ηρακλειά
Ένα απρόσμενο ναυάγιο που μπορεί εύκολα να το εξερευνήσει κάποιος

Υπάρχει ένα νησί στις Κυκλάδες, στο οποίο μπορεί κανείς να δει στο βυθό του ένα αεροπλάνο από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το νησί αυτό δεν είναι άλλο από την Ηρακλειά.

Το θαλάσσιο, αυτό σκηνικό είναι άκρως εντυπωσιακό και βρίσκεται στον όρμο της Αλιμιάς, μία από τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές παραλίες του νησιού.

Μέσα λοιπόν, στο βυθό βρίσκεται ένα πολεμικό αεροπλάνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σχεδόν στα 10 μέτρα βάθος και είναι αρκετά εύκολο να εντοπίσει κανείς.

Επιπλέον, στο σημείο έχει τοποθετηθεί μία κόκκινη σημαδούρα και όταν έχει καλό καιρό φαίνεται και από την επιφάνεια της θάλασσας αφού τα κρυστάλλινα νερά το αποκαλύπτουν αμέσως.

ηρακλειά

Πως εντοπίστηκε

Το υδροπλάνο εντοπίστηκε τον Οκτώβρη του 1982 από ένα αλιευτικό σκάφος, το οποίο ψάρευε σε βάθος περίπου 90 μέτρων. Οι ψαράδες, τότε, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία τεράστια έκπληξη, όταν είδαν το αεροπλάνο δεν ήξεραν τι να κάνουν και πήραν την απόφαση να το βγάλουν από τα δίχτυα τους και να το αφήσουν να πέσει στο βυθό της θάλασσας.

Ωστόσο για να αποφύγουν ξαναπέσει κάποια στιγμή στα δίχτυα τους αποφάσισαν να το ρίξουν στον πιο κοντινό απάνεμο ορμίσκο, δηλαδή στην Αλιμιά της Ηρακλειάς.

Όταν έφτασαν εκεί συνάντησαν ένα αλιευτικό το οποίο τους βοήθησε να ξεμπλέξουν από τα δίχτυα της τράτας το υδροπλάνο.

Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι δεν υπήρχαν οστά από τον πιλότο του υδροπλάνου, αλλά ούτε προσωπικά αντικείμενα ή άλλες ενδείξεις ανθρώπινης απώλειας. Αφού κατάφεραν να ξεμπλέξουν το υδροπλάνο από τα δίχτυα της τράτας το άφησαν να βυθιστεί και να φτάσει σχεδόν στα 11 μέτρα βάθος, όπου και βρίσκεται έως και σήμερα.

ηρακλειά

Το αεροπλάνο

Το αεροπλάνο αυτό ήταν ένα ελαφρύ, διθέσιο, με δυο πλωτήρες (σειρά A), το Arado Ar196, ήταν το μεγαλύτερο μονοκινητήριο υδροπλάνο, της Γερμανικής πολεμικής αεροπορίας

Χρησιμοποιήθηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αναγνωριστικό, για παράκτιες και ανθυποβρυχιακές περιπολίες, ως συνοδό μεταγωγικών αεροπλάνων, αλλά κυρίως, για την άμυνα του Γερμανικού στόλου.

Το αεροπλάνο κατέπεσε ύστερα από μάχη με βρετανικά αεροσκάφη τον Σεπτέμβριο του 1943. Το υδροπλάνο καταρρίφθηκε αλλά το πλήρωμά του διασώθηκε.

Μάλιστα, η έλικα του αεροπλάνου, που ζυγίζει πάνω από 150 κιλά, βρισκόταν για χρόνια ακουμπισμένη στο βυθό σε κοντινή απόσταση από το υδροπλάνο.

Ωστόσο το 1990 ανελκύστηκε και σήμερα διασώζεται σε προσωπική συλλογή. Το ίδιο ισχύει και με το τιμόνι, τα πολυβόλα και τα πυροβόλα, τα οποία βρίσκονται και αυτά σε προσωπικές συλλογές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανατροπή! Ο νεκρός σε στύλο της ΔΕΗ ήταν ο πρώην δημοσιογράφος Απόστολος Φουρνατζόπουλος

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γεροβασίλη γ
Γεροβασίλη για εκλογές-ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση του συνεδρίου είναι απολύτως σεβαστή
Τα πρώτα λόγια της Όλγας Γεροβασίλη μετά την ανακοίνωση της μη πραγματοποίησης εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ
Γεροβασίλη για εκλογές-ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση του συνεδρίου είναι απολύτως σεβαστή