arxaia
Ανακαλύφθηκε το θέατρο του Νέρωνα στα θεμέλια γνωστού ξενοδοχείου Four Seasons, στη Ρώμη - «Πρόκειται για μια υπέροχη ανασκαφή, μια ανασκαφή που ονειρεύεται κάθε αρχαιολόγος»

Το χαμένο θέατρο του αυτοκράτορα Νέρωνα, που αναφερόταν σε αρχαία ρωμαϊκά κείμενα αλλά δεν είχε βρεθεί μέχρι σήμερα, βρέθηκε κάτω από χώρο ξενοδοχείου στη Ρώμη. «Πρόκειται για μια ανασκαφή που ονειρεύεται κάθε αρχαιολόγος».

Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι μιλούν για «εξαιρετικά ευρήματα», των οποίων η ύπαρξη ήταν προηγουμένως γνωστή μόνο από αναφορές σε αρχαία κείμενα.

Τα ερείπια του θεάτρου του Νέρωνα, ενός αυτοκρατορικού θεάτρου που αναφέρεται στα αρχαία ρωμαϊκά κείμενα αλλά ουδέποτε είχε βρεθεί, ανακαλύφθηκαν κάτω από τον κήπο ενός υπό ανέγερση ξενοδοχείου (Four Seasons), λίγα μέτρα μακριά από το Βατικανό.

Αρχαιολόγοι ανέσκαπταν κάτω από τον περιφραγμένο κήπο του Palazzo della Rovere ήδη από το 2020 ως μέρος των προγραμματισμένων ανακαινίσεων στο γεμάτο τοιχογραφίες αυτό κτήριο της Αναγέννησης.

Το Palazzo, το οποίο καταλαμβάνει ένα τετράγωνο της πόλης κατά μήκος της Via della Conciliazione (Οδός Συμφιλίωσης) που οδηγεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, φιλοξενεί ένα αρχαίο ιπποτικό τάγμα του Βατικανού που μισθώνει τον χώρο σε ξενοδοχείο με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τους Χριστιανούς στους Αγίους Τόπους.

arxaiologoi

Ο γενικός κυβερνήτης του Τάγματος του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ, Λεονάρντο Βισκόντι ντι Μοντρόνε, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοινώνοντας την ανακάλυψη ότι η αλυσίδα ξενοδοχείων που επρόκειτο να καταλάβει την τοποθεσία ήταν το Four Seasons. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει εγκαίρως για το ιωβηλαίο του Βατικανού το 2025, όταν εκτιμάται ότι 30 εκατομμύρια επισκέπτες και προσκυνητές αναμένεται να επισκεφθούν τη Ρώμη.

arxaia

Οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τα ευρήματα «εξαιρετικά», δεδομένου ότι προσφέρουν μια σπάνια ματιά σε μία περίοδο της ρωμαϊκής ιστορίας που ξεκινά από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και φτάνει έως και τον 15ο αιώνα. Μεταξύ των ευρημάτων είναι γυάλινα χρωματιστά κύπελλα του 10ου αιώνα και κομμάτια κεραμικής που είναι ασυνήθιστα, καθώς ελάχιστα είναι γνωστά για την περίοδο αυτή στη Ρώμη.

Η Marzia Di Mento, η επικεφαλής αρχαιολόγος του χώρου, είπε ότι προηγουμένως είχαν βρεθεί μόνο επτά γυάλινα δισκοπότηρα της εποχής και ότι οι ανασκαφές αυτής της τοποθεσίας προσέθεσαν άλλα επτά. «Πρόκειται για μια υπέροχη ανασκαφή, μια ανασκαφή που ονειρεύεται κάθε αρχαιολόγος. Το να μπορεί κανείς να σκάψει σε αυτή την πυκνοδομημένη ιστορικά πλούσια περιοχή είναι τόσο σπάνιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

arxaia
arxaia

Η αρχαιολόγος, Ντανιέλα Πόρο δήλωσε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετική ανακάλυψη» καθώς στον εν λόγω χώρο πιστεύεται ότι ο Νέρωνας έκανε πρόβες για απαγγελία ποίησης και μουσικές παραστάσεις.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μαρμάρινες στήλες και γύψο διακοσμημένο με φύλλα χρυσού, οδηγώντας τους στο συμπέρασμα ότι το Θέατρο του Νέρωνα που αναφέρεται σε κείμενα του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, του αρχαίου Ρωμαίου συγγραφέα και φιλοσόφου, βρισκόταν πράγματι στην τοποθεσία, ακριβώς έξω από τον ποταμό Τίβερη.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι κινητές αρχαιότητες θα μεταφερθούν σε μουσείο, ενώ τα ερείπια της ίδιας της θεατρικής δομής θα καλυφθούν ξανά μετά την ολοκλήρωση όλων των μελετών.

Πηγή: anaskafi.blogspot.com με πληροφορίες από LiFO, Hellas Journal, The Huffington Post, Wanted in Rome, Heritage Daily

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ημεριδα
ΠΑΔΑ: Ημερίδα για τη διαχείριση της διαφορετικότητας και της εργασιακής ένταξης
Ενημέρωση των φοιτητών/τριων ως μελλοντικών στελεχών της αγοράς εργασίας για θέματα προώθησης της ισότητας των φύλων, της διαφορετικότητας και της...
ΠΑΔΑ: Ημερίδα για τη διαχείριση της διαφορετικότητας και της εργασιακής ένταξης