ECDC: Αύξηση ασθενειών από κουνούπια – Αιτία η κλιματική αλλαγή
Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι υπεύθυνη για την εξάπλωση των κουνουπιών

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στη Ευρώπη για μετάδοση νέων ασθενειών από κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός και η τσικουνγκούνια.

Το ECDC εξηγεί ότι, επειδή η Ευρώπη βιώνει μια τάση αύξησης της θερμοκρασίας, με τα κύματα καύσωνα και τις πλημμύρες να γίνονται πιο συχνές και σοβαρές, ενώ τα καλοκαίρια διαρκούν περισσότερο και είναι πιο θερμά, οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές για να πολλαπλασιαστούν «χωροκατακτητικά» είδη κουνουπιών όπως το Aedes albopictus και το Aedes aegypti.

Το πρώτο είδος, το Aedes albopictus, είναι γνωστός φορέας των ιών τσικουνγκούνια (chikungunya) και δάγκειου πυρετού και έχει εγκατασταθεί πιο βόρεια και δυτικά στην Ευρώπη. Το άλλο είδος κουνουπιού, το Aedes aegypti, που είναι γνωστό ότι μεταδίδει τους ιούς του δάγκειου πυρετού, του κίτρινου πυρετού, του τσικουνγκούνια, του ζίκα και του ιού του Δυτικού Νείλου, έχει εγκατασταθεί στην Κύπρο από το 2022 και ενδέχεται να συνεχίσει να εξαπλώνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πριν από μια δεκαετία, το κουνούπι Aedes albopictus εμφανίστηκε σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, με 114 περιοχές να επηρεάζονται. Το 2023, το κουνούπι εντοπίζεται εγκαθίσταται σε 13 χώρες και 337 περιοχές, ανέφερε το ECDC.

«Εάν συνεχιστεί αυτό, μπορεί να δούμε περισσότερα κρούσματα και πιθανώς θανάτους από ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, η τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου», δήλωσε ο διευθυντής του ECDC, Αντρέα Άμον, που τόνισε ότι «οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν σε τρόπους ελέγχου των πληθυσμών κουνουπιών, ενισχύοντας την επιτήρηση και επιβάλλοντας μέτρα ατομικής προστασίας».

Πως μπορούν να περιοριστούν τα κουνούπια

Ο οργανισμός ανέφερε ότι οι βιώσιμοι τρόποι για τον έλεγχο των πληθυσμών των κουνουπιών περιλαμβάνουν την εξάλειψη των περιοχών με στάσιμα ύδατα, καθώς εκεί αναπαράγονται τα κουνούπια, τη χρήση προνυμφοκτόνων φιλικών προς το περιβάλλον και την προώθηση της ευαισθητοποίησης της κοινότητας για τον έλεγχο των κουνουπιών.

Για να προστατευθούν, οι άνθρωποι θα πρέπει να χρησιμοποιούν κουνουπιέρες, να κοιμούνται ή να ξεκουράζονται σε δωμάτια με σήτα ή με κλιματισμό, να φορούν ρούχα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος και να χρησιμοποιούν απωθητικά κουνουπιών, ανέφερε το ECDC.

Ανέφερε επίσης ότι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια είναι απαραίτητη.

Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον δάγκειο πυρετό. Περίπου το 80% των λοιμώξεων είναι ήπιες, αλλά οι σοβαρές περιπτώσεις της νόσου μπορεί να οδηγήσουν σε εσωτερική αιμορραγία, βλάβη οργάνων και θάνατο.

Ο πυρετός Chikungunya προκαλείται από έναν εξουθενωτικό ιό, που μεταδίδεται από τα κουνούπια και είναι ύποπτος ότι ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αφρική το 1953. Προκαλεί έντονο πόνο στις αρθρώσεις, αλλά σπάνια είναι θανατηφόρος. Δεν υπάρχει εμβόλιο και αντιμετωπίζεται κυρίως με παυσίπονα.

Τα συμπτώματα του πυρετού του Δυτικού Νείλου μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, ναυτία και κόπωση. Τα άτομα με πυρετό του Δυτικού Νείλου συνήθως αναρρώνουν από μόνα τους, αν και τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από εβδομάδες έως μήνες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

odontiatros.jpg
Αυτή η νόσος απειλεί όσους αμελούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
«Οι μεταβολές στο μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας μπορούν να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονή και να αυξήσουν έμμεσα τον κίνδυνο νόσου»
Αυτή η νόσος απειλεί όσους αμελούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Μητσοτάκης ΔΕΘ
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι σημειώνει για την εκπαίδευση
Τι σημείωσε για την εκπαίδευση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο μήνυμά του μέσα από από την καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπηση.
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι σημειώνει για την εκπαίδευση