βάσω σταματίου
«Είχα χαραγμένο στο χέρι τον αριθμό ''82224''»

Έφυγε από τη ζωή η Βάσω Σταματίου, ήταν η τελευταία Ελληνίδα, που είχε επιζήσει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, πρόκειται για μία από τις ελάχιστες Ελληνίδες που χωρίς να είναι Εβραίες έφτασαν ως το στρατόπεδο του Άουσβιτς και κατάφεραν να επιβιώσουν.

Η Βάσω Σταματίου είχε γεννηθεί στην Αριδαία της Πέλλας και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Μαρτίου 1944, σε ηλικία 19 ετών και όντας φοιτήτρια Νομικής, συνελήφθη από τους Γερμανούς. Την 1η Απριλίου του ίδιου έτους μεταφέρθηκε από τις φυλακές Παύλου Μελά στις φυλακές Μπάνιτσα έξω από το Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας.

Αργότερα, στις 28 Ιουνίου, μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς στην Πολωνία και στις 30 Σεπτεμβρίου στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας. Στις 27 Οκτωβρίου 1944 οι Ναζί την μετέφεραν στο στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ. Ωστόσο, μετά τον πόλεμο η ίδια κατάφερε να γυρίσει στην πατρίδα της, τη Θεσσαλονίκη, στις 14 Σεπτεμβρίου 1945.

Ανακοίνωση, μάλιστα, του ΚΚΕ ανέφερε ότι μετά από την απελευθέρωση τράβηξε το δρόμο προς το Μιλάνο της Ιταλίας όπου σπούδασε ενδυματολογία θεάτρου και κοστούμι μόδας.

Τελειώνοντας τις σπουδές της επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη διεύθυνση του βεστιαρίου της Λυρικής Σκηνής. Ακόμα, έλαβε και δίπλωμα σκηνογραφίας από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι πριν λίγους μήνες ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας συνάντησε τη Βάσω Σταματίου στη «Στέγη Γερόντων – Ίδρυμα Πετρή» στη Στυλίδα, - εκεί πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

«Ήταν συγκλονιστικό για μένα, το θεώρησα μεγάλη τιμή, μεγάλη χαρά, η δυνατότητα που μου δόθηκε να μιλήσω και να την συναντήσω. Είναι μια γυναίκα πραγματική αγωνίστρια της ζωής, του κόσμου μας», είχε δηλώσει ο κ. Κουτσούμπας.

Η επικήδειος ακολουθία της Βάσως Σταματίου θα λάβει χώρα στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στη Στυλίδα το Σάββατο, 23 Ιουνίου 2023, στις 12:30 το μεσημέρι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

περιπολ
Καταδίωξη στον Άγιο Δημήτριο: 17χρονος έκλεψε ΙΧ και κατέληξε σε βιτρίνα καταστήματος
Συνελήφθη 17χρονος οδηγός – Κατηγορίες για κλοπή, επικίνδυνη οδήγηση και αντίσταση
Καταδίωξη στον Άγιο Δημήτριο: 17χρονος έκλεψε ΙΧ και κατέληξε σε βιτρίνα καταστήματος
μουσικό
Το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας στον παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας της UNESCO
Τιμητική συμμετοχή στις εκδηλώσεις στο Παρίσι με έργα Θεοδωράκη, Χατζιδάκι και Ξαρχάκου
Το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας στον παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας της UNESCO
συνταξιούχοι
Ως 40.000€ πίσω ζητά ο ΕΦΚΑ από συνταξιούχους: Βαρύς ο λογαριασμός
Χιλιάδες πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ καλούνται να επιστρέψουν αναδρομικά ποσά, λόγω λάθους στη μισθολογική τους κατάταξη...
Ως 40.000€ πίσω ζητά ο ΕΦΚΑ από συνταξιούχους: Βαρύς ο λογαριασμός
Κλειστά σχολεία
Εκπαιδευτικοί: Ζητούν πιστοποιητικό καταλληλότητας για τα ειδικά σχολεία Σάμου
Ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων για την ασφάλεια μαθητών – Αίτημα για έγγραφες διαβεβαιώσεις
Εκπαιδευτικοί: Ζητούν πιστοποιητικό καταλληλότητας για τα ειδικά σχολεία Σάμου