alen_turen
Πέθανε ο Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν

Σε ηλικία 97 ετών έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν (Alain Touraine), ο άνθρωπος που έδωσε περιγραφή και όνομα σε αυτό που λέγεται «μεταβιομηχανική κοινωνία». Τον θάνατό του ανακοίνωσε η κόρη του.

Γεννήθηκε το 1925. Ως διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), στο Παρίσι, δημιούργησε το Κέντρο Μελέτης Κοινωνικών Κινημάτων (Centre d'etude des mouvements sociaux) και εισηγήθηκε, πρώτος, την έννοια της «μεταβιομηχανικής» κοινωνίας. 

Σημαντικό έργο του ήταν η μελέτη των εργατικών και κοινωνικών κινημάτων στη Λατινική Αμερική και στην Πολωνία («Αλληλεγγύη» ή «Solidarnosc», τη δεκαετία του '80). Η εργασία του στην Πολωνία τον οδήγησε στην επεξεργασία της ερευνητικής μεθόδου της «κοινωνιολογικής παρέμβασης», που αναπτύσσει στο βιβλίο του «La voix et le regard» («Η φωνή και το βλέμμα»). 

Ήταν μέλος της Ακαδημίας της Ευρώπης, της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών και επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων της Λουβέν, της Γενεύης, του Μόντρεαλ, του Γιορκ, της Μπολόνια, του Μεξικού, του Περού, κ.ά.

Γνωστότερα έργα του Αλέν Τουρέν είναι τα εξής: 

  • «L'evolution du travail aux usines Renault» («Η εξέλιξη της εργασίας στα εργοστάσια της Ρενώ», διατριβή υπό την επίβλεψη του Georges Friedmann), 1955
  • «Sociologie de l’action» ("Κοινωνιολογία της δράσης"), 1965
  • [La Societe post-industrielle: naissance d'une societe» («Η μεταβιομηχανική κοινωνία: γέννηση μιας κοινωνίας»), 1969
  • «Le mouvement de mai ou le communisme utopique» («Το κίνημα του Μάη ή ο ουτοπικός κομμουνισμός»), 1969
  • «Production de la societe» («Η παραγωγή της κοινωνίας»), 1973
  • «Pour la sociologie» («Για την κοινωνιολογία»), 1974
  • «Lutte etudiante» («Φοιτητική πάλη»), 1978
  • «Le Mouvement ouvrier» («Το εργατικό κίνημα»), 1984
  • «Le Retour de l’acteur» («Η επιστροφή του δρώντος υποκειμένου»), 1984
  • «Critique de la modernite» («Κριτική της νεωτερικότητας»), 1992
  • «La voix et le regard: sociologie des mouvements sociaux» («Η φωνή και το βλέμμα: κοινωνιολογία των κοινωνικών κινημάτων»), 1993
  • «Qu’est-ce que la democratie?» («Τι είναι η δημοκρατία;»), 1994
  • «Pourrons-nous vivre ensemble? Egaux et differents» («Μπορούμε να ζήσουμε μαζί;»), 1997
  • «Comment sortir du liberalisme?», 1999 (ελλ. έκδ. «Πώς να ξεφύγουμε από τον φιλελευθερισμό», Πόλις, 1999)
  • «Un nouveau paradigme: pour comprendre le monde d’aujourd'hui» («Ένα νέο παράδειγμα: για να καταλάβουμε τον σημερινό κόσμο»), 2005
  • «Le Monde des femmes» («Ο κόσμος των γυναικών»), 2006
  • «Penser autrement» («Εναλλακτική σκέψη»), 2007
  • «Si la gauche veut des idees» («Αν η Αριστερά χρειάζεται ιδέες», με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ), 2008

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

edra.jpg
Η άσκηση της παιδαγωγικής σε χαλεπούς καιρούς: Ένα πεδίο σύγκλισης της «χαρούμενης γνώσης», της επισφαλούς εργασίας και της δημιουργικής αϋπνίας
«Άναρχα, κατά πώς φαίνεται, μπήκα κιόλας στο πολύπαθο πεδίο της λεγόμενης «δημιουργικής γραφής», ένα θέμα που εμπίπτει στο μενού του Συνεδρίου, αν...
Η άσκηση της παιδαγωγικής σε χαλεπούς καιρούς: Ένα πεδίο σύγκλισης της «χαρούμενης γνώσης», της επισφαλούς εργασίας και της δημιουργικής αϋπνίας
avgo
Αυγά: Πόσο πρέπει να τα μαγειρεύουμε για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου
Τα αυγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και σίγουρα μια καλύτερη επιλογή πρωινού συγκριτικά με άλλα δημοφιλή πρωινά γεύματα πλούσια σε ζάχαρη...
Αυγά: Πόσο πρέπει να τα μαγειρεύουμε για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου