xatzidakis
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ | INTIME
Ανακοινώσεις Χατζηδάκη για μέτρα στήριξης - Παρατείνεται για 3 μήνες το market pass – Πόσο αυξάνονται οι μισθοί στο δημόσιο

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζει το οικονομικό νομοσχέδιο που θα δοθεί σε διαβούλευση και αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα για το Market Pass, το Youth Pass, τους μισθούς του Δημοσίου και τον ΕΝΦΙΑ.

«Παρουσιάζουμε μέτρα σοβαρά κοστολογημένα που αντέχει ο προϋπολογισμός και η οικονομία, πάντοτε στο πλαίσιο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων» σημείωσε αρχικά ο υπουργός.

Στη συνέχεια, προανήγγειλε την παράταση του market pass για τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

Στη συνέχεια, ο υπουργός ανακοίνωσε πως αυξάνεται το αφορολόγητο για φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα, θεσπίζεται το youth pass, απαλάσσονται μόνιμα από φάρμακα οι πρώην δικαιούχοι ΕΚΑΣ, μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται, τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλει το δημόσιο για την στέγαση των υπηρεσιών του, θεσμοθετείται η ποσοστικοποίηση των προγραμμάτωβντων πολιτικών κομμάτων από το ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο. Ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις νέες ρυθμίσεις θα έχουν όφελος που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και τον ένα μισθό».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα που θα ξεκινούν με το Market Pass από τον επόμενο μήνα και θα συνεχίζεται έναν μήνα μετά το Youth Pass για όσους συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Παράλληλα στο πακέτο θα περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός του ποσού το «Σπίτι μου», η ανάσα στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται και θα δουν άμεσα τις συντάξιμες αποδοχές τους να αυξάνονται κατά το ισόποσο του 30% που σήμερα χάνουν επειδή δουλεύουν έστω και μία ημέρα.

Tα κυριότερα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι:

• Market Pass: Επέκταση του μέτρου για τρεις ακόμη μήνες (Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) με στόχο να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από την συνέχιση της ακρίβειας.

• Youth Pass: Τον Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί για πρώτη φορά το youth pass σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια. Θα πιστωθεί στο ψηφιακό τους πορτοφόλι ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό επίδομα 150 ευρώ.

• Αύξηση αφορολογήτου: Η αύξηση αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024.

• Πέναλτι στις συντάξεις: Αναμένεται άμεσα η κατάργηση του «πέναλτι» αφαίρεσης του 30% των συντάξιμων αποδοχών για εργαζόμενους συνταξιούχους και η αντικατάστασή της από κλιμακωτή εισφορά επί των αποδοχών εργασίας.

• Αυξήσεις μισθών στο δημόσιο: Καθιέρωση νέου μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων με ουσιαστικές αυξήσεις σε οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα θέσης ευθύνης αλλά και τον εισαγωγικό μισθό δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης να αυξάνεται από τα 780 ευρώ σήμερα σε περίπου 840 ευρώ.

• Μείωση ΕΝΦΙΑ: Μειώνεται κατά 10% το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

aimodosia
Χριστουγεννιάτικη αιμοδοσία από το ΕΚΕΑ και το ΕΚΠΑ στις 12 και 13 Δεκεμβρίου
Eορταστική χριστουγεννιάτικη αιμοδοσία 12 και 13 Δεκεμβρίου 11.00-15.30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών
Χριστουγεννιάτικη αιμοδοσία από το ΕΚΕΑ και το ΕΚΠΑ στις 12 και 13 Δεκεμβρίου
Δόμνα Μιχαηλίδου
Μιχαηλίδου για ψυχολόγους-κοινωνικούς λειτουργούς: Η συναίνεση των γονέων ζητείται όταν απαιτείται σκόπιμη παρέμβαση
«Οι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί των σχολείων ακούν κάθε παιδί χωρίς τη συναίνεση του γονέα»
Μιχαηλίδου για ψυχολόγους-κοινωνικούς λειτουργούς: Η συναίνεση των γονέων ζητείται όταν απαιτείται σκόπιμη παρέμβαση