Thumbnail
Οι χρήσεις και η ιδιαιτερότητά της

Η μαστίχα είναι μία αρωματική φυσική ρητίνη που βγαίνει από το μαστιχόδεντρο, το οποίο καλλιεργείται στη Χίο. Το μαστιχόδενδρο- αν και καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές του πλανήτη- ευδοκιμεί και “δακρύζει” αποκλειστικά και μόνο στην Νότια Χίο και η μέση ετήσια παραγωγή ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας.

Η μαστίχα καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 2.500 χρόνια στον ελλαδικό χώρο. Η πρώτη αναφορά πραγματικών "δακρύων" μαστίχας έγινε από τον Ιπποκράτη, ο οποίος την χρησιμοποιούσε για την αποτροπή των πεπτικών προβλημάτων, των κρυωμάτων και ως φρεσκάρισμα για την αναπνοή. Σήμερα την συναντάμε σε τρόφιμα, φάρμακα και τη βιομηχανία.

Οι χρήσεις της

Η μαστίχα από την αρχαιότητα ήταν ιδιαίτερα αγαπητή. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή για τις ιατροφαρμακευτικές της ιδιότητες, ενώ οι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών.

Οι Ρωμαίοι και οι Τούρκοι έφτιαχναν οδοντογλυφίδες από ξύλο σκίνου για να καθαρίζουν και να λευκαίνουν τα δόντια τους αλλά και να αρωματίζουν την αναπνοή τους.

Στη σημερινή εποχή η πιο ευρεία χρήση της είναι ως τσίχλα και άρωμα για τη ζαχαροπλαστική, ενώ γνωστό είναι και το λικέρ μαστίχας. Στο εμπόριο την συναντάμε σε αναψυκτικά, λουκούμια, καραμέλες, ποτά αλλά και ως δάκρυα σε χοντρή μορφή (μεγάλα κομμάτια), σε ψιλή μορφή (μικρά κομμάτια), σε μορφή σκόνης και σε μορφή ελαίου δηλαδή μαστιχέλαιο.

Επιπλέον η μαστίχα χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, για να αρωματίσει κρέμες, βασιλόπιτες και διάφορα γλυκίσματα. Το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία και στην κατασκευή μουσικών οργάνων, στην αρωματοποιία, στην κοσμετολογία, για την παρασκευή οδοντόκρεμας, σαπουνιών, αρωματικής κρέμας σώματος κλπ., όπως αναφέρει το thedelifair.gr

Επιπλέον η Μαστίχα Χίου αναγνωρίζεται ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε χώρες εκτός αυτής που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές «μονογραφίες».

Σημειώνεται ότι η φαρμακευτική «μονογραφία» της Μαστίχας Χίου έγινε αποδεκτή με δύο θεραπευτικές ενδείξεις, δυσπεπτικά προβλήματα και δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών. Τέλος, η μαστίχα είναι μια πυκνοθερμιδική τροφή που περιέχει 1365 kcal/100g, 83g υδατανθρακες, 18g φυτικές ίνες, όμως, δεν περιέχει καθόλου λιπαρά και αλάτι, ενώ είναι φτωχή η περιεκτικότητα της σε σάκχαρα.

Οι ιδιότητές της

Σύμφωνα με μελέτες η μαστίχα διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, έχοντας επίσης την ικανότητα να μειώνει τα λιπίδια και τη γλυκόζη στο αίμα, ενώ είναι ευρέως γνωστή για την ανακούφιση που προσφέρει από ενοχλήσεις στο στομάχι και το γαστρεντερικό σύστημα. Επιπλέον, χρησιμοποιείται για δερματικά προβλήματα καθώς έχει επουλωτική δράση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αβοκάντο
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες
Σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωναν, γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη ενώ στους άντρες δεν παρατηρήθηκε...
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες