Ασφαλιστικό: Διπλή παρέμβαση για συνταξιούχους που εργάζονται
Ο εξορθολογισμός του συστήματος αφενός θα επιφέρει δικαιοσύνη και αφετέρου θα αποτελέσει κίνητρο για τον περιορισμό της μαύρης εργασίας.

«Παράθυρο» για περαιτέρω μείωση του πέναλτι 30% για τους εργαζομένους συνταξιούχους σχεδιάζει η κυβέρνηση μαζί με την εφαρμογή της ρύθμισης για την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης.

Ηδη σχετική αναφορά για τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η οποία θα ευνοεί τους εργαζόμενους συνταξιούχους, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, τονίζοντας ότι με αυτή την παρέμβαση θα δουλεύουν περισσότεροι συνταξιούχοι νόμιμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η «μαύρη» εργασία και θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.

Ειδικότερα, σχεδιάζεται η εισαγωγή δικαιότερου συστήματος στο «πέναλτι» των εργαζόμενων συνταξιούχων. Με τον νόμο Βρούτση μειώθηκε η ποινή από 60% σε 30% οριζόντια για όλους, ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή ακόμα και να εργαστεί μία ημέρα τον μήνα ο συνταξιούχος θα πληρώσει «πέναλτι» με το ένα τρίτο της σύνταξης. Ο εξορθολογισμός του συστήματος αφενός θα επιφέρει δικαιοσύνη και αφετέρου θα αποτελέσει κίνητρο για τον περιορισμό της μαύρης εργασίας.

Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει αναλογικότερο σύστημα με βάση τις ημέρες απασχόλησης. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 επικουρική χάνει το 30% του συνόλου των αποδοχών του, δηλαδή 360 ευρώ, ακόμα και αν δουλεύει τις μισές ημέρες του μήνα. Με αναλογία 15%, εφόσον δουλεύει 15 ημέρες, θα έχει απώλεια 180 ευρώ, δηλαδή τα μισά.

Στο συρτάρι βρίσκεται κι ένα ακόμη σενάριο, που έχει όμως μικρότερη πιθανότητα εφαρμογής και αφορά τη μείωση του «πέναλτι» από το 30% στο 20% ή ακόμη και στο 15%.

Μια άλλη  παρέμβαση αφορά την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης των χιλιάδων συνταξιούχων που εργάζονται.

Η ισχύουσα διάταξη, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί, προβλέπει ότι η αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης των συνταξιούχων που εργάζονται θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και θα υπάρξει δηλαδή προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης καθώς και της επικουρικής σύνταξής τους.

Το μέτρο αφορά τόσο τις περιπτώσεις όπου γίνεται περικοπή της σύνταξης κατά 30% όσο και τις περιπτώσεις όπου γίνεται αναστολή της σύνταξης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 4670/2020), οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις όπου γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις όπου γίνεται αναστολή της σύνταξης.

Ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη ως εξής:

– Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, φυσικά μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.

– Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.

Πηγή: Ηλίας Γεωργάκης -  In.gr

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Το πλαίσιο για αποσπάσεις εκπαιδευτικών 2026-2027 σε υπηρεσίες και φορείς
Πώς διενεργούνται οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στην Κεντρική Υπηρεσία και τους εποπτευόμενους φορείς για το έτος 2026-2027
Σοφία Ζαχαράκη: Το πλαίσιο για αποσπάσεις εκπαιδευτικών 2026-2027 σε υπηρεσίες και φορείς
στρατός
Αίτημα των εκπαιδευτικών Ημαθίας για μισθολογική και ασφαλιστική αναγνώριση του στρατού χωρίς εισφορές
Επιστολή του ΣΕΠΕ Ημαθίας στα αρμόδια υπουργεία: Πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας
Αίτημα των εκπαιδευτικών Ημαθίας για μισθολογική και ασφαλιστική αναγνώριση του στρατού χωρίς εισφορές
Κάμερα
Κάμερες στα σχολεία: «Δεν προστατεύουν – Περιορίζουν ελευθερία και παιδαγωγική λειτουργία»
«Όχι κάμερες στα σχολεία»: Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν αυταρχισμό και Big Brother
Κάμερες στα σχολεία: «Δεν προστατεύουν – Περιορίζουν ελευθερία και παιδαγωγική λειτουργία»