνιο. 

Η πηγή του προβλήματος εστιάζεται στις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, όπου οι αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα άγγιξαν το 10,9% από 10,7% τον προηγούμενο μήνα. 

Την ερχόμενη Τρίτη 8 Αυγούστου αναμένονται και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που θα δείξουν και πού ακριβώς οφείλεται η άνοδος του πληθωρισµού. 

Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η ακρίβεια οφείλεται στις ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά λόγω της ελλιπούς παραγωγής, στα γαλακτοκομικά, αλλά και στο ελαιόλαδο, καθώς και στην αυξημένη ζήτηση λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που κάνει διακοπές στη χώρα μας. 

Eκτός όμως από τα τρόφιμα, ανοδικά και οι τιμές των καυσίμων λόγω αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου για 6η εβδομάδα με την αύξηση να αγγίζει το 15%. 

Το μπρεντ κινείται στην περιοχή των 86 δολαρίων το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη το πετρέλαιο πλησιάζει τα 83 δολάρια. 

Οι αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου αποτυπώνεται και στην αντλία. Πανελλαδικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα 1,96 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,68 το λίτρο. 

Οι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο να σκαρφαλώσει ξανά ο μαύρος χρυσός στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊωάννου σε ομιλία
Προσλήψεις ΑΣΕΠ: «Μάχη» με 4.000 αναπληρώσεις – Γιατί το Δημόσιο δυσκολεύεται να βρει υπαλλήλους
Τα «καλά και κακά νέα» από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Θάνο Παπαϊωάννου – Πώς ο γραπτός διαγωνισμός δίνει τη λύση
Προσλήψεις ΑΣΕΠ: «Μάχη» με 4.000 αναπληρώσεις – Γιατί το Δημόσιο δυσκολεύεται να βρει υπαλλήλους
Γιώργος Μπίκος
Με παρέμβαση του ΔΔΕ Δυτ. Αττικής κ. Γιώργου Μπίκου η μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Μεγάρων επιστρέφει στο σχολείο της
Ο κ. Μπίκος ανέφερε στο alfavita.gr ότι με άμεση παρέμβαση της ΔΔΕ Δυτικής Αττικής μετρήθηκαν ξανά οι απουσίες της μαθήτριας και έγινε δεκτή η...
Με παρέμβαση του ΔΔΕ Δυτ. Αττικής κ. Γιώργου Μπίκου η μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Μεγάρων επιστρέφει στο σχολείο της
ΥΠΑΙΘΑ
Εργαζόμενοι Υπ. Παιδείας: «Σοβαρός διοικητικός εκτροχιασμός - Από τα Excel και Word, στην ψηφιακή αναβάθμιση»
Εργαζόμενοι υπ. Παιδείας: Αιτήματα για Επείγουσα Χρηματοδότηση - Πώς το ΥΠΑΙΘΑ βάζει σε κίνδυνο την καθημερινή λειτουργία των σχολείων
Εργαζόμενοι Υπ. Παιδείας: «Σοβαρός διοικητικός εκτροχιασμός - Από τα Excel και Word, στην ψηφιακή αναβάθμιση»