Θεσσαλονίκη: Καταδίκη γιατρού για τον θάνατο 29χρονου ασθενούς σε ψυχιατρική κλινική από αμέλεια
Ένοχος για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια από υπόχρεο ο γιατρός ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής

Γιατρός καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση, με 3ετή αναστολή, για το θάνατο ενός 29χρονου ασθενούς σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική. Το Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια από υπόχρεο, ενώ αθώωσε έναν συνάδελφό του γιατρό και τον επιστημονικό διευθυντή της κλινικής οι οποίοι αντιμετώπιζαν την ίδια κατηγορία.

Ο 29χρονος νοσηλευόταν επί σειρά ετών στην κλινική, πάσχοντας από ψυχική νόσο. Σύμφωνα με τη δικογραφία, λάμβανε φαρμακευτική αγωγή και παρέμενε ακινητοποιημένος για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού που υφίστατο. Στα μέσα Μαρτίου του 2018 νοσηλεύτηκε λίγες μέρες στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού, ενώ έλαβε εξιτήριο με σαφείς οδηγίες για αυστηρή τήρηση κινησιοθεραπείας, έγερση και κινητοποίηση.

Επιστρέφοντας στην κλινική και μετά από λίγες μέρες, την 1 Απριλίου, η υγεία του νεαρού εμφάνισε οξεία διαταραχή, με αποτέλεσμα να καταλήξει την ίδια μέρα. Σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, υπέστη οξεία ισχαιμία που οδήγησε σε καρδιακή αρρυθμία και καταπληξία, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του από ανακοπή.

Το κατηγορητήριο καταλόγιζε στους κατηγορούμενους ότι παρότι γνώριζαν το ιστορικό του ασθενούς αλλά και τις οδηγίες που είχαν δοθεί από το δημόσιο νοσοκομείο όπου είχε νοσηλευθεί τις προηγούμενες μέρες, «δεν μερίμνησαν για τη διαρκή κινητοποίηση και αποκαθήλωσή του, δεν μείωσαν τη δοσολογία των ψυχοτρόπων φαρμάκων (προκαλούν - μεταξύ άλλων - εκδήλωση καρδιακών διαταραχών), δεν φρόντισαν να υποβληθεί σε ηλεκτροκαρδιογράφημα ή να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για να αξιολογηθεί από ειδικούς γιατρούς η κατάστασή του».

Οι ίδιοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις σε βάρος τους καταλογιζόμενες πράξεις και παραλείψεις, τονίζοντας ότι ενήργησαν σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 30-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

peripoliko-nixta-1021x576.jpg
Λάρισα: Παρίσταναν τους «τεχνικούς» της ΔΕΗ αλλά ξάφριζαν χρήματα και χρυσαφικά
Κλέφτες απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ και κοσμήματα από την οικία της μίας γυναίκας, προσποιούμενοι τους τεχνικούς της ΔΕΗ
Λάρισα: Παρίσταναν τους «τεχνικούς» της ΔΕΗ αλλά ξάφριζαν χρήματα και χρυσαφικά