παράσταση ΑΜΕΑ
Το ανέβασμα της Λυσιστράτης από άτομα με αναπηρία αποτέλεσε μεγάλη πρόσκληση γι’ αυτούς αφού κατάφεραν να συνυπάρξουν, να λειτουργήσουν και να εκφραστούν ως μια ομάδα

Η μικρή γειτονιά στο κέντρο της Καβάλας που από 2011 φιλοξενεί το θεατρικό – καλλιτεχνικό εργαστήρι «Θεάτρου Ανάβασις» της ηθοποιού και σκηνοθέτριας Μαρίας Καραβίας, γέμισε με την παρουσία μικρών και μεγάλων φίλων του θεάτρου. Αυτή τη φορά έσπευσαν να παρακολουθήσουν μια διαφορετική παράσταση, που παρουσίασαν άτομα με αναπηρίες.

Σε αυτή τη θεατρική παράσταση, τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα προς τα μέλη του θιάσου είχαν ιδιαίτερη αξία, καθώς επιβράβευσαν την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων που δούλεψαν σκληρά, για μήνες, ώστε να αποδώσουν με τον καλύτερο τρόπο μία από τις πλέον γνωστές Αριστοφανικές κωμωδίες, τη Λυσιστράτη.

Το ανέβασμα της Λυσιστράτης από άτομα με αναπηρία αποτέλεσε μεγάλη πρόσκληση γι’ αυτούς αφού κατάφεραν να συνυπάρξουν, να λειτουργήσουν και να εκφραστούν ως μια ομάδα.

Την ίδια ώρα ήταν και ένα προσωπικό στοίχημα του καθενός από τους συντελεστές του θιάσου να πετύχουν τον προσωπικό στόχο που έθεσαν, αποκτώντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και κοινωνικοποίηση, νικώντας φόβους και ανασφάλειες που η ίδια η κοινωνία πολλές φορές γεννάει.

Το θεατρικό – καλλιτεχνικό εργαστήρι της κ. Καραβία, τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε έναν εμπνευσμένο χώρο για τα ΑμεΑ που αγκάλιασε και στέγασε όλες τις καλλιτεχνικές δράσεις και ανησυχίες τους. Το εργαστήριο που δημιούργησε με πολλή όρεξη και αγάπη η γνωστή ηθοποιός και αγαπημένη καλλιτέχνις της Καβάλας ανέβασε τα τελευταία χρόνια πολλές και ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις με ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς. Ωστόσο, όπως ίδια τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «οι παραστάσεις που ανεβάσαμε με τα άτομα με αναπηρία έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και τις έχω αγαπήσει ιδιαίτερα αυτές τις δουλειές».

Η κ. Καραβία έκανε την προσαρμογή του κειμένου της Λυσιστράτης, προκειμένου να αποδοθεί καλύτερα από τους συντελεστές και δούλεψε μαζί τους για περισσότερο από έναν χρόνο ώστε να γίνει σωστή προετοιμασία.

«Η αλήθεια είναι ότι τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την κατανόηση και την εκμάθηση του κειμένου», τονίζει η ίδια, «ωστόσο δεν σας κρύβω ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν μια ιδιαίτερη ευφυΐα που σε ξαφνιάζει ευχάριστα. Υπήρχαν άτομα που όταν ξεκίνησαν να συμμετέχουν στο θεατρικό εργαστήρι δεν μπορούσαν να μιλήσουν, να επικοινωνήσουν. Τώρα, είναι σε θέση ακόμα και να αυτοσχεδιάσουν πάνω στη σκηνή. Υπάρχει εξέλιξη σε όλους τους τομείς της ζωής τους και αυτό είναι το πιο σημαντικό εφόδιο και όφελος που προσφέρει η θεατρική τέχνη αλλά και κάθε μορφής τέχνης, είτε είναι η ζωγραφική, είτε η μουσική».

«Μέσα από το θέατρο εξελίσσονται ως άτομα, γίνονται αποδεκτά από την κοινωνία, δεν φοβούνται και γενικά αναπτύσσουν ικανότητες που τους βοηθάνε γίνουν ανεξάρτητες και κυρίαρχες προσωπικότητες. Πάντως, η πιο ωραία εικόνα που άφησε πίσω της αυτή η κοινή προσπάθεια, είναι όταν αυτά τα άτομα με αναπηρία δημιουργούν παρέες και μαζεύονται για να πιούν καφέ και να συζητήσουν», προσθέτει η κ. Καραβία.

Ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας Σμάραγδος Κρεμμύδας, που μαζί με άλλα μέλη και φίλους του συλλόγου αλλά και τις οικογένειες των συντελεστών παρακολούθησε την παράσταση, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «η πρωτοβουλία της κ. Καραβία για ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μας, με σκοπό την εξωστρέφεια και την αποδοχή τους από τη τοπική κοινωνία, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας θεατρικής ομάδας, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πολύ θετικά αποτελέσματα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mhtsotakhs
Μητσοτάκης στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Σπάμε το μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση
Μητσοτάκης: Ψηφίζεται επιτέλους το ελεύθερο πανεπιστήμιο, που η ΔΑΠ πρώτη σχεδίασε από το 1987
Μητσοτάκης στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Σπάμε το μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση
ΔΑΚΡΥ
Συγκλονιστικό! Δυο γονείς που έχασαν στα Τέμπη το μοναχοπαίδι τους δώρισαν εξοπλισμό στο Τμήμα που η κόρη τους δεν πρόλαβε να τελειώσει!
Προσέφεραν εξοπλισμό για την εκπαίδευση των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος που η κόρη τους δεν πρόλαβε να τελειώσει
Συγκλονιστικό! Δυο γονείς που έχασαν στα Τέμπη το μοναχοπαίδι τους δώρισαν εξοπλισμό στο Τμήμα που η κόρη τους δεν πρόλαβε να τελειώσει!