ύπνος
Τι λένε οι ειδικοί για τον μεσημεριανό ύπνο

Ο μεσημεριανός ύπνος, είναι ενεργητικός πολύ, αλλά θα πρέπει να είναι κάποια συγκεκριμένη ώρα.

Συγκεκριμένα, ο λεγόμενος power nap είναι σύντομος και δυνατός. Είναι εκείνη η απαραίτητη ξεκούραση που δίνει ώθηση ώστε να συνεχίσουμε την ημέρα, μεγιστοποιεί την απόδοσή μας και αποτελεί συμπληρωματικό της ολοκληρωμένης ξεκούρασης όταν υπάρχει συσσωρευμένο έλλειμμα ύπνου.

Ο μεσημεριανός ύπνος θα πρέπει να έχει διάρκεια ανάμεσα στα 10 και τα 30 λεπτά και αυτό είναι το ιδανικό εύρος χρόνου ώστε να αναζωογονηθεί ο εγκέφαλος και να αποκατασταθεί η ενέργεια χωρίς να μπαίνουμε σε «mood» αδράνειας. Σύμφωνα με τη NASA, οι πιλότοι απολαμβάνουν έναν υπνάκο 26 λεπτών, ο ύπνος μπορεί να βελτιώσει την απόδοση κατά 34% και την εγρήγορση κατά 54%.

Οι σύντομοι μεσημεριανοί ύπνοι περιλαμβάνουν κυρίως τα ελαφρύτερα στάδια του ύπνου, γνωστοί ως Non-REM και αυτό διασφαλίζει ότι αισθανόμαστε ακόμα ανανεωμένοι όταν ξυπνάμε. Διαφορετικά, μπαίνουμε βαθιά στον κύκλο του ύπνου, κάτι που μας κάνει να νιώθουμε αποπροσανατολισμένοι και κυκλοθυμικοί όταν ξυπνάμε. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται «αδράνεια ύπνου».

Γενικότερα ο βαθύς ύπνος (ή ύπνος REM) είναι το πλέον σημαντικό στάδιο του ύπνου. Σε αυτή τη φάση σημειώνεται αξιοσημείωτη εγκεφαλική δραστηριότητα η οποία με αυτή που έχουμε κάποιες φορές όταν είμαστε ξύπνιοι.

Παίζει άκρως σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά τη διαδικασία μνήμης, καθώς πολλές επιστημονικές μελέτες συγκλίνουν στο ότι έχει άμεση σχέση με την ικανότητα αποθήκευσης νέων πληροφοριών στη μακροπρόθεσμη μνήμη, όπως και στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των νευρωνικών καναλιών του εγκεφάλου.

Πέραν αυτών πολλοί ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία του ύπνου REM, ως προς την πνευματική διαύγεια, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται το ερέθισμα, όπως και την αντίληψη του πόνου.

Τα υψηλά επίπεδα δραστηριότητας που συντελούνται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου ύπνου παράλληλα διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση των νευρικών συνδέσεων.

Φυσικά η ακριβής ιδανική διάρκεια ενός μεσημεριανού ύπνου μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ατόμων και μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μερικές προσπάθειες μέχρι να την βρουν.

Εναλλακτικά πάντα υπάρχει η λύση του ξυπνητηριού που δε θα επιτρέπει στο σώμα σου και στον εγκέφαλο να πέσει σε λήθαργο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα