evoia
Δείτε σε βίντεο, το σπάνιο θέαμα που παρουσιάζουν οι άγνωστες λίμνες Μεταλλείων

Τοποθετούνται στη Βόρεια Εύβοια και παρουσιάζουν ένα θέαμα που πραγματικά όμοιό του σπάνια συναντά κανείς στη χώρα μας.

Φέρουν αρκετές ονομασίες μιας και δεν είναι μια, αλλά δεκατέσσερις συνολικά μικρές λίμνες, όμως είναι γενικά γνωστές ως Λίμνες Μεταλλείων, ή Λίμνες Ορυχείων Λευκόλιθου.

Χωρίζονται σε δύο διαφορετικά συμπλέγματα με κοντινή όμως απόσταση μεταξύ τους, τα οποία καλύπτουν μια επιφάνεια που αγγίζει τα 10.000 περίπου στρέμματα. Το πρώτο μέρος της βρίσκεται δίπλα από το Παρασκευόρεμα, ανάμεσα στο χωριό Μαντούδι και Προκόπι σε ελάχιστη απόσταση από την επαρχιακή οδό Χαλκίδας – Αιδηψού. Στην απέναντι πλαγιά τώρα, στο όρος Καντήλι, είναι διάσπαρτο το δεύτερο μέρος των λιμνών, ανάμεσα στα χωριά Τρούπι, Καλύβια και Σπαθάρι ενώ στον χάρτη εμφανίζονται ως Λίμνη Παπαστράτη και Λίμνες Κηρέα

Οι περισσότερες από αυτές έχουν βάθος περίπου 80 μέτρων μιας και σε αυτό το βάθος σταματούσε η εξορυκτική διαδικασία λευκόλιθου, καθώς εμφανιζόταν πλέον ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας. 

Αναζητώντας κανείς την προέλευση των λιμνών, πρέπει να γυρίσει αρκετά χρόνια πίσω, κοντά στα τέλη του 19ου αιώνα, στην εποχή όπου τα κοιτάσματα λευκόλιθου έπαιρναν τον δρόμο τους για την κάλυψη των αναγκών σε Ευρώπη και Αμερική. Μάλιστα, το συγκεκριμένο κοίτασμα είχε θεωρηθεί ως ένα από τα σημαντικότερα ολόκληρης της χώρας μαζί με το θειάφι της Μήλου, τη Σμύριδα της Νάξου, αλλά και τα μεταλλεύματα του Λαυρίου και της Σαντορίνης.

Όμως όπως όλα φτάνουν στο τέλος τους, έτσι και η συγκεκριμένη βιομηχανία που κρατούσε τα πρωτεία στην περιοχή, έφτασε στο τέλος της σχεδόν 40 ολόκληρα χρόνια πίσω, με αποτέλεσμα να κλείσει οριστικά στις αρχές του 21ου αιώνα. Οι τεράστιες “τρύπες” που είχαν δημιουργηθεί έμοιαζαν με τους κρατήρες της Σελήνης, όμως η φύση ανέλαβε το δικό της έργο, αργά μα σταθερά. 

Οι “τρύπες” γέμισαν με νερό προσελκύοντας σταδιακά πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας που για χρόνια είχαν εξαφανιστεί από την περιοχή. Άγρια καλάμια, πικροδάφνες, πεύκα μα και πολλά είδη ψαριών από γόνους που έριξαν οι ίδιοι οι άνθρωποι, αλλά και χελώνες και πολλά είδη πουλιών ζουν πλέον στην περιοχή των λιμνών, αλλάζοντας άρδην την εμφάνιση της.

Στις μέρες μας, αν και η εξορυκτική διαδικασία λειτουργεί ακόμα σε περιορισμένη όμως κλίμακα από μικρότερες βιομηχανίες, η παρουσία των λιμνών μας κάνει να κατανοήσουμε απόλυτα τη δύναμη της φύσης και τους τρόπους που η ίδια προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

viasmos
Σοκ στην Κρήτη: Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του από όταν ήταν 9 ετών
O 50χρονος ασχολείται με τη μουσική και δίδασκε στο παιδί μουσική και με αυτό το πρόσχημα έβρισκε την ευκαιρία να βρεθεί πολλές στιγμές μόνος μαζί του
Σοκ στην Κρήτη: Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του από όταν ήταν 9 ετών
dpth
ΔΠΘ: Συμμετοχή στην 4η Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2024
Συμμετοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην 4η Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2024
ΔΠΘ: Συμμετοχή στην 4η Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2024