Σκάλες
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στις πτώσεις από μια σκάλα

Αν και γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στις πτώσεις από μια σκάλα, μια πρόσφατη μελέτη θέτει εκ νέου προβληματισμούς σχετικά με τις συνήθειες και την προσοχή που επιδεικνύουν και οι νεότερες γενιές.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE, οι νεαρές γυναίκες ηλικίας 20 ετών έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν τραυματισμό ενώ κατεβαίνουν τις σκάλες, σε σύγκριση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας, παρουσιάζοντας 80% υψηλότερο ποσοστό τραυματισμών – η πιο σημαντική διαφορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και τις ομάδες φύλου, με εξαίρεση τις γυναίκες άνω των 80 ετών.

Ο λόγος, σύμφωνα με τους ερευνητές, έγκειται κυρίως στα ψηλά τακούνια, αλλά και στη χρήση του κινητού τηλεφώνου, που θα μπορούσε να τους αποσπάσει τη δέουσα προσοχή, οδηγώντας σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Συνολικά, οι πιο ευπαθείς ομάδες σε πτώσεις από σκάλες είναι τα παιδιά κάτω των τριών ετών, οι εικοσάρηδες και οι ενήλικες άνω των 85 ετών.

Το επικίνδυνο multitasking

Με στόχο να κατανοηθούν περαιτέρω οι λόγοι που οι νεαρές γυναίκες υφίστανται περισσότερους τραυματισμούς από τις σκάλες σε σχέση με τους νεαρούς άνδρες, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Περντιού βασίστηκαν σε πραγματικά δεδομένα, βιντεοσκοπώντας δύο εσωτερικές σκάλες σε ένα πανεπιστήμιο των ΗΠΑ: η μία αποτελείτο από δύο σκαλοπάτια και η άλλη από 17 σκαλοπάτια. Καθ’ όλη τη διάρκεια ενός εξαμήνου, ανέλυσαν τη συμπεριφορά 2.400 νεαρών ενηλίκων που κατέβαιναν αυτές τις δύο σκάλες.

Όπως διαπίστωσαν, οκτώ ήταν οι συμπεριφορές που αύξαναν τον κίνδυνο αντρών και γυναικών:

  • δε χρησιμοποιούσαν το κιγκλίδωμα της σκάλα
  • δεν κοιτούσαν τα σκαλοπάτια όσο κατέβαιναν
  • φορούσαν ακατάλληλα υποδήματα, όπως σανδάλια, σαγιονάρες ή ψηλοτάκουνα παπούτσια
  • συνομιλούσαν στο τηλέφωνο ή με κάποιον που ήταν δίπλα τους
  • είχαν τα χέρια στις τσέπες
  • χρησιμοποιούσαν κάποια ηλεκτρονική συσκευή
  • μετέφεραν κάποιο αντικείμενο
  • παρέλειπαν κάποια σκαλοπάτια.

Αναφορικά με το φύλο, οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το κιγκλίδωμα, αλλά ήταν πιο πιθανό να κουβαλήσουν κάτι, να συνομιλούν και να φορούν σανδάλια ή ψηλά τακούνια ή και να συνδυάζουν κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές. Ωστόσο, είχαν λιγότερες πιθανότητες να παραλείψουν σκαλοπάτια και ήταν πιο προσεκτικές στο κατώφλι της σκάλας κατά τη διάρκεια των μεταβατικών βημάτων σε σχέση με τους άνδρες.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε, επίσης, ότι πέντε συμμετέχοντες – τέσσερις άντρες στη μεγάλη σκάλα και μια γυναίκα στη μικρή σκάλα- έχασαν στιγμιαία την ισορροπία τους, την οποία επανάκτησαν.

«Οι νέες γυναίκες παρουσίασαν πιο επικίνδυνες συμπεριφορές από τους συνομήλικους άντρες. Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να εξετάσουν τις σωματικές διαφορές που ενδεχομένως να οδηγούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού, όπως διαφορές στη δύναμη ή στο χρόνο αντίδρασης» σημειώνουν οι ερευνητές.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τάση των γυναικών για multitasking, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στο να είναι απρόσεκτες κατά την κάθοδο του κλιμακοστασίου, μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από τις τυπικές ανδρικές συμπεριφορές της παράλειψης σκαλοπατιών ή της μη παρακολούθησης των βημάτων στην κάθοδο των σκαλοπατιών.

Πηγή: ygeiamou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pirgos_dolofonia
Ηλεία: Συγκινεί η δασκάλα της 11χρονης - «Η Βασούλα είχε όνειρα, ήθελε να γίνει γιατρός»
«Όποτε είχε κάποιο πρόβλημα στα μαθηματικά και μου έστελνε στο messenger εικόνα, την έπαιρνα τηλέφωνο και μέσω τηλεφώνου την βοηθούσα»
Ηλεία: Συγκινεί η δασκάλα της 11χρονης - «Η Βασούλα είχε όνειρα, ήθελε να γίνει γιατρός»
ptyhiaki-exetastiki.jpg
ΑΠΘ: Διαμαρτυρία φοιτητών/τριων Ιατρικής για διαδοχικές εξετάσεις εν μέσω καύσωνα
«Οι φοιτητές θα εξετάζονται καθημερινά σε αποπνικτικές συνθήκες ακραίων θερμοκρασιών»
ΑΠΘ: Διαμαρτυρία φοιτητών/τριων Ιατρικής για διαδοχικές εξετάσεις εν μέσω καύσωνα